Wat is de beste manier om piano te leren spelen?

Het bespelen van een instrument is voor vrijwel iedereen weggelegd. Heb je geen gevoel voor ritme? Geen zorgen, door een instrument te leren bespelen, krijg je vanzelf meer ritmegevoel. Het maakt dus niet uit of je een jonge beginner of een oudere beginner bent. Wij laten je de manieren kennen die je kan toepassen om jezelf de piano aan te leren. Want, waarom niet?

Wat heb je nodig om piano te kunnen spelen?

Er zijn verschillende dingen die je moet kunnen (of hebben) om piano te spelen. Behalve de kennis van het spelen, heb je ook andere dingen nodig. Zo heb je bijvoorbeeld een piano of een keyboard nodig. Wij hebben zelf niet veel verstand van welke piano je precies nodig hebt, maar in deze blog lees je over goede piano’s. Wil je nou aan de slag met bekende nummertjes? Dan is het ook nuttig om wat bladmuziek te verzamelen.

Aan de slag met het leren van pianospelen

Er zijn verschillende manieren om te leren tegenwoordig. Dus ook voor het leren van een nieuw instrument kan je op verschillende manieren aan de slag. Of je nu snel wilt leren óf de tijd wilt nemen, er is dus in ieder geval een leerwijze die bij je past! Dit zijn de meest gangbare manieren om nu piano te leren spelen:

  • Door middel van een lesboek.
  • Met een app op je telefoon.
  • Door praktische spelletjes.
  • Met een online cursus.
  • Door op pianoles te gaan.

1. Leren door middel van een boek

Een van de meer klassieke manieren om te leren, is nog altijd door middel van een boek. Gelukkig ben je tegenwoordig niet alleen meer beperkt tot fysieke kopieën. Je kan bijvoorbeeld ook gebruikmaken van eBooks op je telefoon of computer. Leren uit een boek geeft je de mogelijkheid om fysieke informatie te hebben, oftewel informatie waar je altijd bij kan. Je kan je daardoor dus ook volledig afsluiten en je even volledig focussen op het leren.

Fysieke informatie waar je altijd bij kan.

Geen verdere begeleiding of persoonlijke hulp.

2. Een app gebruiken om piano te leren

Je kan het leren van een instrument zien als het leren van een nieuwe taal. Hier zijn namelijk ook veel apps voor. Je moet hiervoor nog steeds wel oefenen op de piano, net zoals dat je een nieuwe taal ook moet uitproberen in het “echt”. Het is dus super fijn dat je het digitaal en op je telefoon of tablet kan leren, maar er is altijd nog iets extra’s nodig. Grote kans ook dat je liever bladmuziek gebruikt, dan muziek op het (relatief) kleine schermpje van je telefoon. Wel is zo’n app nuttig als je wat basisvaardigheden, zoals herkenning van noten of het lezen van bladmuziek wilt leren. Er zijn ook gratis apps beschikbaar om mee te leren!

Handig om te leren, omdat je telefoon je veel vrijheid biedt om te leren waar en wanneer je wilt.

Geen verdere begeleiding of persoonlijke hulp.

3. Praktische spelletjes doen om te leren

Spelenderwijs leren is nog altijd een goede manier om de piano onder de knie te halen. Zelfs voor volwassenen is het geschikt (waarom mogen alleen kinderen spelen?) om aan de slag te gaan met leuke uitdagingen of spelletjes die je uitdagen om de piano te gebruiken. Zoek bijvoorbeeld eens op Google of Pinterest naar uitdagingen die je kan doen op de piano. Zo motiveer je jezelf om ermee aan de slag te gaan. Hou het leuk voor jezelf en ga gewoon aan de slag met een uitdaging waaraan je zelf niet zou denken. Dit is ook een gratis manier om te oefenen.

Goede manier om jezelf te motiveren om te gaan leren.

Kan tijd kosten om een passende uitdaging voor jezelf te vinden op basis van je niveau.

4. Leren door een online cursus te volgen

Video’s zijn nog altijd een goede manier om een nieuwe vaardigheid, zoals pianospelen, te leren. We leren namelijk door te kopiëren en dus is het handig om het af te kijken van een instructeur. In een online cursus kan je gewoon meekijken hoe je instructeur “Happy Birthday” speelt en kan je dit afkijken. Voorafgaand, tussendoor en achteraf geeft de instructeur je tips en instructies, en kan je dus snel aan de slag. Met extra oefeningen, bijgevoegde bladmuziek van bekende liedjes en les van muziekleraren kan je dus makkelijk zelf aan de slag.

Altijd en overal kunnen kijken en de mogelijkheid om te zien hoe het moet.

Te volgen op alle apparaten, dus je kan altijd een passende manier vinden.

5. Gewoon op pianoles gaan

Natuurlijk hoort de meest klassieke manier van leren ook gewoon thuis in deze lijst. Je kan natuurlijk gewoon op pianoles gaan, waarbij je op locatie wordt begeleid door een instructeur. Toch is dit vaak een duurdere optie, omdat je persoonlijke begeleiding krijgt. Je bent wel locatie gebonden. Dat kan natuurlijk ook thuis zijn, maar daar zit, zoals je kan verwachten met scholing op locatie ook een prijskaartje aan. Het is wel een van de beste manieren om te leren, omdat je direct feedback krijgt! Je krijgt aandacht waar het nodig is, bijvoorbeeld bij het lezen van noten of akkoorden spelen!

Directe begeleiding, waardoor je snel en goed leert!

Kan duurder zijn, omdat er een instructeur op locatie nodig is.

Al in de stemming om te leren?

Dan is het nu hoog tijd om wat te gaan experimenteren met deze manieren van leren! Want als je het wilt en als je al zover gekomen bent, waarom start je dan niet lekker? Speel zelf binnen de kortste keren de leukste liedjes en de mooiste akkoorden!

Ga vandaag nog aan de slag met muziek maken!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.