Fotobewerking van zwart-wit naar kleur

Geri van den Boom · 12 Februari 2024
Het inkleuren van zwart-witfoto's is al zo oud als het begin van de zwart-wit fotografie. Tegenwoordig kunnen we dit met Photoshop prachtig doen. Het is leuk, ontspannend, leerzaam en je verrast iedereen met het resultaat.
 • Alle niveaus
 • 27 Lessen
 • 2u 34min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Zwart-witfoto's inkleuren
 • Adobe Photoshop technieken
 • Een nieuwe, creatieve manier om je te ontspannen
 • Foto's met een geschiedenis tot leven brengen

Zwart-witfoto’s inkleuren

In deze cursus leer je hoe je zwart-witfoto’s kunt gaan inkleuren. Het inkleuren is precisie werk en er zit zoveel meer aan vast dan alleen een foto een kleurtje geven.  Daarnaast is het een leuke hobby voor ontspanning en kan het meditatief werken. Denk daarbij aan mindful inkleuren van Mandala’s.

Historische foto’s tot leven brengen

Om aan historisch interessante foto’s te komen die je kunt inkleuren zijn er diverse digitale bronnen beschikbaar. Maar je kunt uiteraard ook uit familie albums en de bekende schoenendoos materiaal vergaren.

Het inkleuren kun je tegenwoordig simpel (maar niet zo mooi) door AI software laten doen, maar dan mis je het plezier van deze hobby en ontvangt een belabberde, slecht ingekleurde foto.

Je ontdekt binnen de cursus een geheel ander gebruik van Photoshop dan alleen foto’s verbeteren of aanpassen. Je moet nadenken over kleurgebruik, onderzoek doen en leert nieuwe bewerkingsmethoden.

Geld verdienen met het inkleuren van oude foto’s

Inmiddels zijn er ook mensen die goed geld verdienen met het inkleuren van oude foto’s. Zoals een Marina Amaral die samenwerkt met schrijvers van historische boeken en ook zelf prachtig werk heeft uitgebracht.

Wie geeft je les?

Geri is al van jongs af aan bezig met fotografie en alles wat daar omheen hangt. Ze heeft in fotozaken gewerkt, in een foto laboratorium, adviezen gegeven aan bekende Nederlandse fotografen en fotografeert natuurlijk ook zelf. Ze is nu ongeveer 10 jaar bezig met fotorestauratie en het digitaal inkleuren van foto’s. Dit doet ze als hobby maar ook in opdracht. Onlangs heeft ze een glasnegatieven project afgerond, de digitale restauratie ervan en onderzoek naar de afgebeelde personen.

Bovenstaande foto uit 1935 is gemaakt door Ben Shahn en ingekleurd door Geri van den Boom.

Benodigdheden voor deze cursus

Om deze cursus goed te kunnen volgen heb je het programma Adobe Photoshop nodig. Een tekentablet (bijv. Wacom) zonder scherm voor de pc maakt het inkleuren eenvoudiger. Het is mogelijk met een computermuis, maar vergt meer geduld en tijd. Ook is het belangrijk dat je goede algemene kennis van de computer nodig hebt.

Heb je nog geen Adobe Photoshop? Voor een abonnement op Creative Cloud of Adobe Photoshop kun je terecht op de website van Adobe!

Dus, ben jij klaar voor een nieuwe hobby en wil je leren hoe je zwart-witfoto’s inkleurt? Begin dan vandaag met deze cursus!

Disclaimer: Deze pagina bevat een affiliate link. Dat wil zeggen dat als jij je aanmeldt via deze link, Soofos hier een kleine bijdrage voor ontvangt.

Over de instructeur

Ik ben ruim 40 jaar beroeps- en hobbymatig met fotografie bezig. In het analoge tijdperk zelfstandig fotografe geweest, en werkzaam geweest in de winkels en het vaklaboratorium van Capi-Lux. Ondertussen zeer bekwaam op diverse fotobewerkingsprogramma's als Photoshop en Lightroom. Het bedrijf Digidoka gestart voor creatieve fotobewerkingen en fotorestauratie.

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

3 Beoordelingen

 • 5
  3
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Cursus goed opgebouwd(stap oor stap). Door vaak dezelfde soort handelingen te doen wordt het steeds makkelijker om te onthouden hoe je onderdelen van een foto kan inkleuren.

 2. Leuke leerzame cursus voor mensen met engelengeduld. Maar je moet het ook zien als een hobby, tenzij je er ook echt je werk van wilt gaan maken.
  Aanrader om te volgen in ieder geval!

 3. leuke cursus en heel informatief als je van foto bewerken houd.TOP!!

Oorspronkelijke prijs was: €19,50.Huidige prijs is: €15.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 40 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.