Je wordt afgerekend en beloond voor de resultaten die je behaalt. Het is dus van belang dat je kwaliteit én, in zekere mate, kwantiteit levert.
Om ervoor te zorgen dat je dat doet moet je productief zijn, tenminste, dat verwachten je collega’s, je leidinggevenden en jijzelf.
Maar hoe zorg je ervoor dat je productief kan zijn? Wij geven je in dit artikel wat tips om je productiviteit een boost te geven.
Wat is productiviteit eigenlijk?
Het begrip productiviteit komt uit de economie en is het volgende: productiviteit is de efficiëntie en effectiviteit waarmee middelen om worden gezet in een eindresultaat of -product.
Als je in een fabriek werkt, dan is het bijvoorbeeld het aantal auto’s dat per uur van de band rolt. Voor iemand in een kantoor is het het aantal taken dat je op een dag (succesvol) uitvoert.
Daar is wel bepaalde input voor nodig, bij een autofabriek zijn dat onderdelen, voor iemand op een kantoor is het kennis of informatie van anderen.
Het belang van hogere productiviteit op de werkvloer
Misschien lees je dit artikel om je eigen productiviteit te stimuleren, misschien wel die van een collega of werknemer.
In ieder geval is productiviteit erg belangrijk op de werkvloer. Want betere resultaten zorgen ervoor dat een organisatie kan groeien.
Tips voor hogere productiviteit
Wij hebben wat tips voor je om de productiviteit op te schroeven. Met deze 10 tips lukt het je zeker:
- Luister naar muziek tijdens taken.
- Gebruik een checklist en tools.
- Multitask niet tijdens een belangrijke taak.
- Werk niet langer, maar werk intensiever.
- Beweeg vóór je gaat werken en af en toe tussen taken door.
- Slaap genoeg.
- Zorg voor daglicht en natuur om je heen.
- Beperkt afleiding tot bepaalde momenten op de dag.
- Werk in intervallen.
- Zorg voor een opgeruimde werkomgeving.
Hieronder zullen we deze tips nog iets verder uitleggen.
1. Luister naar muziek
Niet alle muziek is afleidend. Niet alleen kan muziek ervoor zorgen dat je goedgemutst bent, maar het kan je creatiever maken.
Een goed humeur heeft tot gevolgd dat je je energieker en zelfverzekerder voelt. Dit heeft weer invloed op je productiviteit.
Zorg ervoor dat je niet naar afleidende muziek luistert, bijvoorbeeld nummers waarbij je veel associeert of waardoor je gedachten afdwalen.
Muziek zonder lyrics/teksten, of in een vreemde taal, lijken hier overigens het beste voor te werken.
2. Gebruik checklists en tools
Checklists zijn dé visualisatie van productiviteit. Moet je een bepaalde taak uitvoeren die je stapsgewijs kan uitzetten?
Gebruik dan een checklist om jezelf scherp te houden. Zo mis je niks. Het kan namelijk zomaar zijn dat wanneer je een taak 20 keer uitvoert, dat er hier en daar een foutje te vinden is.
Dankzij checklists en tools voor productiviteit vergeet je geen taken meer en kan je het proces in beeld brengen!
3. Multitask niet
Multitasking is een killer voor je productiviteit. Dit komt doordat je om productief te zijn je moet kunnen focussen op één taak.
Dat gaat niet wanneer je er twee of meer tegelijk probeert uit te voeren. Werk je op een laptop? Sluit dan alle overbodige tabbladen (of sla ze op in je bladwijzers). Zo kan je je focussen op een enkele taak, zoals ik nu doe met het schrijven van deze blog.
Schrijf ideeën die je tussendoor krijgt even op en ga er niet mee aan de slag, maar doe dat later.
4. Werk niet langer, maar intensiever
Een werkdag van 6, 8 of 10 uur zegt niks over wat je in die tijd gedaan krijgt. Probeer dus je taken zo goed mogelijk af te krijgen in zo kort mogelijke tijd.
Overigens is het zo dat als er voor een bepaalde taak een aantal uur staat, dat een persoon automatisch díe tijd gaat vullen. Een taak van 3 uur zal dan altijd 3 uur duren. Zet daarom scherpe, realistische doelen en verhoog daarmee je productiviteit.
5. Beweeg vóór en tijdens het werken
Beweging is goed voor je, dat zal je vast wel geloven. Maar het is ook goed voor je productiviteit. Waarom?
Omdat je hersenen en lichaam er wakker van worden. Je zet jezelf ermee op scherp.
Overigens is de hele dag zitten slecht voor je bloedsomloop, dus maak tussen belangrijke taken door even een wandeling of strek je lekker uit!
6. Slaap genoeg
Je zult zelf wel doorhebben hoeveel invloed je nachtrust heeft op je dag.
Slaap je te veel of te weinig? Dan ben je eerder vermoeid en mis je concentratievermogen.
Het is dus cruciaal dat je genoeg slaapt, want daarmee zorg je ervoor dat je de hele dag energie hebt en s’avonds op het juiste moment moe word.
7. Zorg voor daglicht en natuur om je heen
Zowel daglicht en natuur hebben allebei een effect op je humeur, energie en productiviteit.
Natuurlijk daglicht zorgt er bijvoorbeeld voor dat we wakker en alert zijn. Het zorgt ervoor dat er serotonine vrijkomt, waardoor we energiek worden.
Ook natuur, bijvoorbeeld in de vorm van planten of bloemen, zorgt doorgaans voor positieve gevoelens. Wil je dus in een goed humeur zijn? Dan zijn planten de way to go.
8. Beperk afleiding tot bepaalde momenten op de dag
Het heeft geen zin om elke vijf minuten je e-mail te checken. Zelfs als je wel elke vijf minuten een e-mail krijgt, betekent niet dat deze allemaal waardevol zijn.
Plan dus enkele momenten op de dag in om je berichten te checken.
Op die manier kan je tussendoor zonder (of met beperkte) afleiding doorwerken aan je belangrijkste taken.
9. Werk in intervallen
Aan één stuk doorwerken is in gedachten misschien wel goed, maar in de praktijk niet heel praktisch.
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je productiever word, de bekendste is het werken in intervals.
Je werkt dan bijvoorbeeld 20 minuten en neemt 4 minuten break. Combineer dit vervolgens met even bewegen of je bewust laten afleiden, en je kan weer 20 minuten vooruit.
10. Zorg voor een nette werkomgeving
Een opgeruimd bureau doet wonderen voor je productiviteit. Je word namelijk niet afgeleid door dingen die je óók of liever kan gaan doen.
Een enkele taak met volledige focus daarop.
Ga aan de slag met een cursus!
Nu je weer geïnspireerd bent om productief te zijn, kan je net zo goed ook even onze cursussen over het verhogen van je productiviteit! Dan haal je het maximale uit jezelf.