Ontmoet je instructeurs: Femke helpt je emotie-eten aan te pakken

Waar zouden we zijn zonder onze instructeurs die vol passie hun kennis en kunde delen met alle cursisten? Helemaal nergens natuurlijk, dus we zetten ze graag in het zonnetje.

Wil je je (toekomstige) instructeur beter leren kennen, of wil je weten hoe het leven van een online instructeur eruitziet? Dan is dit je kans. Dit keer vragen we Femke van Feel Free With Food alles over hoe haar werk als diëtist en communicatieadviseur – en hoe alles samenkomt in haar online cursus natuurlijk!

Vertel Femke, wie ben je in vogelvlucht?

“Ik ben Femke, diëtist en communicatieadviseur. Ik heb 10 jaar als communicatieadviseur gewerkt, waarvan voor een groot deel bij een sterrenkundig instituut. Op mijn 35ste ging ik voor een carrièreswitch en ben ik Voeding en Diëtetiek gaan studeren.” 

Een hele switch! Waar hou je je op het moment vooral mee bezig?

“Nu ontwikkel ik online leefstijlcursussen en werk ik mee aan een nieuwe gezondheidsapp voor mensen die hun leefstijl willen aanpakken. Deze wordt gemaakt door een start-up in Groningen om zoveel mogelijk mensen te helpen hun leefstijl te verbeteren. Heel spannend!”

Die leefstijlcursussen klinken interessant. Vertel ons meer!

“Mijn cursus heet ‘Gezond leven en emotie-eten aanpakken’. De meeste mensen weten wel hoe ze gezond moeten leven (hoewel tips hiervoor toch ook vaak gewenst zijn!), maar je gedrag veranderen blijkt in de praktijk vaak lastig. 

Daarom focus ik hier vooral op in de cursus: hoe kun je omgaan met situaties die voor jou lastig zijn en je gezonde leefstijl vasthouden? Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich lekker in hun vel voelen en zich niet beperken qua voeding. 

Veel fijner is het om eten gewoon te zien als eten en niet als guilty pleasure. Als je het ziet als iets dat je eigenlijk niet mag hebben, heb je veel grotere kans op eetbuien. 

In mijn cursus leer je stap-voor-stap-technieken om beter om te gaan met je emoties zodat je zonder schuldgevoel en schaamte kunt eten.”

Wanneer en waarom besloot je dit onderwerp in een online cursus te gieten?

“Tijdens mijn stage in mijn opleiding merkte ik dat er veel te weinig tijd was in consulten om mensen écht te helpen. Het bleef vaak bij korte praktische tips. Dat is ook heel waardevol maar ik wilde heel graag iets ontwikkelen waarmee ik de bron van het probleem kon aanpakken. 

Voeding in relatie tot gedrag is een fascinerend onderwerp. Iedereen heeft weer een andere relatie met voeding en als die niet goed zit, vind ik het mooi dat je met kleine veranderingen grote stappen kunt zetten.”

Waarom kloppen mensen bij jou aan, de expert die je bent?

“Ik heb tijdens en na mijn opleiding natuurlijk expertise opgebouwd. Daarnaast ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik heb ik mijzelf jarenlang beperkt als het gaat om eten. Veel producten vond ik off limits omdat ik niet wilde aankomen: met name chips heb ik jarenlang om die reden niet gegeten. Ook at ik een lange periode alleen maar gezond, met slechts heel af en toe iets lekkers. 

Maar al die jaren was ik niet echt gelukkig. Pas toen ik met hulp van anderen anders naar mezelf ging kijken, werd voeding minder belangrijk. Ik ging er minder krampachtig mee om en telde niet meer elk nootje voor mijn muesli-ontbijt. 

Nu voel ik me eigenlijk niet eens meer schuldig als ik een zak chips leeg eet. Het kostte wel wat werk om hier te komen, maar het is het heel erg waard. Daarom help ik graag anderen die worstelen met voeding.”

Wie wil je met deze cursus helpen?

“Iedereen die worstelt met emotie-eten en graag gezonder wil leven. Meer specifiek is de cursus gericht op vrouwen tussen de 19 en 45 jaar.” 

Wat is het voornaamste wat cursisten gaan leren van de cursus?

“Dat ze goed zijn zoals ze zijn. Als je eet vanuit emoties, zit daar altijd een onderliggend probleem achter. Het eten is dan een copingstrategie om daarmee om te gaan. Maar je problemen mogen er zijn en ook daar zijn oplossingen voor. 

Of in elk geval andere manieren dan eten om ermee om te gaan. En daarvoor hoef je jezelf niet als een psycholoog te analyseren. Met kleine stapjes of kleine veranderingen kun je ook beter in je vel komen te zitten.” 

Wat adviseer je de mensen die jouw cursus gaan volgen om er echt alles uit te halen?

“Stel zeker elke vraag die je hebt, daar ben ik voor! Bewaar de materialen die je erbij krijgt (e-books, flyers e.d.), dan kun je ze later nog eens doorlezen. De belangrijkste tip is denk ik: maak kleine veranderingen die je zeker weten volhoudt. Het hoeft niet allemaal in één keer. Dat kan ook niet eens. Met kleine stappen kom je er ook. 

En ook al ben je nu nog niet waar je zijn wilt, zet je leven daarvoor niet on hold, iets wat veel mensen geneigd zijn te doen omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. Ook nu kun je uitgaan, kleding kopen die bij je past, solliciteren naar je droombaan of een partner zoeken. Daarvoor hoef je niet eerst je doelen te behalen.”

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van je cursus?

“Alles over voeding! Ik ben nu eenmaal gek op eten ;). Ik vind vooral vezels heel fascinerend: de invloed van vezels op je darmen en op je algehele gezondheid. Misschien dat ik daar nog eens een spin-off cursus over ga maken, want er zijn heel veel mensen met buikproblemen en darmklachten. 

Daarnaast vind ik het onderwerp intuïtief eten erg leuk, en dan met name weer in contact komen met je honger- en verzadigingssignalen. Als je daar alleen al mee zou beginnen heb je al veel vooruitgang geboekt.”

Waarom koos je voor Soofos? Waar was je naar op zoek?

“Ik zocht een platform waar ik mijn cursus kon plaatsen. Heel veel van dit soort platforms kon ik niet vinden, en de werkwijze en uitstraling van Soofos sprak mij erg aan. Toen was die keuze snel gemaakt.” 

En…hoe bevalt het?

“Ik had mijn cursus al op mijn eigen website gemaakt en zag ertegen op om alles op Soofos te plaatsen, hier heb ik dus wel wat hulp bij gevraagd! Het plaatsen ging verder goed. Als je WordPress gewend bent, vind je je weg wel.”

Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

“Neem de tijd om je cursus te plaatsen en zorg dat alle teksten kloppen en samenhangen. Zorg ook voor bruggetjes naar de volgende les én voor voldoende video’s.”

Nieuwsgierig naar de cursus van Femke? Check hier haar cursuspagina!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.