Intervisiebegeleider

Linda · 14 Maart 2024
Leer hoe je groepen effectief kunt begeleiden in hun zelfreflectie en collectieve leerprocessen. Ontdek de kunst van intervisiebegeleiding, leer de verschillen tussen intervisie en intercollegiale toetsing, en ontwikkel je luistervaardigheden.
 • Beginner
 • 16 Lessen
 • 3 Toetsen
 • 1u 7min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Methodische invulling van de rol van Intervisiebegeleider
 • Voorwaarden van een succesvolle intervisiegroep
 • Gesprek- en luistertechnieken voor groepsbegeleiders
 • Intervisiemethodieken

Wil jij teams helpen groeien als intervisiebegeleider?

Dan is deze online cursus “Intervisiebegeleider” iets voor jou! In dit leertraject van ongeveer 1 uur, leer jij wat het betekent om intervisiebegeleider te zijn, en krijg je de basis van dit vak onder de knie. Maar wat houdt intervisie nu eigenlijk in, en waarom zou je de rol van intervisiebegeleider op je willen nemen?

Wat is intervisie?

Intervisie is een professioneel leerproces waarbij deelnemers eigen werkervaringen delen en gezamenlijk reflecteren om van elkaar te leren. Als intervisiebegeleider faciliteer je dit proces, waarbij je niet zozeer inhoudelijk adviseert, maar vooral een veilige en gestructureerde omgeving creëert voor zelfreflectie en collectieve groei. Je stimuleert kritische discussie, biedt ondersteuning bij het vinden van oplossingen en helpt deelnemers hun vaardigheden en professioneel inzicht te verdiepen, wat de groepsdynamiek en individuele ontwikkeling ten goede komt.

De rol en toegevoegde waarde van de facilitator

Als neutrale, maar deskundige facilitator, creëert de intervisiebegeleider een veilige en constructieve omgeving waarin teamleden hun ervaringen, uitdagingen en successen openlijk kunnen delen en bespreken. Hierdoor stimuleer je niet alleen individuele zelfreflectie en professionele groei, maar bevorder je ook de ontwikkeling van een collectieve leermentaliteit binnen de organisatie. De intervisiebegeleider brengt structuur in het gesprek, zorgt dat alle stemmen gehoord worden, en helpt de groep om concrete actiepunten en oplossingen te formuleren, waardoor de effectiviteit en samenwerking binnen het team aanzienlijk verbeteren​.

Wil jij intervisiebegeleider worden?

Deze cursus is ideaal voor professionals die de ambitie hebben om intervisiegroepen te begeleiden, of hun bestaande vaardigheden op dit gebied willen versterken. Of je nu een HR-professional, een teamleider, een coach, of een consultant bent, deze cursus biedt de tools en inzichten die je nodig hebt om een effectieve intervisiebegeleider te worden.

Worstel je met de structuur van jouw intervisiebijeenkomsten?

Veel startende intervisiegroepen worstelen met structuur, richting en het vasthouden aan hun doelstellingen. Deze cursus is ontworpen om juist deze uitdagingen aan te pakken. Je leert hoe je een groep begeleidt naar zelfstandigheid, met aandacht voor verschillende intervisiemethodieken en het creëren van een omgeving waarin elk lid zich gehoord en gewaardeerd voelt.

In deze cursus leer je over:

 • De verschillen tussen intervisie en intercollegiale toetsing.
 • Methodische invulling van jouw rol als begeleider.
 • Het opzetten van een intervisiegroep met de juiste voorwaarden.
 • Het ontwikkelen van luistervaardigheden die essentieel zijn voor effectieve begeleiding.
 • Het vergelijken en toepassen van verschillende intervisiemethodieken.

🚀 Hoewel de cursus een rijke bron van kennis en vaardigheden biedt, is het geen vervanging voor praktijkervaring. De echte waarde van deze cursus onthult zich wanneer je de opgedane kennis toepast in real-life situaties.

⭐️ Bonus: Heb je de hele cursus gevolgd, en de toetsen succesvol afgerond? Dan ontvang je een certificaat van deelname, als bewijs van je inzet en bekwaamheid.

Ben je klaar om je vaardigheden te verdiepen en een succesvolle intervisiebegeleider te worden? Meld je dan nu aan en zet de eerste stap naar een nieuwe fase in je professionele carrière!

Over de instructeur

Linda

1 Cursus

Mijn naam is Linda. Al een aantal jaren ben ik trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en ik train trainers. Dit doe ik met veel liefde, passie en een hoop nieuwsgierigheid.

Het interessante van mijn vak vind ik dat je met verschillende mensen te maken krijgt met verschillende wensen. Iedereen is anders, maar op dit platform heeft iedereen één gemeenschappelijk doel. En dat is iets willen leren, iets veranderen, groeien. En daar wil ik graag onderdeel van zijn.

Naast mijn rol als trainer bij Kura, heb ik ook nog een blog en een YouTube kanaal over trainen en ontwikkelen.

 

Beoordelingen

4.4 Gemiddelde beoordeling

5 Beoordelingen

 • 5
  4
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  1
 • 1
  0
 1. Voor mij was het vooral het ophalen van oude kennis. Ik was docent op het MBO waarbij ik studenten die begeleider wilden worden van mensen uit kwetsbare doelgroepen, Die studenten kregen intervisie om casussen in te brengen uit hun stageadres. We gebruikten daarvoor de incidentmethode. Erg prettig om kennis te maken met meer methodieken.
  Er ligt bij Vluchtelingenwerk, waar ik nu vrijwilligerswerk doe, een plan om intervisie te geven aan begeleiders. Deze cursus geeft mij meer handvatten.

 2. In de basis een prima cursus. Mag wat mij betreft wat meer diepgang krijgen. De methodieken worden kort en snel benoemd. Sommige filmpjes zijn wat hakkelend ingesproken en de site werkvormen.net werkt niet. Ik had er eerlijk gezegd wat meer van verwacht.

 3. Goede opbouw en informatief. De theorie wordt op een rustige manier uitgelegd.
  Nu is het een kwestie van gaan doen.

69Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 17 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.