Test, test…staat de microfoon aan? Als je binnenkort video’s gaat opnemen voor je online cursus, is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan de beeldkwaliteit, maar ook aan het geluid.
De kwaliteit van je audio kan het verschil maken tussen een professionele cursus en een eentje die een amateuristische indruk achterlaat.
In dit artikel geven we je een aantal tips om je audio naar een hoger niveau te tillen, zodat jouw cursisten optimaal kunnen leren.
1. Investeer in een goede microfoon 🎙️
Het geluid van de ingebouwde microfoon van je camera of laptop is vaak van lage kwaliteit. Investeer daarom in een goede externe microfoon. Er zijn verschillende soorten microfoons die je kunt overwegen:
- Lavalier (dasspeld) microfoon: ideaal voor het opnemen van spraak, omdat je deze dicht bij je mond kunt plaatsen.
- Shotgun microfoon: deze richtmicrofoon is perfect om ongewenste achtergrondgeluiden te minimaliseren en je stem helder vast te leggen.
- USB-microfoon: gemakkelijk aan te sluiten op je computer en biedt vaak een uitstekende geluidskwaliteit voor een redelijke prijs.
2. Gebruik een popfilter 🇧🇵
Een popfilter is een simpel en goedkoop hulpmiddel dat je voor je microfoon plaatst. Het voorkomt dat harde klanken, zoals de ‘p’ en ‘b’, voor ongewenste plofgeluiden zorgen in je opnames. Dit zorgt voor een veel aangenamere luisterervaring voor je cursisten.
3. Bereid de omgeving waarin je gaat opnemen voor 🤫
De ruimte waarin je opneemt heeft een grote invloed op de geluidskwaliteit. Een kale, lege kamer kan echo’s en galm veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je de volgende stappen ondernemen:
- Kies een stille ruimte: vermijd kamers met veel achtergrondgeluiden, zoals verkeer of apparaten.
- Gebruik zachte materialen: plaats kussens, dekens of gordijnen in de ruimte om geluid te dempen en echo’s te verminderen.
- Bevestig akoestisch schuim: ga je echt aan de slag? Dan kun je dit materiaal aan de muren bevestigen om geluidsreflecties te minimaliseren.
- Bereid de mensen in je huis ook voor: huisgenoten, huisdieren, kinderen en partners; laat ze allemaal weten van wanneer tot wanneer je het graag stil hebt.
4. Controleer je instellingen 💻
Tijd voor een mic check. Dat houdt in dat voordat je begint met opnemen, je simpelweg je microfooninstellingen controleert. Je weet maar nooit, zelfs als je niks veranderd hebt, kan er zomaar een kink in de kabel zitten:
- Geluidsniveau: zorg ervoor dat het geluidsniveau goed is afgesteld, zodat je stem duidelijk te horen is zonder vervorming.
- Kies de juiste opnamebron: als je een externe microfoon gebruikt, zorg dan dat deze correct is geselecteerd in je opnameapparatuur of software. Je wilt niet na een uur presenteren erachter komen dat je aan het opnemen was via je AirPods die in de badkamer liggen.
- Gebruik een hoofdtelefoon: hiermee kun je tijdens de opname direct luisteren naar het geluid en eventuele problemen meteen opmerken.
5. Test en luister terug 👂
Niemand hoort graag z’n eigen stem terug, maar in dit geval moet je toch even doorbijten. Neem altijd een testopname op en luister deze terug voordat je begint met de daadwerkelijke opname. Dit helpt je om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen. Let hierbij op:
- Helderheid: is je stem duidelijk en goed verstaanbaar? Praat je niet te snel of langzaam?
- Volume: is het geluidsniveau consistent en niet te zacht of te hard?
- Achtergrondgeluid: zijn er storende achtergrondgeluiden die je kunt elimineren?
6. Poets je audio op in post-productie 🎚️
Toch niet 100% happy met je opname, maar wil je ook niet alles weer helemaal opnieuw opnemen? Gelukkig kun je ook na de opname nog veel doen om je audio te verbeteren:
- Ruisonderdrukking: gebruik software om achtergrondruis te verwijderen of te minimaliseren.
- Equalizing (EQ): pas de frequenties aan om je stem warmer of helderder te maken.
- Compressie: dit zorgt ervoor dat het volume van je opname consistent blijft en voorkomt pieken en dalen in het geluid.
7. Wees consequent 🙌
De kans is groot dat je meer dan één video opneemt. Dan wil je dus ook dat je geluidskwaliteit consistent is, van de eerste tot de laatste video. Zorg er dus voor dat je in elke video dezelfde instellingen en opnameomgeving gebruikt. Zo wordt je cursus meteen een stuk professioneler.
8. Gebruik achtergrondmuziek spaarzaam 🎶
Sommige instructeurs vinden het leuk om achtergrondmuziek te gebruiken. Dat kan helpen om je video’s dynamischer te maken, maar gebruik het spaarzaam en zorg ervoor dat het niet afleidt van je stem. Als je voor muziek wilt gaan, kies dan rustige muziek zonder lyrics en houd het volume laag. Maar nog beter: gebruik geen achtergrondmuziek, zodat je cursus ook toegankelijk blijft voor wie wellicht een hoorprobleem heeft.
Aan de slag met het maken van je video’s
Het opnemen van goede audio voor je online cursus vraagt om flink aandacht voor detail, maar de inspanning betaalt zich dubbel en dwars terug. Hoe beter je te verstaan bent, hoe makkelijker het voor cursisten is om zich op je stem te focussen en alles uit je cursus te halen!
Op zoek naar nog meer tips? Check hier onze GRATIS cursus over het maken van video’s voor je cursus.