Dit leer je in de cursus:
- Werken met de GMic plug-in.
- leren werken met de filter instellingen
- Minimaal 3 filters beheersen
- Heel veel plezier hebben in het toepassen van filters
Cursus inhoud
Leer in deze minicursus veel over de GIMP extensie G’Mic
Als je de plug-in nog niet had geïnstalleerd, dan is nu de tijd om dat te doen. In deze eerste Minicursus G’Mic ga ik laten zien hoe je dat doet. Deze extensie is Open Source Software, net als Gimp en daarom gratis te downloaden.
Waarschuwing: G’Mic is een aanslag op je vrije tijd, zorg dat je voldoende eten en drinken in de buurt hebt, want als je er eenmaal aan begint is het moeilijk te stoppen! 😉
Wat is deze extensie voor GIMP?
G’mic is een plug-in voor GIMP, een stukje software waarmee je een enorme hoeveelheid filters toevoegt aan Gimp. Hieronder een opsomming van de meest gebruikte filters in deze plug-in:
- 26 filters waarmee je een foto op diverse manieren in stukjes kunt hakken en collages kunt maken;
- 54 artistieke filters maken van jouw foto’s een waar kunstwerk van van Gogh tot Warhol;
- 20 zwart-wit-filters waarmee je een zwart-wit kunstwerk naar wens maakt;
- 50 kleurfilters om de kleuren van een afbeelding te verbeteren of volledig te verkleuren;
- 34 vervorm tools o.a.: waterdruppel, kaleidoscope, perspectief, bolvervormingen, glas textuur et cetera;
- 26 filters om je afbeelding te bewerken met spikkels, vlekken, strepen en wazig maken;
- 38 filters voor het verscherpen en verhogen van details van je afbeelding op zeer diverse manieren;
- 15 filters voor het maken van een kader of frame rondom je afbeelding;
- 48 filters waarmee je allerlei patronen en structuren kan creëren.
Nog niet overtuigd? Lees ondertussen gerust meer over het Photoshop-alternatief Gimp.
Wat leer je in deze eerste Minicursus G’Mic precies?
Ik laat zien waar je de plug-in kunt downloaden en hoe je deze installeert. Ook leer je hoe het G’Mic venster werkt, en wat je zoal kunt instellen. We gaan de onderstaande voorbeelden uitwerken met de bijbehorende filters. Zodat je een goed beeld krijgt hoe je met de plug-in kunt werken. Je kunt naar wens werken met de oefenafbeeldingen uit de bijlage van de les of met je eigen foto’s.
Filter Charcoal (houtskool) uit de zwart-wit filters
Hieronder zie je een aantal voorbeelden om de diversiteit te laten zien van de filter Charcoal:
Het bokeh effect:
een filter die zelfs van de saaiste foto’s eenvoudig warme en romantische hoogstandjes maakt.
De volgende delen in deze serie over deze extensie van GIMP
Minicursus G’Mic Deel 2
In Deel 2 gaan we eenvoudig collages maken met GIMP en G’Mic. Met en zonder het gebruik van templates die je eenvoudig zelf kunt maken.
Benieuwd naar GIMP? Bekijk dan de volledige cursus GIMP!
Over de instructeur
Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld. Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto.
Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes!
Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief. En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats.
De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven. En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken.
Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.
Voor mij was Gimp een totaal onbekend software pakket. Door een beetje te zoeken in de Kwan ik deze cursus tegen. Zelf ben ik een dagelijks gebruiker van Photoshop. Ik vindt het een mooie meerwaarde, spijtig dat je het niet kan gebruiken als plugin in PhotoShop. De cursus is eenvoudig en goed uitgelegd door Mariel.
het is heel leuk maar zal nog veel moeten leren
Een korte cursus met veel leuke informatie. Het opent je ogen van G”mic in Gimp en zorgt ervoor dat je heel veel gaat experimenteren met deze filter plug in. De manier van presenteren is “gezellig”. Net of je met Mariella en een kopje koffie achter de computer een foto bewerkt. Heel goed.
Wat vooral perfect is dat deze cursus gebruik maakt van gratis open source software!
In één middag een heel wat wijzer. Ik ga ook zeker de volgende minicursus doen. G’Mic is voor de creatieve Gimper erg verslavend.