De kennis en vaardigheden die we vandaag hebben, zijn morgen misschien niet meer voldoende, of worden overgenomen door AI. Alles is voortdurend in ontwikkeling, en daarom moeten we dat zelf ook zijn. No pressure, natuurlijk.
We weten allemaal dat het vermogen om te leren en zich snel aan te passen aan nieuwe situaties belangrijk is, al sinds de oertijd. Vandaag de dag wordt het vermogen om onze ‘learnability’ te demonstreren zelfs belangrijker dan het opsommen van prestaties uit het verleden.
Werknemers zijn op zoek naar mensen die zelfstandig kunnen leren en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties, zeker nu we allemaal op afstand werken.
Maar die potentiële klanten of werkgevers kunnen laten zien dat je nieuwe dingen blijft leren, is veel effectiever dan hen in een sollicitatiegesprek te vertellen dat je ‘leergierig‘ bent. Het laat zien dat je proactief, enthousiast en eerlijk bent over het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden en bereid bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
In dit artikel duiken we in je learnability, en hoe je het kunt laten zien. We geven je tips om te communiceren over je praktische leergierigheid, en over hoe je makkelijker een leven lang door blijft leren.
Hoe je kunt laten zien dat je een sterke leerling bent
Als je potentiële werkgevers of klanten wilt laten zien dat je over sterke leervaardigheden beschikt, zijn er een paar manieren waarop je dit kunt doen.
🎓 Voeg certificeringen toe op LinkedIn
Eén voor de hand liggende manier is om ervoor te zorgen dat je LinkedIn-profiel je leerprestaties laat zien. LinkedIn heeft een sectie voor certificeringen, dus zorg ervoor dat je alle relevante certificeringen toevoegt die je hebt verdiend. Dit kunnen branchespecifieke certificaten zijn of meer algemene kwalificaties zoals EHBO of projectmanagement. Maar voeg ook talen en andere certificeringen toe!
Natuurlijk komt niet alle kennis met kant-en-klare certificeringen. Toch wil je je prestaties laten zien. Je denkt misschien dat het gek is of onnodig, maar het posten van nieuwe dingen die je leert op je LinkedIn-profiel is een gemakkelijke en effectieve manier om te laten zien dat je een continu verlangen hebt om te leren. Scroll een beetje rond en je zult zien dat veel mensen dit doen, en terecht! Van mindset cursussen tot yoga en schilderen: je kunt er mensen mee inspireren en je laat tegelijkertijd zien dat je niet stil zit in je vrije tijd.
🖥️ Maak een portfolio met passieprojecten
Veel mensen denken dat portfolio’s alleen voor professionele of betaalde projecten zijn. Als je echter in je vrije tijd graag schildert, ontwerpt, organiseert of iets anders doet, maak dan een portfolio om dat te laten zien. Het kan zo simpel zijn als een blog, website of profiel op sociale media waarin je werk en passion project wordt gepresenteerd. Dit toont niet alleen je creativiteit, maar ook je vermogen om nieuwe vaardigheden te leren.
Het maken van een portfolio laat zien dat je bereid bent je tijd en energie te investeren in het leren van nieuwe dingen, zelfs als deze niet direct verband houden met je baan.
🧑🏫 Deel je kennis
Leren is geen eenrichtingsweg, als je het goed aanpakt. Je kunt namelijk ook je passie voor leren en ontwikkeling laten zien door zelf kennis te delen.
Door je vaardigheden met anderen te delen, laat je zien dat je de stof goed begrijpt en in eenvoudige bewoordingen kunt uitleggen. Altijd handig!
Als je je eigen online cursus bouwt of anderen op een andere manier openlijk tips geeft, laat je zien dat leren een van je prioriteiten is.
Zo word je een proactieve leerling
Leren is niet langer een eenmalige gebeurtenis die eindigt met een diploma. Het is een continu proces. Maar daar moet je wel een mentaliteit voor ontwikkelen, een discipline waarmee je ook echt regelmatig nieuwe dingen leert. Deze tips helpen je op weg.
🥳 Maak het jezelf gemakkelijk en leuk
Ja, leren mag leuk zijn. Moet, zelfs. De eerste stap om een proactieve leerling te worden, is het vinden van een manier van leren die voor jou werkt. Iedereen heeft een unieke leerstijl en voorkeuren, en het is essentieel om te ontdekken wat het beste bij je past.
Je kunt beginnen met het verkennen van verschillende leermaterialen, zoals boeken, podcasts, online cursussen of seminars.
Het is ontzettend belangrijk om een leermethode te kiezen die je leuk en interessant vindt. Je moet het namelijk wel kunnen volhouden.
🌎 Leer flexibel
Flexibiliteit is een ander essentieel aspect om een proactieve leerling te worden. Je dag kan onvoorspelbaar zijn en het is van belang om een leerschema te hebben dat rekening houdt met eventuele veranderingen.
Online cursussen zijn een uitstekende optie voor flexibel leren, omdat je hiermee in je eigen tempo en tijd kunt leren.
Ook kan het voorkomen dat je aan een cursus begint maar toch niet tevreden bent, of merkt dat je eerst een andere cursus wilt volgen. Dan is een Soofos Plus abonnement ideaal.
Daarmee volg je namelijk alle cursussen op Soofos voor maar €12,50 per maand. Zo hoef je niet te kiezen en kun je allerlei cursussen door elkaar volgen.
❤️ Word lid van een community van leerlingen
Samen leren is leuker. Lid worden van een community is een geweldige manier om gemotiveerd en betrokken te blijven. Als je deel uitmaakt van een community, heb je accountability buddy’s die je op de goede weg kunnen houden en ondersteuning of inspiratie kunnen bieden wanneer je die nodig hebt. Als je online cursus dit niet aanbiedt, maar er dan zelf eentje of ga op zoek naar externe groepen, bijvoorbeeld op Reddit of in Facebookgroepen.
Hoe laat jij zien dat je continu doorleert?
Deel het met ons en inspireer anderen!