Schets je tuin

Permades · 3 Juni 2024
In deze cursus leer je snel en eenvoudig een fraaie ontwerp-tekening te maken voor een creatieve, ecologische tuin.
 • Beginner
 • 16 Lessen
 • 3u 29min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Je leert hoe je met Google Maps een plattegrond van het perceel kunt maken.
 • Je leert hoe je een logische en functionele indeling van de tuin maakt.
 • Je leert hoe je rekening houdt met de looproutes, het vlekkenplan en omgevingsfactoren als zon en wind.
 • Je leert hoe je bomen, planten, paden en andere elementen duidelijk in een tekening kunt weergeven.

Een ontwerptekening voor een tuin maken

Alvorens een tuin aan te leggen of te veranderen, is het altijd raadzaam om eerst een plan te maken. Dit plan voor de nieuwe tuin leg je vervolgens vast in een gedetailleerde ontwerptekening. In deze tekening is nauwkeurig aangegeven waar de paden komen, de borders en gazons, de vijver en het terras met het tuinmeubilair. Ook het soort bomen en planten en hun plek in de tuin zijn op de ontwerptekening vastgelegd.

Wat leer je in deze cursus ‘Schets je tuin’?

Je leert hoe je een perceel met ‘Google Maps’ snel en makkelijk op de juiste schaal op papier krijgt. Met behulp van een vlekkenplan maak je vervolgens een functionele indeling van de tuin, waarbij je rekening leert te houden met omgevingsfactoren zoals de zon en de wind. Aan de hand van looproutes kun je de verschillende paden in de tuin intekenen.

Vervolgens kan je de bomen en beplanting gaan intekenen. Je leert hoe op eenvoudige wijze de verschillende bomen en planten kunt weergeven in de ontwerptekening. Tijdens de cursus krijg je veel extra informatie en tips.  Een aantal lessen bevat extra video’s over ondermeer composteren, gezonde bodem, stapelmuurtjes en vijvers.

Iedereen kan een ontwerptekening maken!

Voor deze cursus hoef je geen tekentalent te zijn. De tekentechnieken die je leert zijn eenvoudig en praktisch en geven een herkenbaar resultaat. Ook wordt duidelijk uitgelegd welke tekenmaterialen je moet gebruiken.

Het eindresultaat: een goed doordacht tuinontwerp

Tijdens de cursus werk je aan een concreet ontwerp voor een bestaand perceel. Het eindresultaat is een mooie en duidelijke presentatietekening van een goed doordacht tuinontwerp.

De instructeur: Madelon Oostwoud

Madelon Oostwoud is ontwerper, styliste en tuinauteur.
Zij kweekt al jaren groenten, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis in Amsterdam. Hierover schreef zij het bekroonde boek ‘Een kleine eetbare tuin‘.
 
 
Aan het IJsselmeer bij Schellinkhout beheert Madelon een voedselbos. Geïnspireerd hierdoor schreef zij nog twee boeken: ‘Voedselbos’ en ‘Voedselbosrand’. Voor deze drie boeken verzorgde Madelon niet alleen de research en de tekst, maar ook de illustraties zijn van haar hand. Zij heeft inmiddels een geheel eigen stijl ontwikkeld om (ontwerp)tekeningen voor tuinen te maken. Daarnaast geeft Madelon ook lezingen en workshops en schrijft zij voor verschillende tuintijdschriften.
 
 
 

Dit zeggen cursisten over de cursus ‘Schets je tuin’

“Geen eindeloos durende lessen maar wel leuke opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. De cursus zit boordevol met goede en nuttige tips. De extra toegevoegde filmpjes bij sommige lessen zijn een fijne verdieping van het onderwerp dat aan bod is geweest. Kortom veel van opgestoken en weer geïnspireerd om verder te gaan met tuinen ontwerpen!”

“Leuke cursus. Kort maar krachtig en veel ideeën om mee aan de slag te gaan.”

“Deze manier van tekeningen maken is haalbaar voor mij. Ik ben weer een heel stuk wijzer geworden want tussen het tekenen door geeft Madelon je veel leuke tips en extra weetjes.”

“Het was een genot om deze cursus te volgen, al heb ik niet alle opdrachten gedaan.
Ik was er innerlijk van overtuigd dat mijn gebrek aan tekentalent het maken van een ontwerp in de weg zou staan. Door de luchtige manier van lijnen zetten (met losse handen) heb ik meer lef en plezier in het schetsen gekregen.”

 

 

Over de instructeur

Permades

1 Cursus

Permades is een permacultuur ontwerp bureau. Op ons YouTube-kanaal publiceren wij videos over permacultuur, voedselbossen, stadslandbouw, ontwerp en aanleg van eetbare tuinen, biologische voedselproductie en circulair leven. Ook op onze website is hier veel informatie over te vinden.

Op Soofos publiceren wij nu ook online cursussen over deze onderwerpen. In de eerste cursus: 'Schets je tuin' van Madelon Oostwoud leer je snel en eenvoudig een fraaie ontwerp-tekening te maken voor een ecologische tuin.

 

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

2 Beoordelingen

 • 5
  2
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Heel leerzaam en praktisch toepasbaar met korte modules waardoor je zelf het tempo kunt bepalen. Fijn om af en toe nog eens als naslag te gebruiken, of om op te frissen!

 2. Duidelijk. Voldoet aan verwachtingen. Moeilijkste komt nu: welke planten kiezen. Spannend.

Oorspronkelijke prijs was: €69.Huidige prijs is: €29.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 45 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.