Schrik jij af en toe nog badend in het zweet wakker omdat je te laat voor school bent, terwijl je 35 bent en het zondag is? Dan ben je niet alleen. De meesten van ons hebben geen zin om terug naar school te gaan en van 8 tot 4 een one-size-fits-all opleiding te volgen. Maar we willen wél nieuwe skills leren.
En het is niet alleen willen – het is ook een kwestie van moeten. De arbeidsmarkt verandert continue, en er gebeurt heel wat. 2023 begon al als een rommelig jaar bij grote tech bedrijven, maar ook bij kleine ondernemingen. Daar komt AI nog eens bovenop.
Het is dus hartstikke belangrijk dat je je vaardigheden scherp houdt, en in sommige gevallen zelfs compleet nieuwe skills leert. In dit artikel laten we je zien hoe je dat op een slimme manier doet. Zonder scholen, maar met mentors, vrijwilligerswerk, en meer.
Waar hebben we het hier over?
Oké, je kunt ook natuurlijk gewoon veel boeken lezen, podcasts luisteren en youtube video’s bekijken. Maar we hebben het hier over het leren beheersen van een skill. Niet alleen de theorie dus, maar ook de praktijk.
Volg online cursussen
Natuurlijk noemen we online cursussen als de eerste keus. Nee, niet omdat we zijn wie we zijn, maar omdat het daadwerkelijk de makkelijkste manier is om theorie en praktijk samen te brengen.
Er is een online cursus te vinden voor vrijwel ieder onderwerp. Je kunt het zo niche of algemeen maken als je zelf wilt. Maar naast het brede aanbod, is ook de manier waarop je een cursus volgt een groot voordeel. De meeste cursussen bestaan namelijk ook uit opdrachten, waarmee je meteen kunt testen of de theorie is blijven hangen. Daarmee is het een stuk praktischer dan Youtube filmpjes bingen. Bij Soofos kun je van alles verwachten: creatieve opdrachten, quizjes of zelfs een toets – dat houdt onze cursisten lekker scherp.
Aan de slag met een complete opleiding
Denk je ‘leuk zo’n online cursus, maar ik kan wel wat begeleiding gebruiken’? Check dan onze opleidingen. Deze zijn nog uitgebreider én je krijgt persoonlijke begeleiding van de instructeur. In onze opleidingen zitten uren aan cursusmateriaal, live sessies en opdrachten. Van SEO tot grafisch design en van javaScript tot interieurontwerpen. Check hier alle opleidingen.
Wist je dat je voor het volgen van een opleiding ook subsidie of opleidingsbudget kunt aanvragen? Helaas kun je geen gebruik meer maken van STAP-budget, maar hier vind je een overzicht van andere relevante vergoedingen en subisidies.
Doe vrijwilligerswerk
Heb je geen ervaring met het organiseren van evenementen, met hospitality, met het werken met dieren of zelfs met het werken met mensen? Je hoeft niet meteen van beroep te veranderen. Als vrijwilliger kun je namelijk ook een heleboel nieuwe vaardigheden leren, en je doet er ook nog eens iets goeds mee.
Vraag eens rond in je omgeving. Misschien heeft je lokale voetbalclub hulp nodig bij het opzetten van toernooien, zowel administratief als op het veld. Of zit er een organisatie in de buurt die ouderen verbindt met vrijwilligers en zo uitstapjes maakt.
Het gaat niet alleen om hard skills zoals programmeren, ook vaardigheden die je leert tijdens vrijwilligerswerk staan supergoed op je CV.
Bied jezelf aan voor parttime stages
Stel: je hebt een cursus gevolgd bij Soofos voor content creatie. Je wilt er graag mee aan de slag, maar om nou meteen je baan op te zeggen…
Als je eerst meer ervaring wilt opdoen, kun je ook als volwassene een stage gaan lopen! Natuurlijk hoeft dat niet vijf dagen in de week te zijn. Je kunt bedrijven waar je van droomt ook aanschrijven en vragen of je een dag in de week mee mag werken om de kneepjes van het vak te leren. Daar bouw je ook een goed netwerk mee op!
Zoek een mentor
Afhankelijk van wat je wilt leren, kan het super waardevol zijn om een mentor te zoeken. En gelukkig zijn die niet heel lastig te vinden! Zoek maar eens rond op LinkedIn en type relevante zoektermen in. Je vindt vast binnen de kortste keren iemand die alles van een bepaald onderwerp weet. Of misschien ken je wel iemand in je bedrijf of je omgeving die doet wat jij graag zou willen doen. Iemands mentor zijn is natuurlijk wat werk, maar ook een hele eer. Wees dus niet bang om dit aan iemand te vragen!
Begin een passieproject
Je leert door te doen. We schreven eerder al een blog over de kracht van projecten. Je maakt je doelstellingen er praktisch mee, en geeft richting aan dat wat je wilt leren.
Bouw zelf een website. Programmeer zelf een app. Wat je ook leert: bind het aan een praktisch project en je gaat veel sneller leren. Plus: je hebt iets om te laten zien op je LinkedIn of portfolio!
Combineren = nog meer leren
Het is natuurlijk nog mooier als je een aantal van deze manieren kunt combineren. Volg een cursus en start je project. Of vindt een mentor waarbij je stage kunt lopen. Welke vaardigheden ga jij dit jaar leren beheersen?