Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Spend Smart: waarom je je persoonlijk opleidingsbudget moet gebruiken

Dat “leren” een belangrijk onderdeel van elke succesvolle organisatie is, is ondertussen wel duidelijk. Geen wonder dat de grootste bedrijven in Nederland (en de rest van de wereld) bakken met geld uitgeven om hun medewerkers te laten leren. Maar wat is nou eigenlijk de beste manier om je persoonlijk opleidingsbudget te benutten en waaraan geven anderen het eigenlijk uit?

Wat statistieken over leren binnen het bedrijf

Volgens het CBS beschikte 77% van de bedrijven in 2022 over een of meerdere bedrijfsopleidingen. Mannelijke werknemers volgen vaker (40%) bedrijfscursussen dan vrouwen (38%). Cursussen worden even vaak intern als extern gevolgd. Het lijkt er ook op dat de trainingen duurder worden per uur, maar ook korter duren. Hierdoor lijken trainingen even duur of zelfs goedkoper te worden als dat ze waren, maar dat is niet helemaal het geval.

Het lijkt er vooral op dat bedrijven die groter dan 50 man zijn de druk van leren voelen. Vooral hier wordt er groot ingezet op cursussen, begeleiding op de werkvloer, workshops en zelfstudie. Maar waarom is het leren zo belangrijk en waarom zou je je persoonlijk opleidingsbudget eigenlijk uitgeven?

Belangrijkste redenen om je persoonlijk opleidingsbudget uit te geven

Misschien heb je al een tijdje niet aan je opleidingsbudget gedacht. Je hebt het al druk genoeg, of bent het type dat het moeilijk vindt om keuzes te maken. Juist dan kan je opleidingsbudget je helpen. Van beter worden in je baan tot ontdekken waar je passie ligt. Hierom geef je je persoonlijk opleidingsbudget uit:

1. Beter worden in je huidige werk

Veel mensen zijn niet tevreden met het huidige niveau waarop ze werken. Misschien geldt het voor je werkzaamheden, misschien geldt het voor hoeveel je betaald krijgt. Als je beter wordt in datgene wat je hoort te doen, maak je je werk niet alleen makkelijker. Je vergroot ook de kans op hogerop te krijgen en een hoger salaris te krijgen. Ja, het is een open deur, maar eentje doe we graag intrappen..

Ben je een werkgever die hier is om te lezen waar een persoonlijk opleidingsbudget nou eigenlijk goed voor is? Allereerst: welkom! En ten tweede, willen we je erop wijzen dat leren een grote rol speelt in medewerkerstevredenheid. En zoals je misschien wel weet, werken tevreden medewerkers harder en behalen ze betere resultaten. Lees hier meer over de positieve invloed van e-learning op medewerkerstevredenheid.

2. Het hele bedrijf profiteert (en jij dus ook weer)

Als medewerkers steeds op hetzelfde niveau blijven werken, zal het hele bedrijf op hetzelfde niveau blijven. Natuurlijk zal ervaring je het nodige leren, maar met extra skills en het updaten van bestaande vaardigheden zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar het hele bedrijf profiteert. Of het nu gaat om bijscholing-, omscholing- of inwerkingstrajecten, dat maakt niet uit. Als jij en je collega’s nog beter en efficienter leren werken, gaat het bedrijf erop vooruit- en jullie dus ook. Je leidinggevende haalt er verse kennis mee binnen, waardoor het bedrijf in ieder geval weer mee kan blijven doen of een voorsprong kan nemen op de concurrentie.

3. Je blaast je eigen carrièrekansen nieuw leven in

Soms is het ook helemaal prima om niet aan het bedrijf, maar vooral aan jezelf te denken. Het is niet voor niets een persoonlijk opleidingsbudget, toch?

Misschien heb je wel het gevoel dat je carrière vaart mindert, dan ben je vast niet de enige. Het gebruiken van je persoonlijk opleidingsbudget om jezelf binnen je bedrijf weer op de kaart te zetten is een goede move. Blaas jouw carrière nieuw leven in door te gaan leren, dan kom je snel uit dat dal en kan je weer gaan pieken. En ja, ook als je je huidige werkgever verlaat, kunnen die nieuwe skills extra deuren voor je openen. Ga wel even na wat de afspraken daarover zijn.

4. Aanpassen aan ontwikkelingen in je werkveld

Het kan zomaar zijn dat jouw werkveld verandert. Misschien heb je wel compleet nieuwe skills nodig of is het nodig een stap omhoog of omlaag te zetten. Dan kan je je opleidingsbudget gebruiken om jezelf om te scholen en nieuwe skills te leren.

5. Kans op baanverlies verkleinen

Om ervoor te zorgen dat je bij elke ontslagronde overblijft, moet je ervoor zorgen dat ze op gebied van kennis en vaardigheden niet om je heen kunnen. Door je persoonlijk opleidingsbudget te gebruiken, stijg je als het ware in waarde voor je werkgever en verklein je je kans op baanverlies.

6. Om uiteindelijk voor jezelf te beginnen

Uiteindelijk kan alle kennis goed van pas komen, wanneer je iets voor jezelf wilt beginnen. Je hebt namelijk een grote variatie aan vaardigheden nodig om een succesvol bedrijf voor jezelf op te zetten.

Ga aan de slag en besteed je opleidingsbudget slim

Nu je weet waarom je je budget slim moet uitgeven, is het de tijd om dat ook daadwerkelijk te doen. Wil je veel waar voor je geld? Bespreek dan eens de mogelijkheden van Soofos Zakelijk met je werkgever. Een Soofos Plus-abonnement of een eigen opleidingsplatform is namelijk een kosteneffectieve uitgave van opleidingsbudget. Wij vertellen je graag meer!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Stimuleer talent in jouw organisatie

Ontwikkel jezelf én jouw personeel. Schrijf je in en ontvang maandelijks de beste Learning & Development tips in jouw inbox.

Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.