Ontmoet onze online instructeurs: Schrijfcoach Vilan van de Loo

De dag van Vilan van de Loo begint aan haar werktafel, die is overladen met papieren, memoblaadjes en boeken. Zij is schrijfster en schrijfcoach. En dankzij haar schrijftraining kun jij dat ook worden. Vilan wil iedereen die een boek wil schrijven, daarbij helpen. Tijd om kennis te maken met jouw toekomstige schrijfcoach. 

Pennen en pyjama’s. En Bert.

Vilan leeft van de pen. Ze publiceerde ruim dertig boeken. Haar dagelijks uniform bestaat uit een pyjama en een badjas, bij voorkeur rose. Altijd aan haar zijde: haar grote rood-witte huiskater Bert, meestal slapend op een kruk. Hij houdt ook van een saai leven, dat vooral bestaat uit lezen en schrijven. “Als kind droomde ik hiervan. Schrijfster zijn. Moeder van zes kinderen worden was nooit mijn ambitie. Ik had nooit durven denken dat de droom van toen werkelijkheid zou worden. Dat heeft me optimistisch gemaakt over dromen: ze kunnen gerealiseerd worden, met inzet en een beetje geluk. Ik weet dat ik een lichtelijk gestoord boekenvrouwtje ben en daardoor komt het misschien dat ik de lichte rebelse toon het leukste vind. Er zijn zo heel veel mensen met een verhaal, een bijzondere hobby of een passie waar ze over kunnen vertellen: die verhalen hebben we ook nodig, naast alle dikke en ingewikkelde boeken.”

Geen talent of inspiratie, maar wil je toch schrijven?

Volgens Vilan kan dat. In haar cursus leert ze mensen een boek te schrijven. “Daar bestaat een verkeerd beeld van, dat het iets is van je gaat zitten schrijven en het gaat vanzelf want je hebt ofwel talent ofwel inspiratie. Dat is een manier van denken waardoor je het voor jezelf moeilijk maakt.” Daar maakte zij zich vroeger ook schuldig aan. Maar na haar eerste boek zag ze in dat je het ook praktisch kon aanpakken: stap voor stap. Met die methode schrijft ze nu al haar boeken. En ze leert het jou ook doen.

Al doende leert men, en dat geldt voor Vilan ook. Haar aanpak is steeds hetzelfde: informatie organiseren, het schrijven voorbereiden, schrijven en herschrijven. Maar ze leert je ook het nodige over drukken en uitgeven, want je wilt je boek ook delen met de wereld.

Van papieren bladzijden naar een online leerplatform

Hoe komt een schrijfster op Soofos terecht? “Online lesgeven is in mijn leven geslopen. In 2017 richtte ik de Indische Schrijfschool op, vooral bedoeld voor ouderen met een Indische achtergrond. Dat breidde zich snel uit: ik gaf steeds meer cursussen, ik gaf workshops via webinars, er kwam persoonlijke coaching bij en ook kantoorsessies. Online kon ik veel mensen bereiken, van Maastricht tot Appelscha en daarbuiten en dat vind ik leuk.”

Ook al heeft iedereen een eigen reden om een boek te willen schrijven, Vilan verenigt al die verlangens in een praktische cursus. Je moet weten hoe je begint en hoe je na de eerste stap door kunt gaan tot de laatste letter.

“Lesgeven is leuker dan ik dacht. Uit eigen ervaring ken ik het verlangen een boek te schrijven en ik weet wat een piekgevoel het is je eigen boek in handen te houden. Dus het besef dat ik kan helpen om dat voor een ander te laten gebeuren… dat maakt me blij.”

Vilan hoopt dat haar cursisten zich niet blindstaren op al die romantische beelden over een boek schrijven en zich laten tegenhouden door ‘flows’ of inspiratie: “Of dat je alleen kunt schrijven wanneer je speciale schrijfsokken uit Finland draagt. Want hoe moet het als daar een gat in komt? Kun je dan nooit meer wat schrijven?” Haar cursus gaat niet om leren hoe je een boek schrijft, maar over het daadwerkelijk doen. En dat kan iedereen (ook jij!). “Mijn cursus is voor iedereen die de droom heeft een boek te schrijven. Maakt niet uit of je tot dusver alleen boodschappenlijstjes hebt geschreven of dat je zeventien half-affe manuscripten hebt en drie dozen met tissues hebt volgehuild van frustratie. Je begint bij het begin en dan ga je verder.”

Schrijven is ademen

Wat ze tegen zichzelf zegt, zegt ze ook tegen haar cursisten: “Elke keer wanneer ik iets nieuws ga leren, moet ik even ademhalen en tegen mezelf zeggen: je bent aan het leren, dus het hoeft niet meteen goed. Je mag ontdekken, fouten maken, experimenteren en daar ook plezier in hebben. Die tip geef ik dus door: het hoeft niet meteen goed, je bent aan het leren.”

Waarom een schrijfster voor Soofos koos

“Alles wat voor mij belangrijk is, heb ik uit boeken geleerd. Inderdaad, ik was dus een eenzelvig kleutertje. Maar daardoor heb ik wel beseft, hoe belangrijk boeken zijn. Hoe meer boeken er in de wereld zijn, des te beter. Op een mooie dag ontdekte ik Soofos en ik wist: zo kan ik meer mensen bereiken.” 

Het maken van de cursussen vond Vilan leuk, vooral met video erbij. Hoe lang ze er mee bezig was? “Er zit wel meer dan twintig jaar ervaring in, telt dat ook mee?” Duidelijk, we hebben hier met een echte expert te maken.

Welk verhaal wil jij vertellen? Vilan geeft je een stem! Ontdek haar cursus: ‘Hoe schrijf ik een boek?’ en begin met schrijven! We zijn razend benieuwd welke boeken er via Soofos en Vilan geboren worden. 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.