6 redenen om een online cursus te volgen

Er zijn duizend-en-één manieren om een nieuwe vaardigheid te leren. De een duikt in de boeken, de ander volgt een workshop. YouTube, of zelfs een hele klassikale opleiding: er is een manier van leren voor iedereen.

En dat is top! Want leren werkt voor iedereen anders, dus hoe meer keuze, hoe groter de kans dat je leert op een manier die bij jou past. Maar wat we de afgelopen jaren zien, is dat online leren steeds meer aan populariteit wint.

Dat gaat verder dan gemak: er zijn veel meer redenen om een online cursus te volgen, in plaats van bijvoorbeeld een fysieke workshop. Wij zijn er eens even goed ingedoken en hebben achterhaald wat de redenen van onze cursisten zijn om voor online leren te gaan.

Geen tijd te verliezen? Deze blog in het kort: 🤓 

  1. Leer wáár je wilt.
  2. Leer wanneer je wilt.
  3. Leer volledig op eigen tempo.
  4. Goedkoper dan cursus op locatie.
  5. Up-to-date en nieuwe content kan toegevoegd worden.
  6. Zelf precies bepalen wat je gaat leren.

Vergaar nieuwe kennis door een cursus te volgen

Dat e-learning de afgelopen jaren en vooral in 2020 een opmars heeft gemaakt, zal je niet verbazen. Steeds meer opleiders kiezen ervoor om hun lesmateriaal ook (deels) online aan te bieden.

Naast de voordelen voor de cursisten en studenten, hebben opleiders, scholen en instructeurs ook het nodige te winnen hiermee.

Zo kunnen ze veel meer mensen bereiken, ook op locaties die normaal gesproken buiten hun bereik zouden vallen. Het aanbieden van online lesmateriaal is schaalbaar, vooral ten opzichte van offline cursussen. En bovendien kun je er een leuk zakcentje mee verdienen.

Leuk voor de instructeurs, maar wat hebben cursisten er nou eigenlijk aan? Deze voordelen kun je aankaarten wanneer je je cursusmateriaal online wil gaan aanbieden.

overal kunnen leren is een reden om een online cursus te volgen

1. Leren waar je maar wilt

Een online cursus vindt volledig online plaats. Het is dus niet nodig om naar een klaslokaal of instructeur toe te gaan.

Doordat je de cursus online volgt, heb je alleen een verbinding met internet nodig en je kunt aan de slag. Leren aan de keukentafel, in de tuin of in de trein, het kan allemaal. Nog leuker: leren vanaf een tropische bestemming. Digital nomads weten maar al te goed hoe ze plaatsonafhankelijk kunnen leven en ook leren. Dan kun je tegelijkertijd die taal toepassen die je online leert, of je online business bouwen met je nieuwe coding-skills.

Maar waar je leert heeft ook invloed op hoe je leert. Natuurlijk valt er wat te zeggen voor samenwerken en groepsdiscussies, maar wanneer je online leert kun je dat doen op een voor jou inspirerende plek zonder al te veel afleidingen. En wie er vaak tegenop zag om in de trein naar school te stappen, heeft nu ook geen smoesjes meer.

leren wanneer je maar wilt is een reden om een online cursus te volgen

2. Leren wanneer je maar wilt

Een online cursus is 24/7 beschikbaar. Je kan dus dag en nacht de cursus volgen, wanneer het jou uitkomt. Niet iedereen is namelijk op zijn of haar best om 9 uur ‘s ochtends. En direct na een lange werkdag de schoolbanken inspringen? Wij kunnen wel wat leukers bedenken.

Online leren is flexibel. Je kunt het opdelen in kortere stukjes tijd en het zo in jouw schema laten passen, in plaats van je aan te hoeven passen aan je cursus.

Dat neemt niet weg dat het ook om wat extra verantwoordelijkheid gaat: je moet namelijk wel daadwerkelijk die tijd zelf inplannen. Er is niemand die dat voor je gaat doen. Je bent dus je eigen stok achter de deur.

leren op eigen tempo is een reden om een online cursus te volgen

3. Op eigen tempo een online cursus volgen

We leren allemaal op onze eigen manier, en op ons eigen tempo. Het fijne aan een online cursus is dat je zelf bepaalt hoe snel je er doorheen gaat. Wil je bepaalde stukken herhalen of overslaan? Dan is dat helemaal aan jou.

Ook kun je er zelf voor kiezen of je heel intensief alle stof in één week wilt beheersen of op een rustig tempo drie maanden bezig bent de cursus.

Het fijne aan Soofos is dat je wanneer je een cursus aanschaft, je er levenslang toegang tot houdt. Dat betekent dat je altijd even terug kunt gaan naar een lastig hoofdstuk, ook twee jaar later.

4. Lagere kosten

Vaak is een online cursus goedkoper dan een offline cursus. En dat is niet alleen omdat je op reiskosten bespaart. Heel veel cursusmateriaal is namelijk ook online te vinden. En omdat een instructeur geen ruimte hoeft te huren, liggen de prijzen vaak lager.

6. Toevoeging van nieuw materiaal

Doordat een e-learning cursus volledig online plaatsvind, kan er makkelijk nieuw materiaal toegevoegd worden aan een cursus. Zo weet je dat je cursus altijd up-to-date is en de laatste technieken behandelt.

7. Zelf bepalen wat je leert

Er is een online cursus over vrijwel elk denkbaar onderwerp te vinden. Dat geldt niet voor offline cursussen, waar je sowieso ook gebonden bent aan locatie en verschillende tijden.

Je kunt er bij een online cursus ook voor kiezen om bepaalde stukken over te slaan, en een cursus gemakkelijk aanvullen met een opvolgcursus.

Zelf een online cursus volgen?

Welke cursus kan je dan gaan volgen? Benieuwd naar welke cursus wellicht geschikt is voor jou? Kijk dan in ons cursusoverzicht voor het huidige aanbod van online cursussen en vind een online cursus die bij jou past.

Zelf geen online cursus volgen? Misschien kan je er wel eentje cadeau doen! Inspireer iemand anders om aan de slag te gaan met leren!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.