Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn cursus afmaak (zonder motivatie)?

Ben jij zo iemand die vol enthousiasme ergens aan begint, maar al snel het einde zoek is en dus halverwege stopt? Je bent niet de enige. Van uitstelgedrag tot het compleet ‘vergeten’, of het zelfs afraffelen en niet echt de kennis in je opnemen: het gebeurt vaak. 

Allereerst helpt het natuurlijk om zeker te weten dat de cursus die je gaat volgen ook echt dat aanbiedt wat je wil leren. Genoeg vooronderzoek doen en reviews lezen neemt die hindernis al weg. Onderstaande tips geven je dat extra zetje om je cursus tot een goed einde te brengen.

Zet een doel 

Waarom wil je de cursus doen? Wat wil je bereiken? Schrijf dit voor jezelf op en maak het concreet. Voor een nog stevigere stok achter de deur: vertel ook anderen waar je mee bezig bent en waarom. Vrienden en familie kunnen je zo nét een beetje meer verantwoordelijk houden. En je wilt vast niet moeten toegeven dat je het toch maar niet hebt afgemaakt…

“You don’t need motivation. You need discipline.”

Motivatie is geen vereiste

Je hebt geen motivatie nodig om aan je cursus te beginnen. Je moet gewoon beginnen. Zodra je die mindset erin brandt, weet je dat je zelfs op je slechtste dagen enorm veel kunt bereiken. Die motivatie komt dan vanzelf wel.

Maak een planning

Zomaar even een cursus tussen je drukke schema proppen, werkt niet vaak. Wees je ervan bewust dat een cursus echt goed afronden tijd kost, en reserveer daar de nodige uren voor in je agenda. Net zoals je met belangrijke afspraken zou doen – alleen is deze met jezelf.

Waarom stop je?

Bedenk je van tevoren wat een van je smoesjes zal zijn om te stoppen. Ja, echt. Door jezelf voor te zijn, wordt het nog lastiger om te stoppen. Geen tijd? Beter plannen. Toch niet zo interessant? Bedenk je waarvoor je het doet. 

Als je praktische redenen hebt om te stoppen, zorg er dan voor dat je die ook al zoveel mogelijk voorkomt. Investeer in het juiste materiaal dat je nodig hebt en zorg dat je kunt studeren in een ruimte zonder afleiding.

Waarom worstel jij met het afmaken van je cursus?

We zijn benieuwd! We kunnen van elkaar leren, dus deel gerust je ervaringen en tips om cursussen af te ronden. Let’s do this!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.