Eten doe je met je ogen: 9 tips om gerechten te presenteren

Een blog van Aron Nap, de instructeur en chef van de cursus waarin je leert een zesgangendiner koken in je eigen keuken.

Tijdens mijn tijd als chef in een luxueus  5-sterren restaurant viel het mij op dat er onwijs veel tijd wordt besteed aan het opmaken van de borden. Daarnaast, er werd veel tijd besteed aan het perfect snijden en bereiden van alle elementen op het bord. Het resultaat? Gasten betalen met alle liefde de absolute hoofdprijs voor een gerecht. Bovendien, de smaakperceptie en de algehele beleving van het dinermoment gaat omhoog. Dit lijkt een ‘open deur’, maar er zit meer achter dit gegeven dan je denkt!

Verschillende studies hebben bewezen dat de smaak van een gerecht én de bereidheid om er voor te betalen onder andere afhangt  van hoe het gerecht is gepresenteerd.

De voordelen van aandacht schenken aan de presentatie van gerechten: 

  • Aantrekkelijk eten wordt smakelijker ervaren.
  • Meer grip krijgen op de calorieën die genuttigd worden tijdens een maaltijd. 
  • Verleg de focus van ‘Digitale Snoepen’ (veel voldoening halen uit het kijken naar kookprogramma’s en foto’s van gerechten) weer naar jouw gerechten aan tafel. 

Van ‘digitaal snoepen’ terug naar het echte eten aan tafel. 

Zonder twijfel is het voedsellandschap van ons in de Westerse Wereld totaal anders als dat van onze voorouders. Onze zoektocht naar eten speelt zich niet meer af in het wild, maar in de supermarkt of een restaurant. Echter, het menselijke brein ontwikkelde zich in een periode waarin voedsel schaarser is dan nu, maar het lijkt er op dat ons brein ons nog steeds stimuleert tot consumeren wanneer voedsel beschikbaar is. We kunnen stellen dat onze ‘visuele honger’, de natuurlijke drang om te kijken naar eten, een evolutionaire aanpassing is. Onze hersenen hebben geleerd om te genieten van het kijken naar eten, omdat het daadwerkelijke consumeren hier vaak mee samen gaat. Deze automatische reactie van onze hersenen bereidt ons lichaam vast voor op de eventuele maaltijd die genuttigd gaat worden. Regelmatige blootstelling aan Digitaal Eten (afbeeldingen op Instagram, kookprogramma’s, foodmagazines, etc.) zorgt tegenwoordig vaak voor daadwerkelijke trek in eten. 

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen eten gedachteloos hun eten voor de TV en Smartphone, zonder daadwerkelijke focus voor de smaaksensaties op het bord. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen liever kijken naar virtuele beelden van lekker eten dan daadwerkelijk aandacht besteden aan het proeven en genieten van het échte eten. Dit kan resulteren in een lagere waardering van de daadwerkelijke maaltijd én een hogere calorie inname. Het lijkt er op dat het Digitale Eten steeds meer aandacht krijgt dan het daadwerkelijke eten, met alle gevolgen van dien. 

Is dit niet de reden waarom kookprogramma’s zo populair zijn tegenwoordig?

Grip op calorie inname. 

Een onderzoek van een Amerikaans instituut wijst uit dat het gemiddelde formaat van diner borden met bijna 23% is toegenomen, van 24 cm tot 30 cm, sinds 1900. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen meer eten opscheppen op grotere borden. Als men door het gebruik van grotere borden een kleine 50 calorieën meer per dag eet, dan resulteert dit in een gemiddelde toename van ongeveer tweeënhalve kilo per jaar! 

Naast de grootte van het bord hebben ook de kleur en de vorm van het bord invloed op de perceptie van hoe groot de maaltijd is. Bovendien, de presentatie van het gerecht op het bord heeft hier ook invloed op. 

Maak die borden op!
Met de gegeven voordelen van borden opmaken, aandacht geven aan de verschillende elementen op het bord en het juiste bord selecteren kan iedereen gemakkelijk een beter gerecht op tafel zetten. Zo verhoogt een mooie presentatie van het gerecht zelfs de smaakperceptie en de algehele dinerervaring. Daarnaast, als men aandacht besteed aan het opmaken van het bord en het juiste bord selecteert kan dit helpen om de calorie inname te beperken, of juist te verhogen. Tot slot, sinds men in steeds toenemende mate ‘digitaal snoept’ en online hunkert naar mooie beelden van eten, is het van belang om de aandacht weer terug te eisen naar jouw gerecht en tafel! 

9 tips om jouw gerechten te presenteren

1. Kies het juiste bord

Zoals hierboven is beschreven heeft het bord veel invloed op de presentatie én de smaakperceptie van het gerecht. Zorg er voor dat het bord niet te groot of te klein voor het gerecht is, houd ruimte over aan de randen van het bord. Een wit bord word in de klassieke keuken als beste optie beschouwd. Echter, je kunt ook spelen met verschillende kleuren borden. Op deze manier kan je een goed contrast tussen het bord en het gerecht accentueren en schittert jouw gerecht. 

2. Less is more

Zorg er voor dat er niet teveel verschillende elementen op het bord liggen, dit kan heel rommelig overkomen. Daarnaast, schep niet te veel op, maar serveer de extra garnituren apart aan tafel.   Tenzij je graag je bordje eten voor de TV wilt opeten en liever niet wilt opstaan om nog een keer op te scheppen. 

3. Veel contrasten in kleur

Onderzoek wijst uit dat volwassen drie kleuren op het bord het mooist vinden, terwijl kinderen het liefst zeven verschillende kleuren op het bord zien. 

4. Creëer hoogte op het bord 

Kijk maar eens goed naar al die mooie foto’s van eten op Instagram. Veel gerechten worden gecreëerd met gestapelde componenten, zodat er hoogte ontstaat op het bord. Met een steekring, of met een afgezaagd stuk Pvc-Buis, kun je heel gemakkelijk een torentje maken van bijvoorbeeld aardappelpuree. Leg daar tegenaan en bovenop de mooi gesneden groeten en vlees. Ga de hoogte in!

5. Oog voor eetbare details

Jouw tuin of het stadspark kunnen de perfecte eetbare details aanleveren voor op je bord. Zo zijn bijvoorbeeld de blaadjes van viooltjes, Afrikaantjes, Oost-Indische Kers, Lavendel en Jasmijn niet alleen heel smaakvol, maar ook een parel voor het oog. 

6. Speel met verschillende texturen 

Verschillende texturen in een gerecht kunnen voor een ware smaaksensatie zorgen. Zonder textuur is jouw gerecht niet veel beter dan het gemiddelde babyhapje. Serveer jouw gerecht met iets krokants, bijvoorbeeld gehakte nootjes. Of ga voor verrassend warm element bij een ijskoud dessert. Maak jouw gerecht spannend. 

7. Sauzen apart

Voeg de dressing, olie en sauzen pas op het allerlaatste moment toe aan je gerecht. Of serveer het apart. Sauzen hebben de neiging om uit te lopen, het gerecht zompig te maken, of grote plassen vocht te creëren op het bord. Je kunt er ook voor kiezen om de sausen aan tafel uit te serveren en over de borden te verdelen. Op deze manier creëer je gelijk een restaurant ervaring. Gratis tip, gebruik een schoongemaakte, lege sausfles met tuitje (bijvoorbeeld een ketchupfles) om een saus mooi op het bord te presenteren.

8. Oneven aantallen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat men oneven aantallen op het bord het mooist vinden. Doe er je voordeel mee. 

9. Houd het netjes 

Haal die vetvlekken, vingerafdrukken en kruimels van het bord, de finishing touch! 

Hoe nu verder?

Met deze tips kan iedereen de presentatie van gerechten verbeteren. Wil jij ook jouw kookvaardigheden verbeteren? Kijk eens naar mijn cursus ‘Leer een zesgangen diner koken in je eigen keuken’.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.