Elk jaar komt het er weer van: je wilt niet echt goede voornemens maken, want ze werken niet echt, toch? Maar toch wil je het volgend jaar beter doen: je wilt ergens aan gaan werken.
Aard van ‘t beestje: om ons heen wordt er over New Year, New Me gesproken, sportscholen gaan all out met hun advertentiebudget en aan het kerstdiner realiseer je je dat je niet op je oudtante wil gaan lijken: verandering is goed. Maar hoe ga je je goede voornemens goed aanpakken?
Er is al veel gezegd en geschreven over goede voornemens, ook door ons. In onze vorige blogs schreven we al over haalbare doelen, en vijf praktische tips om je goede voornemens realiteit te maken.
Maar misschien werkt dat niet voor jou. Een essay van Scott H. Young gaf ons inspiratie voor iets nieuws. Daarom duiken we in dit artikel in een andere aanpak: je goede voornemens als projecten zien, en niet als gewoontes die je aan wilt leren.
Waarom is het zo moeilijk nieuwe gewoontes aan te leren?
Om te begrijpen waarom goede voornemens zo vaak floppen, is het belangrijk om te begrijpen wat we wel niet van onszelf vragen.
Gewoontes zijn een stuk lastiger dan we denken. Je tanden poetsen, dat is iets wat je als kind is aangeleerd, waar je bijna niet eens meer over na hoeft te denken. Je moet het vaak genoeg kunnen doen. Het moet niet te ingewikkeld zijn, en je moet er wat uit kunnen halen.
Maar dat is het probleem met de gewoontes die we vaak willen opbouwen: die zijn niet simpel, die komen niet twee keer per dag terug en voordat we er resultaten van merken, zijn we een paar weken verder. Zo wordt het dus nooit wat.
Hoe kun je dan wel iets nieuws aanleren?
Als je niet het geduld en de discipline hebt om nieuwe gewoontes op te bouwen, is er toch nog hoop.
Wat voor sommige mensen namelijk beter werkt, is om goede voornemens in een jasje van projecten te stoppen.
In plaats van te zeggen dat je elke week naar de sportschool gaat, kun je bijvoorbeeld zeggen dat je een bepaald zwemdiploma wilt halen. Wil je vaker yoga doen? Kijk eens naar een cursus waarmee je handstanden leert bereiken. Wil je creatiever bezig zijn? Vertel je beste vriendin die in augustus jarig is dat ze handgemaakt servies van je gaat krijgen.
Natuurlijk kunnen ook projecten frustrerend zijn, of je hebt een dag minder zin om aan je cursus te zitten. Maar het maakt je goede voornemen wel een stuk concreter en tastbaarder, en je bent minder op jezelf aangewezen.
Zeker als je het met een cursus aanpakt: er zit dan een duidelijk begin en einde aan, en een stappenplan in het midden. Je hoeft zelf dus weinig te doen en verzinnen: je moet alleen meedoen!
Uiteindelijk leer je dezelfde vaardigheden die je nodig hebt voor je nieuwe gewoonte, alleen op een andere manier. En van daaruit kun je verdere projecten beginnen, waarmee je aansluitende vaardigheden opbouwt waarmee je er uiteindelijk een compleet nieuwe skillset van maakt.
En dan wordt die gewoonte een stuk makkelijker vol te houden.
Met welke cursus ga jij dit in 2023 proberen?