Reflexen in Beweging

Wil jij meer weten over Reflexen en hoe zij de ontwikkeling van een kind beinvloeden op motorisch, emotioneel en cognitief gebied? In deze cursus leer je wat Reflexen zijn en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat zij de ontwikkeling van het kind niet meer verstoren maar juist versterken.
 • 7 Hoofdstukken
 • 29 Lessen
 • 5u 34min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Wat zijn Reflexen en wat is hun rol in de motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind?
 • Hoe kunnen deze Reflexen een kind belemmeren waardoor het niet kan groeien in motorisch, emotioneel en cognitief opzicht?
 • Hoe stimuleer je reflexen om alsnog door te ontwikkelen tot bewuste, gecoordineerde en vloeiende bewegingen?
 • Welke bewegingen kun je inzetten om deze reflexen te stimuleren?

Hoor jij in jouw omgeving steeds meer het woord ‘Reflexen’ vallen en wil je daar meer over weten?

 

In de cursus ‘Reflexen in Beweging’ leer je:

 • Wat Reflexen zijn en waarom Reflexen van belang zijn in de ontwikkeling van een kind.
 • Welke Reflexen er zijn en hoe je met specifieke bewegingen Reflexen kunt stimuleren te ontwikkelen tot een bewuste, gecoördineerde en vloeiende beweging.

Met behulp van de checklist en het 10 Bewegingen Oefenprogramma kun je zelf aan de slag om bij jezelf, je kind, je cliëntje of leerling de nog niet voldoende ontwikkelde reflexen te stimuleren zich (alsnog) te ontwikkelen.

 

Wie kan deze cursus volgen?

 • Ouders.
 • Leerkrachten.
 • Kindercoaches en Kindertherapeuten.
 • Beweeg- en Oefentherapeuten.
 • Kinderyoga- en Kinderdansdocenten.
 • Gym- en Zwemleerkrachten.

 

Wat krijg je in deze cursus?

Video uitleg over de reflexen en hun bedoeling.

Printables van elke video om een naslagwerk op te bouwen.

E-book over Reflexen.

Checklist om Reflexen te leren herkennen.

Video’s met uitleg van de 10 Bewegingen van het Oefenprogramma.

Het 10 Bewegingen Oefenprogramma om zelf thuis aan de slag te gaan.

Cursus Inhoud

Alles uitklappen
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/2 Stappen
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

Over de instructeur

Ik ben Lenny Zuijderduijn. Als Integratief Kinder- en Jeugdtherapeut werk ik veel met beweging en spel in de begeleiding van kinderen die niet lekker in hun vel zitten en (tijdelijk) een steuntje in de rug nodig hebben. Als oud-kleuterjuf weet ik hoe belangrijk beweging is in de ontwikkeling van kinderen.Toen ik 9 jaar geleden voor het eerst kennismaakte met de wereld van de reflexen vielen er vele puzzelstukjes op z'n plek en begreep ik steeds meer waarom een kind doet wat het doet, en dat het gedrag wat een kind laat zien wordt beïnvloed door een onderliggende belemmering in de bewegingsontwikkeling.Reflexen zijn het startpunt van deze ontwikkeling en hebben hierin een doel. Wanneer deze reflexen een kind belemmeren kan het moeite gaan krijgen op het gebied van bewegen, leren en gedrag. Reflexen ontwikkelen door beweging, en vandaar dat ik een oefenprogramma heb ontwikkeld waarbij met behulp van 10 Bewegingen de reflexen kunnen gaan door ontwikkelen en het lijf meer balans en coördinatie krijgt.Hierdoor verdwijnen de reflexmatige bewegingen naar de achtergrond en krijgt het kind de regie weer terug en kan het weer gaan groeien.Reflexen zijn de basis voor groei, en de kennis hierover geeft je als professional die met kinderen werkt heel veel inzichten om het kind nog beter te begeleiden.

Ratings and Reviews

4.6 Avg. Rating

36 Ratings

 • 5
  24
 • 4
  8
 • 3
  4
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Als juf en rekenbegeleider onmisbare informatie om te weten. Een duidelijk uitgelegde theorie en praktisch toepasbaar.

 2. Precies wat ik nodig had om puzzelstukjes op hun plek te krijgen. Als moeder en juf zijnde heb ik veel aan deze cursus gehad!

 3. Heldere uitleg met leuke uitleg filmpjes. Super goede basis om te leren over de reflexen.

 4. Leuke mini-cursus. Geeft achtergrondinformatie en duidelijke uitleg.
  Duidelijke uitleg over reflexen en een mooi oefenbeweegprogramma erbij met super handige filmpjes ter ondersteuning.

 5. Bij mijn achtergrond van ontwikkelingsmotoriek Brouw en Pikler pedagoog i.o. sluit deze heldere uiteenzetting van alle reflexen heel mooi aan. Ook interessant vind ik wat de verschijnselen zijn als de reflexen niet geïntegreerd zijn. Wat je uitspreekt is dat we kinderen niet hoeven te leren zitten staan en lopen als we ze maar voldoende ruimte geven om te experimenteren, oefenen. Deze cursus laat het belang van bewegen vanaf de geboorte zien aan ouders en professionals. Zeker de moeite waard.

 6. Een bijzonder nuttige cursus. Ik heb er veel van geleerd. Het 10 bewegingen oefenprogramma ga ik zeker uitvoeren met een aantal leerlingen in mijn groep. De beweging van het zoekreflex ( het van neusvleugel schuin naar beneden wrijven met 1 vinger) heb ik al uitgeprobeerd bij een kind wat altijd onder de chocopasta of pindakaas zat als hij aan het eten was. Ik deed eerst zelf de beweging bij hem en liet het hem daarna zelf doen. Nu doet hij het voor het eten. Het resultaat is verbluffend. Geen spoor meer van broodbeleg op zijn gezicht. Wat ik jammer vond is dat de vragen die gesteld worden niet beantwoord worden. Maar misschien kom ik daar achter wanneer ik het schema van het 10 bewegingen oefenprogramma heb ingevuld.

 7. Leuke mini-cursus. Geeft achtergrondinformatie en duidelijke uitleg.

 8. Leuke en leerzame cursus. De stem wordt wel een beetje eentonig als je teveel lessen achter elkaar luistert.
  verder erg mooi gemaakt met hele duidelijke filmpjes

 9. Geweldig wat een volledig, informatief programma voor weinig geld. Ik heb veel geleerd!
  Erg blij mee dat ik dit gevolgd heb. Ik zou dit alle ouders en alle professionals aanraden!

 10. Heldere en duidelijke uitleg over de werking van reflexen en wat te doen als deze nog niet geïntegreerd zijn.
  Fijn dat er zulke handige filmpjes bij zitten

 11. Mooie, waardevolle cursus die ik zo in kan zetten in mijn praktijk voor kinder- en Jeugdtherapie. Het zijn oefeningen die kinderen thuis kunnen doen.

 12. Op zich allemaal interessant, maar krijg niet de connectie met wat je aan een kind kunt zien wanneer een bepaald reflex niet is geintegreerd. Er zijn volgens mij zichtbare “afwijkingen” te zien. Er wordt ook gesproken dat het handig is voor zweminstructeurs, maar ik heb maar een paar keer gehoord dat het zwemmen niet zou lukken, maar het zou fijn zijn wanneer er wordt verteld wat een zweminstructeur ziet aan het kind in het water en wat hij/zij zou kunnen ondernemen met het kind. (ik ben zwemonderwijzer 😉 )
  Ik had er iets meer van verwacht, dan alleen maar uitleg van de reflexen

 13. Wauw, wat een hoop informatie.
  Duidelijk uitgelegd. Heel erg fijn om alles nog eens rustig na te kunnen lezen.
  Herkenbaar en direct toepasbaar in mijn praktijk.
  Ik ga vol enthousiasme aan de slag!

 14. Uitgebreide cursus met ondersteuning van diverse pdf’s. Zeer leerzaam en waardevol en na afronding direct in te zetten voor resultaat bij je kind of cliënt of bij jezelf. Zeker de moeite waard.

 15. Wat heerlijk om mijn kennis weer uptodate te krijgen en me te kunnen verwonderen over de primaire reflexen. Mooi om op deze manier bezig te zijn met gedrag- en leerproblemen. Er zit vaak zoveel meer onder! Dankjewel Lenny!

 16. Meer inzicht gekregen in de ontwikkeling van het kind.
  Erg waardevol voor mijzelf als moeder maar ook als leidster op het kinderdagverblijf.

 17. Wat heerlijk overzichtelijk. Ik heb de RMTi ook gedaan, maar dit is best een leuke aanvulling.

 18. Wat fijn, zo’n duidelijke cursus! Helder, overzichtelijk en in begrijpelijke taal. Voor mij was het niet allemaal nieuwe informatie omdat ik inmiddels al meer weet over reflexen, maar toch vielen er weer wat nieuwe stukjes op z’n plek. Fijn ook alle downloads erbij.

 19. De cursus is goed gestructureerd. De filmpjes ondersteunen de tekst goed. Het tempo was goed te volgen. Veel geleerd!

 20. Ik ben al langer opzoek naar een opleiding bij mij in de buurt, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik had al een aantal boeken over reflexen gelezen. Ik was eigenlijk weer eens aan het zoeken en kwam toen deze cursus tegen. Ik vind het een leuke, interessante , duidelijke en inhoudelijke cursus. Erg handig dat er hangouts en filmpjes ter ondersteuning bij zitten. Dan kan je de ook gelijk aan de slag.

 21. Ik had het boekje ‘Prachtig lastig’ gelezen en was zodoende erg geïnteresseerd geraakt in reflexen en zag in hoe belangrijk het is dat kinderen deze goed geïntegreerd hebben. Ik heb deze cursus in sneltreinvaart doorlopen, omdat ik alleen een proefaccount had. Wat dat betreft ben ik dan ook extra blij met de downloadbare materialen waar ik na deze tijd nog eens verder op kan terugkijken.
  Ik ben zelf niet zo auditief ingesteld en beeldmateriaal helpt me om beter bij de les te blijven. Wat dat betreft vond ik het jammer dat de spreekster nooit in beeld kwam en dat (behalve de oefeningen) het vooral een statische powerpoint betrof.
  Ik ben wel heel blij dat dit allemaal in het Nederlands beschikbaar is, want mijn Engels is zeker voor zulke vaktaal, niet toereikend.
  Al met al ben ik blij met deze verdere verdieping op de reflexen. Hartelijk dank voor deze cursus!

 22. Het is een interessante cursus met duidelijke informatie, fijn in een handout. Na de cursus kan je meteen aan de slag. Het was herkenbaar bij zowel mijn kinderen als mezelf.

 23. Duidelijke en goede informatie, die logische opgebouwd wordt. Heel fijn dat deze info ook netjes in een pdf gegeven worden. Fijne oefeningen, die ook nog met beeld ondersteund worden.
  Zit helemaal prima in elkaar.

 24. Heldere uitleg en prettige naslagwerken.
  Goed te volgen en veel informatie en je kunt direct met het geleerde aan de slag,

 25. Duidelijke uitleg over reflexen en een mooi oefenbeweegprogramma erbij met super handige filmpjes ter ondersteuning.

49Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen gratis met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+120 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.