Rianna Hijlkema: veel Nederlandser kan een naam niet klinken. Maar vergis je niet, deze globetrotter woont al bijna 10 jaar in het buitenland. Ze is niet linea recta naar de Spaanse zon vertrokken, maar reisde de hele wereld over – haar hart achterna. Als fervent reiziger en dus ook deels digital nomad deelt ze haar verhaal over lesgeven, en hoe ze dat ook online doorzet.
De rode draad in haar leven? We kunnen niet kiezen tussen reizen of lesgeven. Lees het zelf maar!
From Friesland to the world
Toen haar relatie in Friesland op de klippen liep, liet ze haar kat en huis achter. In plaats van bij de pakken neer te zetten, pakte ze haar koffers. Ze vertrok naar Parijs om als au-pair aan de slag te gaan. Zo kwam ze in aanraking met het Nederlandse onderwijs in het buitenland en stond ze binnen de kortste keren voor de klas.
Lesgeven op een creatieve manier
Ook in Friesland had ze al als invalkracht gewerkt, maar Parijs vroeg wat meer creativiteit. Geïmproviseerde klassen in een buurthuis, en drie uur om de lesstof van een week door te nemen: Rianna ging de uitdaging graag aan.
“Ik raakte enorm geïnspireerd door de toenmalige directrice van de school in Parijs, Marianne de Beukelaar en ik vond een passie in het aanbieden van de leerstof op een creatieve manier, waardoor de kinderen met plezier het Nederlands konden bijhouden, maar vooral ook met enthousiasme uitkeken naar de volgende Nederlandse les. Leren is leuk!” Zijn wij het helemaal mee eens, trouwens.
Elfstedentocht in Madrid
Rianna had de smaak te pakken. Toen haar tijd in Parijs er bijna op zat, lagen er dan ook al verschillende sollicitatiebrieven bij andere Nederlandse scholen in het buitenland op tafel. “Een week na mijn laatste les in Parijs, stond ik in Shanghai les te geven.” Daarna vertrok ze naar Madrid om als directeur bij een school het Nederlandse lesprogramma aldaar te draaien. “Een mooie herinnering is toch wel het organiseren van de Elfstedentocht op de ijsbaan in Madrid. Fries in hart en nieren!”
In die tijd had Rianna de mogelijkheid om veel te reizen. Ze vertrok in 2013 naar Nepal en werd verliefd. Op het land, de taal en cultuur… Maar na een bezoek aan Indonesië, kwam daar nog een liefde bij. Op een klein eilandje. Beiden zagen er, zelfstandig als ze waren (hij zat in het leger), eerst geen toekomst in. Beiden zaten fout. “Maar toch, 4 maanden later, stonden we daar op het vliegveld in Brussel en vertrokken naar Canada, om te kijken of het nog steeds zo leuk was samen. En dat was het! Uiteindelijk zijn we alsnog samen naar Nepal vertrokken en nam ik een baan aan in Jakarta.”
En toen: corona
Toen na 6 maanden de fundering van hun (earthbag) huis klaar was, hun visum bijna rond was, en ze door de directeur van de school in ons dorpje in de bergen benaderd was om het onderwijs daar naar een hoger niveau te brengen, kwam corona ook daar de boel verpesten. “En dus lieten we begin juni al onze spullen achter in ons dorpje in de bergen (hoe lang kan zo’n virus duren anyway?) en verlieten we Nepal met een repatriëringsvlucht.”
Dat was nog niet het einde van haar reizen.”Na 3 maanden bij onze schoonouders in België te hebben gewoond, zonder een vooruitzicht om (voorlopig) terug te kunnen naar Nepal, ben ik opnieuw gaan solliciteren. Eind augustus zijn we naar Bulgarije gereden en sinds september dit jaar ben ik de directeur van de Nederlandse school in Sofia, tot verder bericht.”
Mijn boodschap: Volg je hart, je droom. En als je plan niet lukt, verander je plan, nooit je droom!
Flexibel als ze is, maakte Rianna ook een online cursus
Kennis delen, waar en met wie dan ook. Dat kan met Soofos. En dat doet Rianna nu dus ook!
“Soofos kwam op mijn pad via een Facebook-advertentie. Zonder dat ik het wist lag de cursus al klaar in mijn hoofd, maar was Soofos net dat kleine duwtje in de goede richting om het ook werkelijkheid te maken.”
Rianna’s cursus gaat over Canva. In haar beginnerscursus leer je alles wat je nodig hebt om (in een handomdraai!) prachtige ontwerpen te maken met Canva. “Ik gebruik Canva al jaren in mijn lesgeven, presentaties, flyers voor evenementen en tevens nu voor mijn onderneming ‘Dutch Club Online’.”
Het maken van de cursus was voor Rianna “net als het in elkaar zetten van een leuk thema voor je klas. Je leeft je helemaal in, probeert aan te sluiten op de belevingswereld van je ‘klanten’ en er iets heel erg leuks en leerzaams van te maken. Ik heb enorm genoten van het hele proces (en ik moet zeggen, het smaakt naar meer).” Dat vinden wij in elk geval al leuk om te horen!
Samen sterker
“Daarnaast vond ik het persoonlijke contact die ik (in dit geval met Lonne) via de mail heb gehad erg prettig en zeer welkom. Ik voel echt dat er een samenwerkingsverband is tussen Soofos als platform en mij als instructeur. Ik kijk nu al uit naar een vervolg.” (Wij ook, Rianna!)
Het gebruik van het platform verliep voor haar vlekkeloos. “Het is een heel fijn platform, zeer gebruiksvriendelijk en als ik er even niet uitkwam kon ik terugvallen op de cursus die hier specifiek voor was geschreven. Uploaden van mijn bestanden ging gemakkelijk en snel en ik kon heel simpel kleine aanpassingen maken aan mijn teksten.”
Tips voor haar toekomstige cursisten
We vroegen Rianna naar specifieke tips voor iedereen die haar cursus volgt – die overigens ook voor alle andere cursussen gelden. Doe er je voordeel mee!
Stap 1: Bepaal je doel
Wie wat wil bereiken, moet goed weten wat hij wil bereiken. Voordat je met deze cursus start raad ik je aan om na te denken over jouw doel, jouw boodschap. Alles wat je leert in deze cursus zijn de actiepunten, maar wat wil jij bereikt hebben na afloop van deze cursus? Wat is jouw doel?
- Na afloop van deze cursus begint mijn prachtige instagram feed anderen op te vallen.
- Aan het einde van deze cursus heb ik een waanzinnig gaaf visitekaartje ontworpen.
- Na afloop van deze cursus ga ik luxe uit eten, want ik heb geld bespaard met het ontwerpen van mijn eigen logo.
- Aan het einde van deze cursus solliciteer ik vol vertrouwen met mijn professioneel zelf ontworpen cv.
- Met behulp van deze cursus maak ik de lessen voor mijn leerlingen (en mezelf!) nog leuker.
Schrijf je doel op, dan vergroot je je kans op succes!
Stap 2: Volg de cursus
Tijdens het volgen van de verschillende videolessen is het belangrijk dat je je doel niet uit het oog verliest. Werk tijdens deze cursus aan je eigen ontwerp. Probeer dus niet de voorbeelden na te maken, maar ga direct aan de slag met je eigen boodschap. Op deze manier breng je de theorie meteen in de praktijk, waarbij je aan het eind van deze cursus een eigen product hebt ontworpen.
Stap 3: Vier je succes!
Je hebt je doel behaald, wat nu? Vier je succes en geniet van je eerste product. Canva biedt oneindig veel mogelijkheden en na het behalen van deze cursus heb je alle tools in huis om werkelijk al jouw ideeën tot leven te brengen.
Wil jij als instructeur ook je verhaal delen, net zoals Rianna? Laat het Lonne weten!