5 gratis tools om schermopnames te maken

Nu up-to-date voor 2023! Naar: Schermopname iPhone. Naar: Schermopname Android.

Ga aan de slag met deze gratis schermopnametools!

Op Soofos kun je gemakkelijk een eigen online cursus plaatsen en verkopen.

Om een kwalitatief goede cursus te maken kun je het beste gebruikmaken van een combinatie van tekst, afbeeldingen en video’s.

Een mooie eerste stap bij het produceren van jouw online cursus is het maken van schermopnames. Simpelweg is dat een filmpje van je scherm maken.

We gaan ervan uit dat je al weet wat je wilt gaan opnemen, bijvoorbeeld een presentatie of een complete instructievideo. Een presentatie kun je maken met verschillende tools, zoals Prezi, PowerPoint of Keynote.

Het opnemen van jouw scherm, oftewel screencasting, hoeft niet duur te zijn! Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar om jouw scherm op te nemen.

De vijf meest toegankelijke (en gratis) tools hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet.

Lijst van gratis schermopnametools

Hieronder zie je alle gratis tools die wij aanraden om zelf schermopnames te maken. Wil je meer lezen over de individuele programma’s? Lees dan gerust verder!

  • QuickTime voor Mac.
  • Apowersoft Screencast voor Mac en Windows.
  • Open Broadcasting Software voor Mac, Windows en Linux.
  • Screencast-O-Matic voor Mac en Windows.
  • CamStudio voor Windows.

Meer over deze gratis schermopnametools

1. QuickTime (Mac)

Standaard wordt elke Mac met QuickTime geleverd. Nu zit er in QuickTime een functie verborgen die niet veel mensen weten te vinden: Het opnemen van je scherm! Je kunt kiezen om een bepaald venster, scherm of gedeelte van het scherm op te nemen. Daarbij kun je via een (externe) microfoon de cursist meer vertellen over de inhoud van jouw filmpje. Je kunt het filmpje niet direct bewerken. Hiervoor kun je aparte software, zoals iMovie, gebruiken.

Nog steeds te downloaden via de website.

Wordt niet meer ontwikkeld door Apple.

2. Apowersoft Screencast (Mac / Windows)

Met Apowersoft kun je op een makkelijke manier schermopnames maken. Dit programma is zowel voor Mac als voor Windows beschikbaar. Je kunt de videos makkelijk bewerken met de bijgeleverde software, waardoor Apowersoft een goede oplossing kan zijn!

Met handige guides om snel te beginnen.

Gemakkelijk online te downloaden en te gebruiken.

3. Open Broadcasting Software (Mac / Windows / Linux)

OBS is gratis opensource software die geschikt is om live te streamen en video’s op te nemen. Je kunt direct Full HD opnemen zonder limiet. Ook is er geen watermerk. Een nadeel is wel dat de output alleen maar als .flv of .MP4 bewaard kan worden. Gelukkig kan het systeem van Soofos beide formaten gewoon aan! Het kan even puzzelen zijn voordat je het programma volledig begrijpt, maar zodra je het doorhebt zijn er veel mogelijkheden!

Volledig gratis en wordt actief ontwikkeld.

Veel kennis en extra plug-ins beschikbaar.

4. Screencast-O-Matic (Mac / Windows)

Het beginnen met Sreencast-O-Matic is erg makkelijk. Je gaat naar de website, drukt op Start Recording en je begint gelijk met opnemen. Daarbij kun je kiezen voor een specifiek deel van je scherm, je webcam of een combinatie. Nadeel is wel dat je bij de gratis versie slechts 15 minuten in HD kunt opnemen, er een watermerk in zit, de video direct op YouTube geplaatst wordt en je hem niet makkelijk kunt bewerken. Mocht je dit wel willen dan kun je een betaalde account nemen (of andere software gebruiken).

Gratis functionaliteiten zijn nuttig.

Voor extra functionaliteiten moet je snel meer betalen.

5. CamStudio (Windows)

CamStudio is een simpel programma waarmee je schermopnames en geluidsopnames kunt maken. De kwaliteit van de video is goed, hoewel het beeld soms wat schokkerig kan zijn. Als je tegelijkertijd je webcam wilt opnemen kun je bijvoorbeeld DeskCam tegelijkertijd gebruiken om jouw webcam op het bureaublad neer te zetten. Verder zijn er niet veel opties, maar doet het wel wat het moet doen en heb je geen last van bijvoorbeeld watermerken.

Volledig gratis zonder addertjes onder het gras.

Qua functionaliteiten niet heel uitgebreid.

Conclusie: welke schermopnametool raden we aan?

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om je eigen schermopnames te maken. Voor Mac raden we QuickTime aan om mee te starten, samen met iMovie om het te bewerken. Dit is een toegankelijke manier om eigen schermopnames op te nemen. Voor Windows raden we Open Broadcasting aan. Je kan ze natuurlijk ook zelf uitproberen om erachter te komen welke het beste bij je past. Lees hier verder over het maken van een cursus.

Schermopname maken met iPhone

Zelf het scherm van je iPhone opnemen. Zo werkt het:

Het maken van een schermopname op je iPhone is verrassend gemakkelijk. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de optie tot het maken van de opname in het bedieningsmenu verschijnt. Dit kan je doen door:

  1. Instellingen te openen.
  2. Naar bedieningspaneel gaan.
  3. Schermopname toe te voegen bij de regelaars.

Vervolgens kan je in het bedieningspaneel van je iPhone (of iPad) kiezen om een schermopname te maken door op de schermopnameknop te klikken.

Schermopname maken met Android

Zelf het scherm van je Android opnemen. Zo werkt het:

Het maken van je schermopname op een Android werkt iets anders dan dat van een iPhone. Verschillende telefoonmakers gebruiken óf Android of een eigen variant van de software. De manier die voor iedereen werkt, is het gebruiken van een applicatie.

AZ Screen Recorder – (Android)

AZ Screen Recorder is een van de populairste apps om schermopnames te maken op Android. Met bijna een miljoen gebruikers en gemiddelde rating van 4,5 is het een enorm relevante optie voor jou.

Verder gaan met jouw schermopnames?

Heb je alles opgenomen? En wil je het nu mooi samen bundelen en verkopen als online cursus? Dat kan op Soofos. Kijk op onze “Word instructeur”-pagina wat wij je kunnen bieden, of neem even contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere vragen kun je gerust contact met ons op nemen! Liever ook je gezicht laten zien of beter geluid onder je video’s plaatsen? Lees hier over geschikte camera’s en over goede microfoons.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.