De cursus in het kort:

Alles over het beginnen van een podcast.
De geheimen van een goede podcast kennen.
Leer podcasting kennen en zelf doen.
Aan de hand van nuttige instructies.

Ga aan de slag en maak jouw eigen podcast

Ben jij benieuwd hoe jij je eigen podcast show opzet? In deze cursus ga jij vanuit het idee in je hoofd werken tot een allereerste aflevering. Ik laat je stapsgewijs zien hoe je aan de slag kunt gaan. Je krijgt in deze online cursus les van Matthijs Quaars van MQ Audio.

 

In deze cursus leer jij van Zero-to-Hero te gaan op het gebied van Podcasts. Je kan ná deze cursus direct aan de slag met je eigen Podcastafleveringen!

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een opgenomen audio-uitzending die online te luisteren of te downloaden is. Luisteraars kunnen op podcasts abonneren en daardoor kan jij jezelf of jouw bedrijf goed aan de man te brengen. Of het nou gaat om inhoudelijke informatie over het vakgebied of een hobby, een podcast biedt uitkomst.

Er zijn verschillende plekken waarop podcasts geluisterd of geplaatst kunnen worden, maar de bekendste zijn iTunes, Soundcloud en Spotify. Je zou een podcast zelfs op je eigen blog of website kunnen plaatsten. Gebruik een relevante en goedbezochte plek, en je zal zien dat het een mooi onderdeel van de marketing en branding kan worden. Podcasts zullen in groeiende mate onderdeel worden van de contentstrategie van bedrijven. Het schept namelijk een band tussen de klant en het bedrijf, en het geeft het bedrijf een stem. Dat is iets waar de klant iets voor kan voelen.

Maar natuurlijk is de tofste, en de meest authentieke, podcast een show over een hobby. Hierin voel je namelijk het enthousiasme van de verteller(s) echt door de speakers. Dus als jij een hobby hebt waar je vol passie over wilt vertellen, dan is deze online cursus echt wat voor jou!

 

Hoe is de cursus opgebouwd?

De cursus is opgedeeld in twee onderdelen. In het eerste gedeelte van de cursus leer je vooral over de voorbereidingen. Hier wordt dus besproken wat je nodig hebt en welke voorbereidingen jij moet treffen voordat je kan gaan opnemen. Het tweede gedeelte van de cursus bestaan uit lessen waar besproken wordt hoe je moet gaan opnemen, bewerken, publiceren en bevat extra tips.

 

Wat ga je leren tijdens deze online cursus podcast?

Voorbereiden van het opnemen.

Benodigdheden voor het opnemen.

Opnemen van een podcastaflevering.

Bewerken van een podcastaflevering.

 Lanceren van je podcastaflevering.

 Extra tips.

 

Ga vandaag nog aan de slag met een online cursus!

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.
 • Toegang tot deze én alle andere online cursussen
 • Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe vaardigheden
 • Leer onbeperkt vanaf €8,25 p/m
Direct aanmelden
soofos plus cursussen op laptop

Over de Instructeur

Profielfoto

Matthijs Quaars

www.instagram.com/diamond_podcastingwww.diamond-podcasting.comMatthijs Quaars is audiospecialist in podcasting en muziek bij Quaars Productions. Van muzikant naar audiovisueel freelancer naar eigenaar van Diamond Podcasting. Hij is zelfstandig ondernemer in audio en drumt in de internationale metalband Spoil Engine. Cd's, vinylplaten en t-shirts van deze band worden wereldwijd gedistribueerd. Hij wordt ondersteund door merken waaronder Tama drums, Meinl cymbals, Evans drumhead en Balbex drumstokken. Met zijn bedrijf helpt hij zelfstandige ondernemers en professionals bij het vinden van goed geluid voor hun eigen en podcasts en muziek. Matthijs is al meer dan 15 jaar muzikaal actief en heeft een opleiding in audio production aan het SAE Institute gevolgd. Daarnaast heeft hij met een aantal topproducers samengewerkt in de internationale musicscene.

Bekijk meer cursussen van Matthijs Quaars →

Cursusoverzicht

Hoofdstuk 1: De inleiding 00:03:00
Hoofdstuk 2: De voorbereiding 00:07:00
Hoofdstuk 3: De benodigdheden 00:09:00
Hoofdstuk 4: Opnemen 00:09:00
Hoofdstuk 5: Bewerken 00:30:00
Hoofdstuk 6: Lancering 00:09:00
Hoofdstuk 7: Extra tips 00:05:00

Reviews

4

4
14 beoordelingen
 • 5 Sterren5
 • 4 Sterren5
 • 3 Sterren3
 • 2 Sterren1
 • 1 Sterren0
 1. Een goede basis voor een eerste start

  4

  Heel duidelijk uitgelegd, en ik begrijp nu meer van het maken van Podcasts. Veel op internet gekeken maar kon toch niet helemaal vat krijgen op wat de eerste stappen zijn. Ik ga ongetwijfeld nog de stappen herhalen maar ik weet nu wat ik te doen heb, wat ik nodig heb en voor verdieping volg ik straks de vervolg. Met als laatste stap een eigen jingle.

 2. Zet jezelf extra op de markt met podcasts, volg deze cursus!

  5

  Matthijs legt duidelijk uit wat een podcast inhoud, waar je in de basis over moet nadenken en hoe je een podcast moet editen. Volg deze cursus en deel jouw kennis met de wereld door middel van podcasten!

 3. 3

  Leuke cursus, met veel goede en nuttige tips! Er miste alleen ook veel. Ik vond dat er weinig voorbeelden gegeven werden (alleen één voorbeeld van een autopodcast, terwijl er zoooo veel verschillende soorten podcasts zijn) en er miste ook echt gewoon informatie. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met het uitnodigen van gasten in je podcast? Die moet je namelijk even voorspreken (voor-interviewen) en je moet ze niet al de precieze vragen stellen, maar juist de verbazing bewaren voor de opname. Save it for the show! Tot slot miste er ook veel uitleg bij sommige termen. Die strooide hij dan in het rond zonder echt uit te leggen wat het betekende. Dus ik zat me er rot achteraan te googelen. En ik heb hem een persoonlijk mailtje gestuurd, maar daar heeft hij niet meer op gereageerd. Anyway! Ik heb veel aan deze cursus gehad en mijn eigen podcast heeft zeker een kickstart gekregen, maar omdat ik ook nog veel tips heb, drie sterren!

 4. Duidelijke uitleg

  5

  Ik vond dit een heel duidelijke uitleg over het maken van een podcast. Goed gemaakt. Er kwamen ook wat technische termen voorbij, maar dat is niet erg. Daarin kun je je verdiepen.

 5. Koert Dirks

  4

  Duidelijke info en uitleg, ideaal als beginner

 6. tip van de sluier opgelicht

  5

  Totaal geen ervaring met podcast nu in elk geval al veel wijzer

 7. beoordeling cursus

  2

  Dank voor deze cursus. Hoewel ik nog steeds erg veel onderdelen enigzins matig vond uitgelegd, heb ik er zeker wat aan gehad.

 8. Top!

  4

  Erg duidelijk, en fijn dat er meer wordt uitgelegd over het bewerken van de podcasts.

 9. Veel informatie!

  3

  Aardige cursus met veel informatie. Soms voor mij te technisch. Ik heb veel moeten opzoeken op andere plekken.

  Belangrijkste tip voor mij is het enthousiast zijn over je onderwerp en dat is de cursusgever duidelijk ook. Iets minder “euhm” zou wel fijn zijn.

  Cursus zou visueel duidelijker mogen. Ik zie slecht en dat maakt het soms een uitdaging.

 10. super leerzaam!

  5

  Ben echt A-technisch en hoop met deze cursus de basis technieken beetje onder de knie te krijgen. Veel goeie tips en advies. Ik ga er mee aan de gang om de eerste aflevering te maken!

 11. Podcasting

  3

  Ik ben voedingsdeskundige en reiscoach. En ik moet zeggen het reizen wordt op dit moment niets.
  Toch moet ik als zelfstandige verder en ik dacht aan gezondheid en podcast.
  Mogelijk kun jij wat voor mij betekenen.
  Ook ontvang ik graag het certificaat.
  Met vriendelijke groeten Annet van Prooijen.

 12. Goede enthousiaste aanmoediging om zelf aan de slag te gaan.

  4

  Dank Matthijs voor deze cursus. In één keer bekeken en met aantekeningen kan ik aan de slag.
  Duidelijke opzet en goed ingesproken. Hier en daar gaat het beeld wat snel met name bij het gedeelte editing en mixing.
  Ik ben daarom wel benieuwd naar jouw volgende cursus.

 13. Prima Start

  5

  Heldere uitleg over hoe je een podcast moet beginnen. Zeker een aanrader mocht je zelf een podcast willen beginnen en geen idee hebt waar te beginnen.

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.