Filmcursus ABCinema

Stichting ABCinema · 7 December 2023
Maak impact met je films door ABCinema. Leer professionele montage, camera en scenario schrijven aan de hand van filmfragmenten. Een leerzame en plezierige cursus voor sterke filmverhalen.
 • Alle niveaus
 • 114 Lessen
 • 164u 35min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Jij weet straks alles over camera, licht, geluid en compositie. Wordt jouw film een grote YouTube-hit?
 • Honderden beroemde filmfragmenten. Leer filmen aan de hand van de grote meesters, zoals Spielberg en Hitchcock.
 • Jij schrijft hierna een interessant scenario en weet alles over boeiende verteltechnieken.
 • ABCinema is erg leuk om te volgen en bevat vele tips voor filmen met een drone en jouw eigen films.

Cursus inhoud

Vouw uit
1 van 2

Aan de slag met de ABCinema Filmcursus

Ook filmmakers als Steven Spielberg, George Lucas en Paul Verhoeven hebben het vak geleerd door zich te verdiepen in de filmhistorie en door het eigen maken van de diverse filmdisciplines. Het werk van andere filmers is daarbij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Goed afkijken mag niet alleen…, het moet! ABCinema geeft een verhelderende kijk op de filmhistorie en vakdisciplines als montage, camera en scenario schrijven door tekst te ondersteunen met filmfragmenten van vele bekende en onbekende films. ABCinema leest als een boek en kijkt als een film. Het biedt zeer veel extra’s ten opzichte van een statisch lesboek, omdat tekst en filmbeeld geïntegreerd zijn. Dat maakt het niet alleen boeiend, maar ook ontzettend leuk!

 

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Er zijn tal van goede boeken over het maken van films. Toch hebben deze zo hun beperkingen. Ze vertellen het verhaal van de film in woorden terwijl het bij film juist om de beelden gaat. ABCinema is gebaseerd op de modernste techniek waarbij woord en beeld hand in hand gaan. De cursus vertelt niet alleen wat de kracht is van een bepaalde opname of van een bepaalde scène, maar het laat het ook direct zien.

 

Uitleg werking online filmcursus
ABCinema is heel gebruiksvriendelijk en werkt op elk systeem met een webbrowser: PC/Mac, laptop, tablet en iPad.

Een goede film maken ligt ook binnen jouw mogelijkheden!

Met ABCinema leer je op speelse en eenvoudige wijze alles over filmen met een drone, de historie van de film, het monteren, camerastandpunten en -shots, de technieken en nog veel meer. ABCinema leest als een boek en kijkt als een film. Het biedt zeer veel extra’s ten opzichte van een statisch lesboek omdat tekst en filmbeeld geïntegreerd zijn. Leer in je comfortabele huisomgeving, op het moment dat het jou uitkomt.

 

Wordt jouw Youtube-film de nieuwste hit?

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone waarmee zelfs gefilmd kan worden in full-HD. Maar met alleen filmen ben je er nog niet. Met ABCinema leer je professionele filmpjes maken waarbij kijkers geboeid blijven kijken en deze bijvoorbeeld te plaatsen op YouTube of Vimeo.

ABCinema bestaat uit 13 hoofdstukken, totaal meer dan 350 pagina’s educatieve tekst en meer dan 14 uur aan filmfragmenten. Het bevat een grote verzameling bekende en onbekende filmfragmenten vanaf 1878 tot nu. Elk fragment dient als voorbeeld van een nieuwe ontdekking: filmtaal, montage, camerabeweging, beeld-uitsnede, geluid, sprekende film, kleurenfilm, acteermethode, etc.

 

Online Digitale FilmcursusDeze online filmcursus biedt:

Honderden beroemde filmfragmenten.

Theorie én praktijk.

Eenvoudige bediening, gebruiksvriendelijk.

Scenarioschrijven en verteltechnieken.

Tips voor filmen met een drone en je eigen familie- of vakantiefilms.

De geschiedenis van de film.

Instructiefilms en oefenmogelijkheden.

Camera, licht, geluid en compositie.

Meer dan 80 uur kijkplezier!

 

Wat anderen over ABCinema zeggen:

Recensie Video Emotion over ABCinema Filmcursus

Magazine Video Emotion:

Menig videohobbyist wil zijn of haar prestaties verbeteren door het volgen van een filmcursus. Dat kan in de vorm van fysieke lessen maar tegenwoordig ook in een online omgeving. Leren in je eigen tempo, zelf ontdekken en oefenen, hoe werken beeld en geluid plus tal van praktische tips. Dat is hetgeen dat ABCinema met zo’n 850 minuten kijkplezier biedt.” “Ontdek wat ‘s werelds beste filmers vanaf 1878 tot op heden allemaal hebben toegepast. Proef de emotie. Kijk op de filmstroken naar de afzonderlijke shots van het fragment, hoe deze gemonteerd zijn en welke middelen daarvoor gebruikt zijn. Zo komt het maken van een geslaagde videofilm pas echt tot leven.” “Conclusie: ABCinema is een ontdekking waarbij de cursist de theorie & praktijk oppakt en tevens leert van het werk van anderen. Goed afkijken mag en je kunt er veel van opsteken.

 

Recensie Foto Video Digitaal over ABCinema FilmcursusMagazine Chip Foto Video:

Van een overzicht van de filmgeschiedenis tot aan tips voor het scenarioschrijven, de cameravoering en de montage – de filmcursus van ABCinema behandelt alle belangrijke aspecten van het filmmaken. En dat alles gebeurt op een leuke, interactieve manier: met veel filmfragmenten en animaties. Al met al is het een uitermate goed verzorgd programma waarvan je enorm veel kunt leren.

 

Recensie Digital Movie over ABCinema FilmcursusMagazine Digital Movie:

Het is een echt interessante cursus, waarin veel wordt verteld en beschreven staat over hoe je bijvoorbeeld een scène opbouwt of wat het resultaat is van een bepaald camerastandpunt. Daarnaast zijn er ook tal van voorbeeldfilms te bekijken, zoals de beroemde openingsscène uit Once Upon a Time in the West. Zeer intrigerend zijn bijvoorbeeld ook de scènes uit de film The Shining van Stanley Kubrick.

 

Magazine Klokhuis:

ABCinema is een aanrader voor iedereen die (nog) geen expert is op film- en videogebied, maar er wel in is geïnteresseerd. De cursus biedt een solide basiskennis, geeft inzicht in technieken, methoden en overwegingen en bevat vele concrete en praktische tips voor mensen die zelf (willen) filmen. De makers zijn er in geslaagd leuk én leerzaam te combineren.

 

Recensie Duikeninbeeld over ABCinema FilmcursusDuikinBeeld.TV:

Tenslotte, wat gezegd wordt over een goede film, is mij uit het hart gegrepen. ABCinema benadrukt nogmaals dat een goed verhaal alles betekent voor een goede film. Een film kan leven met slechte belichting, een mindere montage, een slechte locatie, een chaotische producent, een nietszeggende soundtrack. Al deze kritiek verdwijnt naar de achtergrond als je een fantastisch verhaal weet te vertellen met je film, en daar is ABCinema een prima handleiding voor.

 

Roemer Lievaart (Scenarioschrijver en regisseur, schrijver van het boek Filmmaking):

ABCinema biedt een heldere opzet die veel inzicht verschaft en is relatief goedkoop!

Over de instructeur

Deze online cursus wordt uitgegeven door Stichting ABCinema. De schrijvers zijn drs. Harry Fitié en Ab Fernhout. Harry is wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van taal en computers. Hij filmde actief in de jaren tachtig en haalde twee keer een nummer 1 plaats in de "Ten Best" van amateurfilms. Hij bemerkte dat -ondanks de voortgang der techniek- het lesaanbod in al die jaren nauwelijks was veranderd. De huidige filmcursus probeert in die lacune te voorzien. Ab is audiovisueel programmamaker, filmoperateur en romanschrijver. Hij heeft Audiovisuele Vormgeving gestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht en geeft workshops scenario schrijven. Kennis overdragen is hun passie. Ze halen er veel voldoening uit om alles uit te leggen op een plezierige en zo begrijpelijk mogelijke manier.

Beoordelingen

4.7 Gemiddelde beoordeling

6 Beoordelingen

 • 5
  4
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Complete cursus over het maken van (speel)films en het monteren. De vorm is een “PDF” bestand met interne links naar filmfragmenten. Sommige voorbeeldfilmpjes zijn in de embedded player echter zo grofmazig, dat ik meermaals een op youtube aanwezig alternatief heb bekeken. Ook werken een aantal internet links niet meer, o.a. naar de Belgische website technopolis.be. De cursus heeft vooral aandacht voor het speelfilm genre en wat minder voor andere verschijningsvormen zoals de documentaire. Maar hierbij gelden uiteraard veel identieke regels. Al met al een leerzame cursus.

 2. Leuke en leerzame cursus, geeft een mooi overzicht van wat film maken is en wat er allemaal bij komt kijken. Ook interessant om met andere ogen naar films te kijken.

 3. Dit is een zeer uitgebreide cursus met tientallen voorbeelden uit de films zelf, documentaires over “the making of”, de evolutie van de film, fouten in de film, de geijkte woordenschat van een filmploeg,…
  Een electronisch boek om niet één keer, maar vele malen door te nemen! Werkelijk de cursus die ik zocht op het gebied van film. Of je nu script-girl bent, regisseur, acteur, en of je nu een langspeelfilm maakt, of een kortfilm, animatiefilmm of documentaire: de cursus is een groot hulpmiddel hierbij, om het kader van je film te kennen en de eventuele beginnersfouten daarbij te reduceren.
  Ik heb er van genoten, het is een aanrader!

  Peter
  België

 4. Fijne cursus om veel over cinematografie op te steken, veel aan gehad!

 5. Met heel veel plezier heb ik deze filmcursus gevolgd! Het is leuk dat er bij elke wetenswaardigheid een voorbeeld filmfragment te zien is, zodat het heel inzichtelijk is. Dat maakt het niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk!!

 6. Fantastisch zo veel nieuwe informatie en inspiratie ik heb gekregen uit deze ABCinema online filmcursus. Ik ben een semi-professionele cineast (en fotograaf) met meer dan 35 jaar ervaring. Van 8 mm, super-8, 16 mm t/m digitaal. Dus ik dacht dat ik wel wist hoe je een boeiende film moet maken. Maar ik heb in deze cursus heel veel nieuwe tips en creatieve ideeën gekregen. Vooral de honderden fragmenten uit bestaande speelfilms hebben mij geholpen de theorie beter te begrijpen. Heel goed. Heel compleet. Heel creatief. Verrassend! Wim Meuzelaar.

Oorspronkelijke prijs was: €149.Huidige prijs is: €29.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 131 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.