Vrijwel iedereen is een keer (of vaker) schuldig geweest aan het hebben van goede voornemens, om hier vervolgens niks mee te doen of mee te stoppen. Soms kan het gewoon echt niet, zoals zeven keer per week naar de sportschool, dat hou je gewoon niet vol. Andere keren ligt het aan een gebrek aan motivatie. Er is altijd wel een reden om het niet te doen. Wij willen je helpen bij het volhouden van jouw goede voornemen(s). Daarom hebben we wat tips voor je, waarvan we zeker zijn dat ze je gaan helpen.
Welke factoren zitten er in de succesformule?
Er is geen magisch drankje dat je kan drinken, waarmee je jouw voornemens langer volhoudt. Gelukkig zijn er wel dingen die je zelf kan doen, naast het hebben van genoeg motivatie, om ervoor te zorgen dat dit echt jouw jaar wordt! Met onze vijf tips, ga het je zeker lukken.
1. Start op een logisch moment
Veel mensen gebruiken het nieuwe jaar om te starten met nieuwe, goede gewoontes. Dat is heel logisch én slim, aangezien je daarmee extra gemotiveerd wordt. Grote kans dat het namelijk al een tijdje in je hoofd zat om te beginnen, maar dat het juiste moment zich nog niet had aangedaan. Het begin van het nieuwe jaar is rustig, aangezien je net de drukte van oud en nieuw, en kerst achter de rug hebt. Dit geeft je een korte periode, waarin je meer tijd om met je voornemen aan de slag te gaan.
Wil je liever niet aan het begin van het jaar beginnen, zoek dan op een ander moment in het jaar een moment waarin je gedurende langere tijd, tijd hebt om aan je voornemen te werken.
2. Maak het onderdeel van je routine
De meeste dagen zijn hetzelfde en dat is goed, routine helpt je meer te bereiken. Zo heb je bijvoorbeeld de ochtendroutine, waarin je wakker wordt, je tanden poetst, doucht en ontbijt, om vervolgens de deur uit te gaan. Zulke routines zijn je beste vriend, wanneer je nieuwe voornemens wilt aanleren. Heb je bijvoorbeeld een goed voornemen om dagelijks te gaan mediteren of sporten, dan past dat makkelijk in één van je routines. Misschien moet je er je wekker eerder voor zetten, maar dat is het wel waard toch? Neem je goede voornemen op een routine, en het wordt uiteindelijk dé routine.
3. Zoek niet naar redenen om het niet te doen…,
Maar zoek naar redenen om het wél te doen. De voordelen van een goed voornemen, wegen altijd op tegen de nadelen. Je wordt bijvoorbeeld gezonder, maar je bent ook veel tijd kwijt aan bezoekjes aan de sportschool. Uiteindelijk doe je het maar voor één ding, namelijk gezonder worden. Dit is dé reden om het wel te doen. Wat je goede voornemen ook is, grote kans dat de voordelen ervan de nadelen overtreffen.
4. Schep er niet teveel over op
Het is natuurlijk geweldig dat je aan jezelf werkt, maar laat het niet naar je kop stijgen. Op het moment dat je er over gaat opscheppen, krijg je namelijk het gevoel dat je het hebt afgerond, dat je er klaar mee bent, letterlijk en figuurlijk. Dan val je makkelijker terug in oude gewoontes en je vroegere routines. Wees trots op jezelf, maar blijf er gewoon lekker nuchter over.
5. Start met een kleine verandering en bouw die uit
Sommige radicale veranderingen vergen enorm veel discipline om vol te houden. Zoals zeven keer per week sporten, dat is vrijwel onmogelijk vol te houden uit een fysiek en praktisch standpunt. Daarentegen is twee of drie keer sporten wel goed mogelijk. Begin dan daar en zodra dat er helemaal in zit, breid je het uit met een extra dag. Zo werk je er naar toe én kan je uit ervaring zien wat wél en wat niet werkt voor jou.
Hoe ga jij je goede voornemens volhouden?
Uiteindelijk gaat het om jou en om wat jij wil bereiken! Wij weten dat je het kan en hopelijk hebben we je met deze tips kunnen helpen. Heb jij zelf nog mooie tips? Laat ze hieronder in de reacties achter!
Begin vandaag nog met jouw goede voornemen, er is geen beter moment voor!