Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

De beste gratis apps voor smartphone fotografie: bewerken als een pro

Wil je wat mensen wegpoetsen uit de achtergrond van je vakantiekiekje? Een filter toevoegen zodat de lucht net wat blauwer is, en je tanden ietsje witter lijken? Met de technologie van vandaag de dag hoef je geen dure software zoals Adobe Lightroom meer te gebruiken om je foto’s te bewerken. Sterker nog, sommige gratis fotobewerkingsapps voor je smartphone zijn zó goed voor bepaalde bewerkingen als professionele desktopsoftware.

Of je nu een content creator, cursusmaker of gewoon een fervent fotograaf bent, deze apps bieden je de tools om je foto’s snel en met precisie te bewerken, waar je ook bent. In deze blog bespreken we de beste gratis apps, wanneer ze geschikt zijn en hoe je ze optimaal kunt gebruiken.

1. Snapseed

Snapseed is een van de meest populaire fotobewerkingsapps. Je kunt het zowel voor iPhones als Androids gebruiken, en de app biedt ontzettend veel functies die je normaal gesproken alleen in dure software zou vinden. Dit maakt het een perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar professionele resultaten zonder een professionele prijs.

Wanneer gebruik je Snapseed?

  • Basis- en geavanceerde bewerkingen: Snapseed heeft zowel eenvoudige als geavanceerde tools. Denk aan helderheid, contrast en scherpte, maar ook aan geavanceerde functies zoals “selectieve aanpassingen” waarmee je specifieke delen van je foto kunt bewerken zonder de rest aan te passen.
  • RAW-bestanden bewerken: Dit is ideaal voor wie fotografeert in RAW-formaat en veel controle wil hebben over de uiteindelijke bewerking.

Snapseed vs. desktopsoftware: wie wint?
Voor veel standaard- en zelfs geavanceerde aanpassingen kan Snapseed absoluut concurreren met desktopsoftware. Zeker als je alleen basisbewerkingen doet, zul je het verschil nauwelijks merken. Het helpt natuurlijk wel als je geen barst in je scherm hebt en goed kunt zien wat je kunt doen.

2. VSCO

VSCO ken je misschien wel. De app werd populair dankzij zijn stijlvolle filters die je foto’s een filmische en professionele uitstraling geven, in één klik. Ideaal voor iedereen die snel mooie resultaten wil zonder diep in de technische details te duiken, en wanneer je niet de standaard filters van Instagram wilt gebruiken.

Wanneer gebruik je VSCO?

  • Filters van hoge kwaliteit: Als je foto’s iets extra’s wilt geven met professionele, maar toch subtiele filters, is VSCO perfect. De gratis versie bevat al een aantal geweldige filters, en de betaalde versie biedt er nog meer.
  • Basisbewerkingen: Naast de filters heeft VSCO ook eenvoudige bewerkingsopties zoals helderheid, contrast en verzadiging, maar het onderscheidt zich vooral door de kracht van de filters.

Is VSCO zo goed als desktopsoftware?
Voor het snel toepassen van filters is VSCO misschien wel de beste app die je kunt vinden. Als filters jouw belangrijkste bewerkingstool zijn, zal VSCO het net zo goed doen als veel desktopprogramma’s.

3. Lightroom Mobile

Lightroom Mobile is de mobiele versie van het bekende Adobe Lightroom. Hoewel de gratis versie voor smartphones een aantal premiumfuncties mist, biedt het nog steeds genoeg tools voor professionele resultaten.

Wanneer gebruik je Lightroom Mobile?

  • Geavanceerde aanpassingen: Lightroom Mobile is perfect voor fotografen die de volledige controle willen hebben over belichting, kleurbalans en contrast, ook als ze vanaf hun mobiel werken. Je kunt RAW-bestanden bewerken en zeer precieze aanpassingen doen.
  • Presets en consistentie: Met Lightroom kun je je eigen presets maken en opslaan. Dit zorgt voor consistentie in je foto’s, vooral handig als je foto’s maakt voor sociale media of een online portfolio.

Is de mobiele versie zo goed als de desktopversie?
Het komt akelig dicht in de buurt. Natuurlijk is het makkelijker om hele gedetailleerde bewerkingen te doen op een desktop, maar voor professionals (en zelfs voor beginners!) is Lightroom Mobile een geweldige aanvulling op de desktopversie en biedt het bijna dezelfde kracht en flexibiliteit.

4. PicsArt

PicsArt biedt veel creatieve bewerkingsopties die je niet snel in andere apps vindt. Denk aan het maken van collages, het toevoegen van stickers en speciale effecten. Het is perfect voor mensen die wat meer creativiteit willen toevoegen aan hun foto’s.

Wanneer gebruik je PicsArt?

  • Creatieve bewerkingen: Als je op zoek bent naar creatieve tools zoals stickers, filters en dubbele belichting, is PicsArt een uitstekende keuze. Het is minder gericht op “standaard” fotobewerking en meer op creatief ontwerpen.
  • Sociale media content: Voor wie visueel aantrekkelijke content wil maken voor Instagram of andere sociale media is PicsArt perfect. Je kunt foto’s gemakkelijk omtoveren tot kunstwerken met een paar eenvoudige stappen.

Kan PicsArt dure desktopversies vervangen?

Voor creators die vooral op hun mobiel willen werken kan dat zeker. Als je veel werkt met collages, filters en creatieve effecten, kan PicsArt zonder problemen veel desktopprogramma’s bijhouden, al kan de gratis versie wat beperkt zijn in mogelijkheden.

5. Canva

Canva ken je vast wel. We hebben er al heel wat blogs over geschreven. Voor wie voor het eerst kennismaakt: Canva is een alles-in-één tool voor zowel fotobewerking als grafisch ontwerp. De app is ideaal voor iedereen die professionele ontwerpen wil maken zonder veel ervaring te hebben met bewerkingssoftware.

Wanneer gebruik je Canva?

  • Snel professioneel ogende ontwerpen maken: Canva biedt duizenden sjablonen voor sociale media, flyers, presentaties en nog veel meer. Perfect als je niet alleen foto’s wilt bewerken, maar ook een compleet ontwerp wilt maken.
  • Eenvoudige bewerkingstools: Canva heeft niet de meest geavanceerde bewerkingstools, maar voor snelle aanpassingen zoals het bijsnijden van foto’s of het aanpassen van helderheid en contrast, doet het zijn werk uitstekend.

Is de mobiele versie zo goed als de desktopversie?
Voor fotobewerking is Canva niet zo uitgebreid als een programma als Photoshop of zelfs Snapseed (al komt daar dankzij hun AI snel verandering in!) Maar het verschil tussen de mobiele variant en de versie voor je browser is minimaal. Handig dus, als je lekker vanuit de trein je socials wilt bijhouden.

Aan de slag met smartphone fotografie?

Dan is Soofos het perfecte startpunt. Check deze gratis cursus smartphone fotografie, of lees nog even verder tussen onze blogs: Betere smartphone foto’s maken: 3 verborgen camera-instellingen die je moet kennen 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.