We hebben er misschien allemaal wel een keer over nagedacht: het schrijven van een boek. Toch blijft het altijd een beetje in de lucht hangen. Waarschijnlijk omdat we niet weten waar we moeten beginnen of omdat we geen inspiratie hebben. Dat is spijtig, want iedereen heeft wel een paar verhalen te vertellen. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel mensen een blog hebben. Dat zijn er miljoenen. Geen reden dus voor jou om niet ook te gaan schrijven.
Schrijftips om zelf aan de slag te gaan
Vind je het nu dan eindelijk tijd om met je eigen boek aan de slag te gaan? Laat je dan inspireren door de tien schrijftips die volgen. Zo kan je eindelijk gaan starten met je eigen boek of roman. Ook zijn de tips toepasbaar voor het schrijven van artikelen, columns, e-mails en veel meer. Het principe van schrijven is namelijk voor veel verschillende soorten teksten hetzelfde!
10 tips om makkelijker te schrijven
1. Begin klein
Misschien heb je het idee dat het nodig is om meteen een boek van 300 pagina’s te schrijven. Niks in minder waar. Als je het makkelijker voor jezelf wilt maken, dan kan het beter werken om met een kort verhaal te beginnen. Je kan er altijd nog onderdelen aan toevoegen of aanpassingen in maken. Je geeft je hersenen de kans om gerichter bezig te zijn, waardoor je kleine verhaal beter wordt.
2. Schrijf de verhaallijn in grote lijnen uit
Door de grote of belangrijke onderdelen/momenten uit het verhaal of de tekst alvast te uit te schrijven maak je het makkelijker om een samenhangend verhaal te schrijven. Dit werkt ook goed voor bloggen, wanneer je van tevoren weet wat je gaat vertellen. Bijvoorbeeld door de tussenkopjes alvast uit te schrijven, kan je de tekst makkelijker aan een stuk door typen.
3. Neem vaak genoeg afstand van je papier
Een writer’s block overkomt veel schrijvers. In principe komt het er gewoon op neer dat je creativiteit op is. Soms kan je je eigen creativiteit een boost geven. Een goede manier om dit te doen is door regelmatig afstand te nemen van je papier of scherm. Ga bijvoorbeeld even een luchtje scheppen of een stukje lopen. Je geeft je hersenen even de kans om bij te komen en dit zal resulteren in minder verlies van creativiteit.
4. Lees meer en diverser
Het lezen van diverse soorten teksten kan je helpen in je eigen schrijven. Je krijgt namelijk nieuwe inzichten en misschien zelfs nieuw vocabulaire. Zeker wanneer je extra aandacht besteedt aan de manier waarop andere auteurs of bloggers schrijven, kan je hier veel aan hebben.
5. Haal inspiratie uit je omgeving
Geen idee waarop je verhaal gebaseerd moet zijn? Kijk dan gerust om je heen. Je kan veel inspiratie halen uit voorwerpen, mensen, dieren en je omgeving. Niet iedereen vind het even leuk om een rol te spelen in je boek of roman, maar je kan altijd bepaalde eigenschappen van mensen of dieren gebruiken in je personages. Het enige wat je hoeft te doen is je te laten inspireren door dingen die normaal al om je heen gebeuren.
6. Probeer eens een ander perspectief
Door af en toe te wisselen van perspectief wordt het makkelijker een verhaal te schrijven dat aangrijpt. Je ziet het dan even door de ogen van het personage. Niet alleen is het dan voor jou makkelijker voor te stellen wat er gebeurt of gaat gebeuren, maar ook de lezer kan zich makkelijker in de schoenen van het personage verplaatsen.
7. Probeer overbodige woorden te vermijden
Overbodige woorden kunnen een zin vervelend aan laten voelen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de groep bijwoorden. Het is vaak overbodig deze te gebruiken, wanneer het punt toch al duidelijk is. Heb je de kans, gebruik dan werkwoorden of onderwerpen die vanuit zichzelf al meer beschrijvend zijn.
8. Vraag je omgeving om feedback of tips
De simpelste manier om fouten in je schrijfstijl te vinden, is door je tekst te laten lezen door mensen in je omgeving. Gaat het om een kinderboek, laat deze dan lezen door een kind. Gaat het om een academische tekst, laat deze dan lezen door iemand met een academische achtergrond. Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die je kunnen helpen. Je ontdekt op de manier snel wat er mist in de tekst of wat er beter kan.
Aan de slag met schrijven
Met deze schrijftips kan je in ieder geval al aan de slag! Wil je meekijken met een expert? Bekijk dan een van de online cursussen over schrijven op Soofos!
Ga aan de slag met een schrijfcursus!