ICT-hulpmiddelen inzetten bij lees- en schrijfmoeilijkheden

Modem · 6 November 2023
Vlot kunnen lezen en schrijven heb je nodig om deel te kunnen nemen aan onze samenleving. Maar wat als je op dit gebied blijvende en hardnekkige moeilijkheden ervaart?
 • Alle niveaus
 • 24 Lessen
 • 1u 23min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Wat een ICT-hulpmiddel is en waarom het belangrijk is om dit in te zetten bij je cliënt
 • Welke ICT-hulpmiddelen er zijn om het lezen, spellen en schrijven te ondersteunen
 • Hoe je een gegronde keuze voor een bepaald hulpmiddel kan maken
 • Hoe je hiermee aan de slag kan gaan in je organisatie, praktijk of school

ICT-hulpmiddelen inzetten bij lees- en schrijfmoeilijkheden

Wanneer lezen, spellen of schrijven niet vanzelfsprekend is voor jou, je leerling of je cliënt, kan een ICT-hulpmiddel ondersteunen. Je kan dan bijvoorbeeld documenten of e-mails laten voorlezen, een woordvoorspeller gebruiken om vlotter en sneller te schrijven of met je stem gaan typen.

Een ICT-hulpmiddel gebruiken, heeft een positief effect op de zelfstandigheid en motivatie. Het verbetert de leerprestaties van je leerling.

Wat ga je leren in deze cursus?

Je leert wat een ICT-hulpmiddel is en waarom het belangrijk is om dit in te zetten. We geven een overzicht van welke ICT-hulpmiddelen er zijn om het lezen, spellen en/of schrijven te ondersteunen. Zo hebben we het over gespecialiseerde voorleessoftware, maar ook over hoe je software die je al dagelijks gebruikt kan inzetten om bv. een website te laten voorlezen of met je stem te typen. We tonen ook een aantal apps die je, vaak gratis, op je tablet of smartphone kan installeren en die tekst voor jou voorlezen.

Daarnaast geven we een aantal richtlijnen over hoe je een gegronde keuze voor een bepaald hulpmiddel kan maken en over hoe je hiermee aan de slag gaat in je dagelijkse praktijk.

Voor wie is deze opleiding?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die werkt met mensen met lees- en schrijfmoeilijkheden, zoals onderwijsprofessionals, logopedisten, ergotherapeuten, remedial teachers en vrijwilligers in de taal- en leesbevordering. De cursus is ook geschikt voor ouders van kinderen met lees- en schrijfproblemen.

Wie geeft deze cursus?

Inge Piedfort is logopediste van opleiding en werkt bij Modem op de Thomas More hogeschool in Geel. Modem is een expertnetwerk rond ondersteunende communicatietechnologie. Inge heeft expertise op het gebied van hulpmiddelen die de geschreven communicatie (lezen en schrijven) kunnen ondersteunen. Naast haar werk bij Modem, werkt ze ook als ondersteuner met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.

Over de instructeur

Modem

3 Cursussen

Modem is een expertnetwerk van een twintigtal zorgorganisaties. Wij bouwen samen aan onze expertise rondom hulpmiddelen die ​geschreven, gesproken of digitale communicatie ondersteunen. Modem wordt aangestuurd vanuit Thomas More hogeschool in Vlaanderen.

De cursussen die wij hier aanbieden zijn gebaseerd op tientallen jaren praktijkervaring met oplossingen en aanpassingen.

Modem geeft zowel persoonlijk advies aan individuele personen met een communicatieprobleem (geschreven, gesproken of digitaal) als bijscholingen aan professionelen.

Meer informatie over Modem kan je vinden op www.modemadvies.be

Beoordelingen

4.5 Gemiddelde beoordeling

2 Beoordelingen

 • 5
  1
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Mooi overzicht van de beschikbare hulpmiddelen.

 2. Cursus was heel interessant doordat er veel info op 1 plaats/moment verzameld werd die je anders verspreid over verschillende kanalen terugvindt.
  Zeker een aanrader!

30Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 17 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.