‘’Lekker’’ thuiswerken? Ook dåt is hard werken. Net zoals thuis een online cursus volgen, vraagt thuiswerken om de nodige discipline en vaardigheden.
Of je nou freelancer bent en niet anders gewend bent, of nu noodgedwongen je wekelijkse teammeetings aan je eigen keukentafel houdt via Zoom: thuiswerken is een vak apart. De overvloed aan afleiding en het tekort aan focus kunnen ervoor zorgen dat je niet zo productief bent als jij – of je baas – zou willen. Daarom geven wij je 8 onmisbare tips om ook thuis productief te werken.
Neem tijd voor jezelf
De eerste tip om productief te zijn, gaat erover wat je doet wanneer je juist niet aan het werk bent: zorg voor ontspanning en scheid die momenten duidelijk van werk.
Het is enorm verleidelijk om tot de laatste minuut in bed te blijven liggen en je laptop vervolgens het bed in te tillen, maar zo kom je niet in je werkmodus, en geniet je niet echt van de vrije tijd vóórdat je werkdag begint.
Ontbijt, sport, mediteer of lees een boek: wat voor ritueel je ‘s ochtends ook fijn vindt, lang of kort, zorg ervoor dat je er de tijd voor neemt. Je meteen in je werk storten of tot in de late uurtjes doorwerken, doet vaak meer kwaad dan goed. Voel jij je goed? Dan zal je werk ook beter zijn.
Creëer een echte werkplek
Vanuit bed werken klinkt als een droom, totdat je merkt dat het toch niet zo lekker zit, je rug begint tegen te stribbelen en je vooral veel minder gedaan krijgt. Je komt niet in de juiste mindset en dat zul je merken.
Met een echt werkplekje in huis geef je je brein een signaal: dit is waar we werken – niet slapen. Daarnaast is het mogelijk ook een afleidingsvrije zone, en weten je gezin of huisgenoten dat als je hier zit, je aan het werk bent – niet storen dus.
Misschien beschik je niet over een ergonomische stoel, een echt bureau of een aparte kamer waar je kunt werken. Toch kun je met enkele DIY tips een waardige werkplek creëren, ook als je die aan het eind van de dag aan de kant moet schuiven, omdat het ook de plek is waar het hele gezin eet. Til bijvoorbeeld je werkplek naar het volgende level met een standing desk, door schoenendozen of boeken te stapelen en daar je laptop op te plaatsen. Je rug zal je dankbaar zijn.
Zie thuiswerken als een kans om jouw ideale werkplek in te richten – zonder dat je collega’s klagen over de overvloed aan planten, het feit dat je op een skippybal werkt of de muur onderplakt met post its. Investeren in de juiste tools, van een laptopstandaard tot stoel, betalen zich terug in verhoogde productiviteit – en minder bezoekjes aan de fysiotherapeut.
Plan je werktijden
Zet je wekker en bepaal van hoe laat tot hoe laat je aan het werk – en dus bereikbaar – zult zijn. Wees duidelijk naar jezelf en naar klanten en collega’s. Smeer je to-do list niet over de hele dag uit. Heb je de mogelijkheid om je uren vrij te bepalen? Volg dan het ritme van je lichaam en onderzoek wanneer je het meest gefocust bent. Niet iedereen is een ochtendmens, en niemand neemt het je kwalijk als je een uurtje later begint maar wel veel meer gedaan krijgt.
Veel mensen vinden het ook fijn om in blokken of zelfs deep work blokken te werken, waarbij ze super gefocust – zonder afleiding, zonder telefoon, zonder mail – enkele taken van hun lijstje afstrepen. Dat verschilt van 45 minuten tot 3 uur: net wat je wilt!
En plan je pauzes!
Niet alleen omdat je ook af en toe moet eten, maar ook omdat je even je ogen van je scherm moet afwenden. Plan een vast moment voor een lunch of wandeling, en laat niemand dat van je afnemen. Zet je Slack op afwezig en check geen emails tijdens het eten.
Kleed je aan
Laten we duidelijk in zijn, hiermee bedoelen we: loop niet de hele dag in je pyjama rond. Ook dit geeft een seintje naar je hersenen, namelijk dat je in de relaxmodus zit. Een complete outfit hoeft natuurlijk niet, en hou het zeker comfortabel. Maar merk je dat je niet in de actiemodus kom in je joggingbroek? Verruil ze dan eens voor een jeans en een shirt en voel het verschil!
Plan for success!
Productiviteit staat en valt met een goede planning. Tussen de was, het stofzuigen en de hond uitlaten, is het vaak lastig om een overzicht te hebben van welke andere taken er nog voor je liggen.
Schrijf ze uit of maak gebruik van tools zoals Trello of Asana. Bepaal per dag precies wat je af wilt krijgen. Alles wat extra is, is een fijne bijkomstigheid. Dit geeft ook rust in je hoofd en werkt motiverend: niks zo lekker als vinkjes zetten!
Scheid werk van privé
Het kan gezellig zijn om thuis te werken. Je partner of parkiet hebben opeens de hele dag gezelschap, heerlijk! Maar daar ligt ook een van de grootste valkuilen tijdens het thuiswerken.
Misschien zoek je zelf de afleiding, of word je telkens gestoord. Stel – net zoals je met je klanten of collega’s doet – duidelijke grenzen over wanneer en waarom je gestoord mag worden. Bedenk je dat hoe minder je gestoord wordt, hoe sneller je klaar bent en je weer samen dingen kunt ondernemen.
Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Die kattenfilmpjes en grappige tweets zullen er ook nog zijn wanneer je klaar bent met werken: je hoeft ze echt niet de hele dag te checken. Leg je telefoon weg, zet notificaties uit of blokkeer social media apps tijdelijk. Daar zijn een aantal handige apps voor. De meest radicale is Flipd: deze blokkeert al je onnodige social media apps, en je krijgt ze echt niet terug voordat de timer is afgelopen.
Heb je wat meer zelfbeheersing? Dan is Freedom een goede optie: hierbij kies je zelf wat er wel en niet binnenkomt of bekeken kan worden. Ook op zoek naar een afleidingsblokker voor je laptop? De app SelfControl – hoe toepasselijk – voor MacOS laat je blacklists samenstellen van websites, mail servers of andere zaken op het web. Deze kun je dan niet bereiken zolang de timer loopt, ook niet als je je laptop opnieuw opstart.