Kinderen zijn tegenwoordig de meest gefotografeerde ‘onderwerpen’ binnen de digitale fotografie. Kinderfoto’s zijn namelijk heel belangrijk, want hoe ouder je kind of kleinkind wordt, hoe meer hij/zij die foto’s van vroeger leuk en onmisbaar gaat vinden. Veel momenten heb je niet, je kan ze namelijk maar één keer maken, aangezien je kind zo volwassen is. De camera regelt de techniek en je hoeft alleen maar op het juiste moment op de knop te drukken. Met deze tips kun je makkelijk betere en blijvende kinderfoto’s maken. We beginnen bij baby foto’s, want als het gaat om kinderportretfotografie, starten veel mensen hier al! Deze tips krijg je van de redactie van de Complete Online Cursus Digitale Fotografie!
Over de Online Cursus Digitale Fotografie
Peter en Herman zijn samen de instructeurs voor de online cursus Digitale Fotografie op Soofos. Deze online cursus wordt uitgegeven door DigitaleFotografie.nu. De auteur van de e-books is Herman Rouwenhorst. Herman is vakfotograaf en heeft jaren ervaring als docent. Hij heeft onder andere gewerkt voor de krant en voor een fotovakblad. Lesgeven geeft hem veel plezier en hij is een ervaren schrijver op het gebied van fotografie en educatie. De instructeur van de video’s is Peter van Veen. Peter is in het dagelijks leven vakfotograaf en legt daarnaast zijn accent op het schrijven over fotografie en het geven van fotografieworkshops. Kennis overdragen is zijn passie. Peter haalt er veel voldoening uit om alles uit te leggen op een plezierige en zo begrijpelijk mogelijke manier.
Aan de slag met babyfoto’s
De geboorte van je kind of kleinkind is een mooie gelegenheid om te beginnen met het maken van foto’s. Ga dan niet flitsen in de ogen van zo’n pasgeboren kindje. Direct flitslicht is namelijk hard, geeft lelijke schaduwen en past niet bij een baby. Maak liever gebruik van het bestaande daglicht of van verstrooid flitslicht via het witte plafond of de muur. Dat verstrooide flitslicht kan alleen met een losse flitser, niet met de ingebouwde flitser op je camera. Probeer met invallend daglicht te fotograferen, dat geeft een mooi zacht effect, wat goed bij zo’n klein mensje past. Gebruik bij daglicht een vel wit karton als reflectiescherm om de schaduwen lichter te maken. De baby ligt meestal in een bedje, je kan heel mooi van bovenaf fotograferen, maar zak ook eens door je knieën en fotografeer het kindje op gelijke hoogte. Of van heel dichtbij, zodat je alle fijne details in het gezichtje goed ziet. Fotografeer ook gerust apart de voetjes, handjes, neusje, oortjes van de baby. Die foto’s zullen vele jaren later een bijzondere emotie geven bij de volwassen man of vrouw van wie die voetjes en handjes ooit waren.
Kinderfoto’s maken
Als je kinderen of kleinkinderen nog jong zijn, dan zijn het ideale modellen voor de leukste foto’s. Ze vinden het niet erg om af en toe gefotografeerd te worden en zijn van nature spontaan en zichzelf. Dring jezelf niet te veel op, blijf op een afstandje en maak daarom gebruik van een lichte telelens. Laat het kind niet poseren, maar probeer natuurlijke foto’s te maken van het kind in zijn omgeving. Wacht geduldig je moment af en forceer niets, want dat geeft alleen maar spanningen. Het hoeven niet altijd vrolijke en gelukkige foto’s te zijn. Juist als een kind slaapt, een gek gezicht trekt, verdrietig is of andere emoties vertoont, bijvoorbeeld verbazing, kun je de origineelste foto’s maken. Later, als je “model” volwassen is geworden, zal hij/zij die foto’s juist het leukste vinden.
Maak gerust meer foto’s dan nodig
Dankzij de digitale fotografie hoef je niet zuinig te zijn op het aantal foto’s dat je maakt, dus maak gerust een hele reeks achter elkaar, waaruit je later het perfecte moment kiest. Close-ups, oftewel foto’s van dichtbij, doen het ook altijd goed. Je voorkomt daarmee storende achtergronden. Je kinderfoto’s hoeven niet altijd portretten te zijn, actiefoto’s zijn ook vaak leuk. Een klein beetje omgeving maakt een foto soms interessant. Ook foto’s met een gekke bek worden later vast leuk gevonden.
Foto’s blijven voor altijd, ondanks dat kinderen groot worden
Ik schrijf deze blog op mijn zeventigste jaar. En ik laat je hier de foto zien die mijn vader van mij heeft gemaakt, toen ik net geboren was. Mijn vader was een enthousiast amateurfotograaf, hij ontwikkelde zelf zijn films en drukte zijn zwart-wit foto’s zelf af. Herinneringen aan mijn jeugd, die nooit meer terugkomen, maar die ik altijd kan terugzien.
Bewaar alleen de foto’s die je echt wil bewaren
Ik heb nog alle kleinbeeld negatieven van mijn vader’s foto’s uit de jaren 1945-1990. Zorgvuldig bewaard in zuurvrij papier. Ik kan ze zo weer (laten) afdrukken. Doordat je digitaal zo makkelijk heel veel foto’s maakt: slechte, betere, goede en hele goede foto’s, krijg je al gauw een gigantische verzameling foto’s, waarmee je snel geen raad meer weet. Zorg daarom voor een zorgvuldige archivering, op data en per gebeurtenis. Bewaar ook niet alle foto’s, maar gooi de slechte foto’s meteen weg. Maak elk jaar een leuk papieren album van de beste foto’s, want foto’s die je alleen digitaal kunt bekijken gaan gauw vervelen. Het zelf samenstellen van zo’n gedrukt album doe je digitaal en je kan ze bij meerdere leveranciers bestellen.
Leer zelf meer over kinderportretfotografie
Leer beter fotograferen en leg de mooiste momenten van je (klein)kinderen vast! Je kent ze vast wel, die mooie portretten van gezinnen, kinderen, huisdieren, op een prominente plek aan de muur. Door een goede fotografiecursus leer je binnen de kortste keren ook foto’s te maken van goede kwaliteit die zeker een plaatsje aan je muur waard zijn! De camera’s van tegenwoordig zijn steeds compacter en dus gemakkelijk mee te nemen. Dus neem je camera mee naar het strand, de dierentuin, het restaurant en zelfs het pretpark, zodat je elk bijzonder moment van je (klein)kinderen kunt fotograferen. Bovendien kun je door het grote geheugen van de digitale camera naar hartenlust fotograferen. Opslag genoeg!
Gratis proefles fotografie proberen
Vraag nu de gratis proefles en video aan van de cursus digitale fotografie op Soofos en leer meer mogelijkheden van je digitale camera kennen. Ook word je in de complete cursus wegwijs in alle facetten van de fotografie in het algemeen en die van de digitale fotografie in het bijzonder. Je kunt één les gratis inkijken, inclusief de bijbehorende video. Je leert fotograferen door de duidelijke uitleg van fototechnieken, de juiste lichttechniek, het omgaan met kleur en compositie tot het fotograferen van allerlei onderwerpen toe. Leer naast het fotograferen ook het presenteren en archiveren van je foto’s! Leer het maken van collages, posters, wenskaarten, presentaties en zelfs webpagina’s. Met de online cursus van www.digitalefotografie.nu gaat een wereld van ongekende mogelijkheden voor je open.
Bekijk de gratis proefles en leer vandaag nog beter fotograferen!