Je hebt een passie. Misschien ben je een getalenteerde fotograaf, een meester in het bakken van taarten, of heb je een diepe kennis van meditatie. Je hebt erover nagedacht om je passie om te zetten in een online cursus. Maar dan is er altijd die ene persoon die vraagt: oei, is het wel slim om van je hobby je werk te maken?
En da’s een terechte vraag. Want gaat het niet ten koste van het plezier en de ontspanning die je juist uit die hobby haalt?
Het idee om van je hobby een inkomstenbron te maken, klinkt aantrekkelijk, maar brengt ook twijfels met zich mee. Laten we dieper ingaan op de vraag of het slim is om van je hobby je werk te maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de passie levend houdt.
De risico’s: verliest je hobby écht z’n glans?
Een hobby is iets wat je doet omdat je het leuk vindt, niet omdat je moet. Zodra er geld mee gemoeid is, kunnen er verwachtingen ontstaan. Verwachtingen van jezelf om te presteren, en van anderen (je cursisten) om te leveren. Deze druk kan ervoor zorgen dat de hobby minder ontspannend wordt en meer aanvoelt als werk.
Daarnaast is er het risico dat je jezelf overwerkt. Als je passie je werk wordt, kan de grens tussen werk en vrije tijd vervagen. Voor je het weet, ben je in het weekend bezig met het perfectioneren van je cursusmateriaal over landschapsfotografie, in plaats van zelf te genieten van een ontspannende zaterdagmiddag in de natuur met je camera.
Het positieve: diepere betrokkenheid en groei
Maar laten we het nu eens van de andere kant bekijken. Wat als je van je hobby je werk maakt en dit je juist meer voldoening geeft? Door je passie te delen met anderen, kun je een diepere verbinding voelen met wat je doet.
Het creëren van een online cursus helpt je om je kennis en vaardigheden op een nieuwe manier te benaderen. Je leert niet alleen anderen, maar je leert ook zelf meer over het onderwerp waar je van houdt.
Daarnaast is het een geweldige manier om in contact te komen met anderen die dezelfde passie delen. Door je kennis te delen, bouw je een community op van gelijkgestemden. Dit kan enorm motiverend en inspirerend zijn, en je kunt zelfs nieuwe ideeën en perspectieven ontdekken die je nog meer van je hobby laten genieten.
Ook niet onbelangrijk: een online cursus verkopen (in tegenstelling tot het maken, wat je maar een keer hoeft te doen) is vrij passief. Natuurlijk moet je klaarstaan om vragen te beantwoorden, je administratie op orde houden en het liefst ook wat marketing aan het werk zetten, maar je kunt vooral dat laatste automatiseren. De kans is klein dat dit een fulltime baan wordt, als je niet wilt dat het een fulltime baan wordt.
Grenzen stellen: de sleutel tot succes
De sleutel tot het behouden van je passie, terwijl je er tegelijkertijd een werk van maakt, ligt in het stellen van duidelijke grenzen. Hier zijn enkele tips om dat te doen:
- Beperk je werktijden: Zorg ervoor dat je vaste werktijden hebt voor het ontwikkelen en promoten van je cursus. Buiten deze tijden is het jouw tijd om te ontspannen en je hobby te beoefenen zonder enige druk.
- Houd tijd vrij voor ‘gewoon’ genieten: Zorg ervoor dat je tijd reserveert om van je hobby te genieten zoals je dat deed voordat het werk werd. Dit betekent geen camera’s of aantekeningen, maar gewoon genieten van het moment.
- Leer ‘nee’ zeggen: Het kan verleidelijk zijn om elke kans aan te grijpen om je cursus te promoten of uit te breiden, maar het is belangrijk om te weten wanneer je genoeg hebt gedaan. Leer ‘nee’ te zeggen tegen extra werk dat niet essentieel is.
Dus: je passie als online cursus verkopen, een goed idee?
Natuurlijk zijn we vrij bevooroordeeld, maar we spreken ook dagelijks talloze mensen die een online cursus verkopen. En op basis van die gesprekken, zeggen wij dat het antwoord ‘ja’ is: het kan een geweldig idee zijn om van je hobby je werk te maken, mits je het op de juiste manier aanpakt.
Overtuigd? Dan helpen we je graag om zonder al te veel werk je cursus kunt verkopen. Lees er hier alles over.