Ga aan de slag met deze gratis schermopnametools!

Op Soofos kun je gemakkelijk een eigen online cursus plaatsen en verkopen. Om een kwalitatief goede cursus te maken kun je het beste gebruik maken van een combinatie van tekst, afbeeldingen en video’s. Een mooie eerste stap bij het produceren van jouw online cursus is het maken van schermopnames.

We gaan er van uit dat je al weet wat je wilt gaan opnemen, bijvoorbeeld een presentatie of het doorlopen van bepaalde stappen. Een presentatie kun je maken met verschillende tools, zoals Prezi, PowerPoint of Keynote. Wil je meer weten over hoe je deze programma’s gebruikt? Volg dan de online cursus over Prezi of PowerPoint. Het opnemen van jouw scherm, oftewel screencasting, hoeft niet duur te zijn! Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar om jouw scherm op te nemen. De vijf meest toegankelijke tools hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet.

 

Lijst van gratis schermopnametools

Hieronder zie je alle gratis tools die wij aanraden om zelf schermopnames te maken. Wil je meer lezen over de individuele programma’s? Lees dan gerust verder!

  • QuickTime voor Mac.
  • Apowersoft Screencast voor Mac en Windows.
  • Open Broadcasting Software voor Mac, Windows en Linux.
  • Screencast-O-Matic voor Mac en Windows.
  • CamStudio voor Windows.

Ook instructeur worden op Soofos? Bezoek de instructeurspagina en laat je overtuigen.

1. QuickTime (Mac)

Standaard wordt elke Mac met QuickTime geleverd. Nu zit er in QuickTime een functie verborgen die niet veel mensen weten te vinden: Het opnemen van je scherm! Je kunt kiezen om een bepaald venster, scherm of gedeelte van het scherm op te nemen. Daarbij kun je via een (externe) microfoon de cursist meer vertellen over de inhoud van jouw filmpje. Je kunt het filmpje niet direct bewerken. Hiervoor kun je aparte software, zoals iMovie, gebruiken.

 

2. Apowersoft Screencast (Mac / Windows)

Met Apowersoft kun je op een makkelijke manier schermopnames maken. Dit programma is zowel voor Mac als voor Windows beschikbaar. Je kunt de videos makkelijk bewerken met de bijgeleverde software, waardoor Apowersoft een goede oplossing kan zijn!

 

3. Open Broadcasting Software (Mac / Windows / Linux)

OBS is gratis opensource software die geschikt is om live te streamen en video’s op te nemen. Je kunt direct Full HD opnemen zonder limiet. Ook is er geen watermerk. Een nadeel is wel dat de output alleen maar als .flv of .MP4 bewaard kan worden. Gelukkig kan het systeem van Soofos beide formaten gewoon aan! Het kan even puzzelen zijn voordat je het programma volledig begrijpt, maar zodra je het doorhebt zijn er veel mogelijkheden!

 

4. Screencast-O-Matic (Mac / Windows)

Het beginnen met Sreencast-O-Matic is erg makkelijk. Je gaat nar de website, drukt op Start Recording en je begint gelijk met opnemen. Daarbij kun je kiezen voor een specifiek deel van je scherm, je webcam of een combinatie. Nadeel is wel dat je bij de gratis versie slechts 15 minuten in HD kunt opnemen, er een watermerk in zit, de video direct op Youtube geplaatst wordt en je hem niet makkelijk kunt bewerken. Mocht je dit wel willen dan kun je een betaalde account nemen (of andere software gebruiken).

 

5. CamStudio (Windows)

CamStudio is een simpel programma waarmee je schermopnames en geluidsopnames kunt maken. De kwaliteit van de video is goed, hoewel het beeld soms wat schokkerig kan zijn. Als je tegelijkertijd je webcam wilt opnemen kun je bijvoorbeeld DeskCam tegelijkertijd gebruiken om jouw webcam op het bureaublad neer te zetten. Verder zijn er niet veel opties, maar doet het wel wat het moet doen en heb je geen last van bijvoorbeeld watermerken.

 

Conclusie

Overal genomen zijn er dus meerdere mogelijkheden om je eigen screencast te maken. Voor Mac raden we QuickTime aan om mee te starten, samen met iMovie om het te bewerken. Dit is een toegankelijke manier om eigen screencasts op te nemen. Voor Windows raden we Open Broadcasting aan.

 

Verder gaan met jouw schermopnames?

Heb je alles opgenomen? En wil je het nu mooi samen bundelen en verkopen als online cursus? Dat kan op Soofos. Kijk op onze word instructeur pagina wat wij je kunnen bieden, of neem even contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere vragen kun je gerust contact met ons op nemen!

25 februari 2019

0 Reacties op "Gratis tools om schermopnames mee te maken"

    Geef een reactie op dit artikel

    © 2019 - Soofos B.V.