Rusten en ontspannen is een vaardigheid die velen van ons niet onder de knie hebben. Je zou denken dat het makkelijk is, maar wie even tien minuten op de bank gaat liggen om te rusten, weet dat je er niet per se met meer energie van opstaat. Hoe komt dat toch?
Er zijn twee problemen: de omgeving om ons heen, met alles wat daarin gebeurt en de constante toegang tot duizend-en-een informatiebronnen. Het tweede probleem zit in ons hoofd: we hebben absoluut geen controle over onze gedachten.
Waarom je vaker pauzes moet nemen en meer moet ontspannen (juist als je het druk hebt)
Hier is wat controversieel advies: hoe drukker je het hebt, hoe meer momenten je moet inplannen voor rust en ontspanning.
Dat lijkt en voelt onmogelijk, maar zoals de meeste dingen, is het dat niet. Het idee van een pauze nemen met een vol schema lijkt averechts, maar is juist wat je nodig hebt om al die taken af te ronden en jezelf niet te overwerken.
Want ja, misschien krijg je alles ook wel af zonder pauze. Maar het vreet energie op, en de volgende keer dat je het druk hebt kom je die energie tekort. Dat gaat zo maar door, tot de maat vol is, en je niet meer vooruit te branden bent: een burn-out.
Zo ver hoeft het niet te komen. Je gaat je auto ook niet pas tanken als het al te laat is: dan kom je simpelweg niet verder.
Met deze tips heb je betere pauzes en dus ook meer energie tijdens de momenten waarin je wel werkt!
Tip 1: Mediteer eens wat vaker!
De volgende tips hebben eigenlijk alleen zin als je ook meer grip krijgt op wat er in je hoofd gebeurt. Nu gaat meditatie er niet om om je gedachten onder controle te krijgen, maar meer om je bewust te worden van wat er in je hoofd gebeurt.
We schreven al eerder een blog over alles wat je moet weten om te beginnen met mediteren. Ben je klaar met deze blog, lees dan nog even verder!
Tip 2: Volledig afschakelen betekent volledig uitschakelen
Neem jij af en toe een minipauze aan je bureau, waarin je het werk aan de kant legt en je telefoon erbij pakt? Het is ontzettend verleidelijk en lijkt op ontspanning – kattenfilmpjes zijn immers geen werk – maar het geeft je geen energie, en je schakelt ook niet echt af.
Studies tonen aan dat korte pauzes pas echt helpen met je energie als ze je de kans geven om volledig af te schakelen. Elke van activiteit waarbij een beetje wilskracht of concentratie betrokken is, zelfs als het niet in een werkcontext is, zal alleen maar bijdragen aan je vermoeidheid.
Laten we het nog duidelijker zeggen: het lezen van websites belast veel van dezelfde mentale processen die we gebruiken als we aan het werk zijn. Dus zelfs als je denkt even te ontspannen met een online artikel, schakel je niet echt af.
Wat doe je dan wel in die korte pauzes? Ontspannen zonder apparaten of content, of socializen! Dit zijn de enige twee activiteiten waarmee je je batterij weer oplaadt.
Tip 3: Neem vroeg en vaak korte pauzes
Ken je dat fenomeen dat je op vakantie gaat en de eerste paar dagen ziek in bed doorbrengt? Ontzettend veel mensen hebben er last van, en het is een heel kenmerkend teken van te laat pauze (of dus een vakantie) nemen. Plots komt het er allemaal uit.
Pauzes zijn geen laatste redmiddel. Een ontspannen bad nemen of een massage krijgen nadat je hebt gezwoegd voor die deadlines kan lekker zijn, maar vaak doet het niet heel veel.
Het is belangrijk dat pauzes op je to-do list staan. Maak ze een onderdeel van je dagelijkse planning.
Onderzoek toont zelfs aan dat het meer zin heeft om ‘s ochtends al een pauze te nemen.
Als je geen pauzes neemt, zal het langer duren voordat je uiteindelijk de positieve effecten ervaart van wel een pauze nemen. Vaak pauze nemen is dus wel degelijk efficiënt!
En wie vaker pauzes neemt, kan ook met kortere pauzes al meer bereiken. Tien minuten hier en daar kan dus al genoeg zijn: even ademen, rondlopen, kletsen met een collega of lekker even mediteren.
Hoe vaak is vaak genoeg? Natuurlijk verschilt dat per persoon, maar de wetenschap zou de wetenschap niet zijn als ze niet zouden proberen aan te tonen wat het magische getal is. En wat blijkt? Het zouden zomaar 52 en 17 kunnen zijn.
Uit een analyse van 5,5 miljoen gegevens over hoe kantoormedewerkers hun computer gebruiken, bleek dat de top 10% van productieve werknemers gemiddeld 52 minuten werkten voordat ze een 17 minuten pauze inlassen.
Wanneer je weet dat er een pauze aankomt, ben je meer geneigd om tot dan wel productief te blijven. Je kunt je simpelweg ook niet uren concentreren. Na 52 minuten begin je af te dwalen en ben je meer bezig met andere dingen dan je daadwerkelijke werk.
Tip 4: Haal een frisse neus
Veel mensen weten niet eens waar ze pauze moeten nemen: ze zitten de hele dag achter hetzelfde bureau. Een pauze voor de tv lijkt geen goed idee, en even in bed gaan liggen is ook risky. Wat dan wel?
Ga echt even weg uit je leer- of werkomgeving en ga naar buiten. Maar een korte wandeling, loop even naar de supermarkt of haal koffie op de hoek van de straat.
Onderzoeken tonen keer op keer aan hoe een groene omgeving ons mentaal oplaadt. En onderzoek toont ook aan dat dat het geen prachtige strandwandeling bij zonsondergang hoeft te zijn, of een wandeling door park Guell: je lokale park is goed genoeg.
En wat als je tijdens je pauze echt niet naar buiten kunt? Als je niet naar de natuur kunt, haal de natuur dan naar binnen. Zorg voor natuurlijke elementen en planten in je omgeving om toch nog van hun rustgevende effect te profiteren.
Tip 5: Blijf in beweging
Het lijkt krom: bewegen om te ontspannen. We hebben het ook niet over een volledige marathon rennen hier. Maar onderzoek toont wel aan dat wat vaker bewegen je ook juist meer energie geeft en een goede manier is om je pauzes door te brengen.
Even stretchen is al voldoende, met wat yoga – al is het op je stoel. Wandelen, de trap nemen, even naar een collega lopen om koffie te brengen of een snelle workout doen tijdens je langere pauze: het is een vorm van ontspannen voor je brein, waar ook je lijf wat aan heeft!
Tijd voor een pauze
Klap je laptop dicht, laat je telefoon even liggen en loop naar buiten. Nu is het moment. Je werk wacht wel.