Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Waarom mindmappen nog altijd effectief is

Om tot nieuwe inzichten te komen is het belangrijk om veel verschillende ideeën de revue te laten passeren. Als je dit voor een langere tijd doet dan wordt dit vaak een brainstormsessie genoemd. Het brainstormen is vaak voor zakelijke situaties geschikt, maar kan ook in een persoonlijke sfeer gebruikt worden. Zo kan je er voor thuis ook nieuwe ideeën mee opdoen of kan je leuke nieuwe dingen bedenken. Om dit allemaal op papier te krijgen, kan je een mindmap gebruiken. Daarover gaan we je vandaag meer vertellen,

Wat is een mindmap?

Een mindmap, letterlijk vertaald, is een kaart van je gedachten. Door dit op papier (of je scherm) te zetten kan je visueel laten zien wat er in je hoofd omgaat en maak je je hoofd vrij voor nieuwe gedachten.

Waaruit bestaat een mindmap?

Een mindmap kan uit verschillende onderdelen bestaan, afhankelijk van de persoon die hem maakt. De ene persoon denkt in afbeeldingen en de ander geeft de voorkeur aan tekst. Natuurlijk is het mogelijk om allerlei verschillende manieren van notatie te gebruiken, zoals:

  • Afbeeldingen, zoals voorbeelden en foto’s.
  • Tekst, zoals quotes en stopwoorden, maar ook kalligrafie.
  • Video’s, wanneer het om een digitale mindmap gaat.
  • Logo’s en iconen, om zonder duiding aan te geven waar het over gaat.

Train je hersenen ideeën te genereren

Door ideeën die in je hoofd zitten op te schrijven, lukt het je om nieuwe ideeën te genereren, zonder enige moeite. Wanneer je deze namelijk opschrijft of visueel maakt voor jezelf gaan je hersenen verder met het maken van associaties. Dit betekent op zijn beurt weer dat je onderbewust verder gaat nadenken over het onderwerp. Je traint je hersenen dus om georganiseerd te blijven. Overigens zijn er meerdere manieren om je brein te trainen, zoals met cursussen over breintraining!

Aan de slag met je eigen mindmap

Het maken van een eigen mindmap is gelukkig geen raketkunde. Je kan er al mee aan de slag gaan door een paar simpele stappen te zetten.

1. Kies een onderwerp welke je centraal wilt zetten

Dit kan dat ene woord zijn dat vastzit in je gedachte, maar kan ook totaal iets anders zijn. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een blog moet schrijven over een bepaald onderwerp of dat je geen onderwerp kan bedenken. In dat geval kan je een mindmap gebruiken om tot nieuwe ideeën te komen. Doordat je vanuit één onderwerp gaat denken, krijg je alleen ideeën over nauw gerelateerde onderwerpen.

2. Leg alle afleiding aan de kant en ga vijf minuten denken

Laat je gedachte volledig de vrije loop en schrijf alles op wat ook maar enigszins relevant is voor het gekozen onderwerp. Door niet of weinig te filteren kom je misschien tot ideeën, waaraan je anders niet zou denken. Kan je niks bedenken? Visualiseer dan het onderwerp voor je en probeer andere manieren om het onderwerp te gebruiken te zien of andere betekenissen te bedenken.

3. Gebruik visuele indicatoren bij je mindmap

De eerste stappen zullen voornamelijk neerkomen op tekst. De woorden die in je opkomen, zijn namelijk makkelijker in tekst om te zetten, dan in andere onderdelen. Zodra je vijf minuten hebt nagedacht, probeer dan eens afbeeldingen, kleuren en andere dingen toe te voegen aan je mindmap. Niet alleen kan je dingen met kleur categoriseren, maar je kan bijvoorbeeld de relevantie van onderwerpen verhogen door er meer informatie aan toe te voegen. Je maakt de ideeën er ook praktisch mee, omdat je kan inschatten welke ideeën nuttig zijn voor bijvoorbeeld een blog, een fotorapportage of een presentatie.

Leer hoe je een effectieve MindMap maakt in deze cursus

Voorbeeld van een mindmap

Welke software gebruik je om een mindmap te maken?

Beste software

Er zijn voor verschillende soorten taken allerlei verschillende tools te vinden. Zo ook voor het mindmappen. Het maken van een mindmap kan je met verschillende programma’s doen. Een van de populairste tools om dit te doen is MindMeister. Deze tool is door velen aangeschreven als een van de beste in dit veld. We raden je zeker aan even een kijkje te nemen, aangezien je ook enkele gratis mindmaps kan maken! Wil je meer functies, dan moet je helaas wel bijbetalen, maar zelfs met de gratis versie kom je al een eind!

Gratis software

Programma’s die volledig gratis zijn, bestaan bijna niet. Toch kom je er in de buurt, wanneer je lang genoeg zoekt. Een van de beste tools om gratis een mindmap mee te maken, is Draw.io. Dit is ook een persoonlijke favoriet van Soofos en deze raden we je dan ook zeker aan!

Ga aan de slag met een cursus over mindmappen!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.