Beste screen capture software [6 mogelijkheden]

Om je eigen e-learning programma te ontwikkelen zul je vaak schermopnames moeten maken.

De zes beste screen recorders zijn, in willekeurige volgorde, de volgende:

Lees in deze blog verder over screen recorders en onze uitleg van de verschillende screen capture software!

Er zijn verschillende schermopnametools op de markt. Daarbij verschilt de software in mogelijkheden, gebruiksgemak en prijs. In deze blog over het maken van een instructievideo hebben we uitgelegd waarom je zelf schermopnames moet maken. Om op een professionele manier een schermopname te maken zijn er verschillende opties beschikbaar.

In dit artikel bespreken we een aantal goede opties (op willekeurige volgorde) die speciaal geschikt zijn voor makers van e-learning producten en eigen online cursussen.

Waar moet je op letten bij het kopen van screen capture software?

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten. Afhankelijk van jouw gebruik en jouw expertise is er altijd een programma dat goed bij jou past.

Allereerst moet je nadenken welke functies je wilt hebben. Is het opnemen van je scherm voldoende of wil je ook makkelijk een nabewerking kunnen doen? Wil je animaties toevoegen, tekst in laten komen of laten zien waar je klikt? Dan kies je voor een uitgebreider programma.

Dit bespaart je uiteindelijk veel tijd, doordat je alles in het zelfde programma kan gaan doen.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak en hoe moeilijk het programma is om te leren. Ook daarin verschillen de verschillende screen capture software mogelijkheden.

Zo is QuickTime bijvoorbeeld heel snel te begrijpen en te gebruiken, maar zijn de opties beperkt. Een programma zoals mimoLive is uitgebreid, maar heeft een grotere leercurve. Echter is het, zodra je er vaardig mee bent, een programma waarmee je jezelf veel tijd kunt besparen.

De verschillende mogelijkheden vertalen zich vaak ook terug in de prijs van de screen capture software.

Maak zelf schermopnames met het uitgebreide screencast programma adobe captivate

1. Adobe Captivate – (€40 per maand of €1572 voor de volledige licensie)

Ideaal voor ontwikkelaars van volledige e-learningtrajecten (voor Windows en Mac).

Adobe Captivate is een van de meest uitgebreide tools om je eigen e-learning te ontwikkelen. Hierbij zijn er veel mogelijkheden om jouw cursus interactief te maken voor de cursisten.

Je kunt er ook je scherm mee opnemen en vervolgens bewerken. Als je een volledig e-learning traject ontwikkelt voor bijvoorbeeld een bedrijf, dan kan dit een geschikte optie zijn. Het is echter dure software, en is eigenlijk alleen maar te gebruiken in combinatie met het LMS systeem van Adobe.

Wij raden dit programma dan ook niet direct aan, aangezien er veel andere (goedkopere) mogelijkheden zijn om hetzelfde resultaat te behalen.

Maak instructie video's met het schermopnameprogramma Camtasia

2. Camtasia Studio – (€199 eenmalig)

Geschikt voor de professionele gebruiker (voor Windows en Mac)

Camtasia maakt het bewerken van video’s verbazingwekkend simpel. Met een drag-and-drop editor kun je snel mooie video’s maken.

Ze geven vele standaardtoepassingen en templates die je snel in staat stellen een professionele video te maken.

Daarnaast kun je gelijktijdig verschillende schermen, camera’s, webcams en bijvoorbeeld je iPhone opnemen. Je kunt er dus ook voor kiezen om tussendoor jezelf te tonen of op een ander scherm een voorbeeld te laten zien.

Een handige mogelijkheid bij Camtasia is dat je automatisch een extra visueel effect kunt laten zien, zodra je op je muis klikt. Als je bijvoorbeeld aan het uitleggen bent over een bepaald softwareprogramma, kun je makkelijk verduidelijken waar je op geklikt hebt.

Camtasia is niet goedkoop met €199, maar wel een van de beste en makkelijkste programma’s beschikbaar. Er zijn veel opties beschikbaar waardoor je snel en gemakkelijk professionele video’s kunt maken.

Je kunt een gratis trial van 30 dagen proberen om te kijken of de software bij jouw wensen past. Camtasia is beschikbaar voor zowel Mac als Windows computers.

–> Start met Camtasia

Maak screencasts voor jouw online cursus met het schermopnameprogramma Screencast-O-Matic

3. Screencast-O-Matic – (€15 p/j)

Beperkte hoeveelheid opties, maar wel een goedkope optie (voor Windows en Mac)

Met Screencast-O-Matic kun je eenvoudig en snel schermopnames maken. Je kunt het gebruiken vanuit je browser of draaien op je Windowscomputer of Apple-apparaat.

Er zijn verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld tegelijkertijd je scherm en webcam op te nemen. Je kunt vervolgens de video’s nabewerken als je de pro optie hebt.

Het is een heel goedkope optie, maar dat zie je ook terug in de mogelijkheden. De manieren waarop je kunt nabewerken zijn beperkt en er zijn geen standaard templates beschikbaar. Als eerste kennismaking met het opnemen van je scherm kan het echter wel een leuke optie zijn.

Wij raden je aan om te starten met screen capture software van een van de andere softwareproducenten. De eerste video’s zullen nooit je beste zijn, maar je leert wel gelijk de andere screen capture software op een handige manier te gebruiken.

Screenflow is een programma waarmee je schermopnames en instuctie video's kan maken voor jouw online cursus

4. Screenflow – (€99 eenmalig)

Perfecte optie voor instructeurs die snel willen starten en toch professionele video’s willen maken (Mac)

Screenflow is screen capture software die vergelijkbaar is met Camtasia. Een nadeel is wel echter dat dit alleen beschikbaar is voor Mac. Als je een windows computer hebt kun je deze optie dus direct overslaan.

Met screenflow kun je ook verschillende schermen simultaan opnemen. Je kunt bijvoorbeeld een externe camera, je computerscherm en je iPad scherm opnemen. Zo kun je dus vanuit verschillende bronnen een mooie video samenstellen.

Daarnaast kun je op een simpele manier effecten en filters toevoegen aan de video’s. Met Screenflow kun je op verschillende manieren professionele animaties en bewegende beelden toevoegen. Ook kun je bijvoorbeeld bij het uitleggen van software laten zien op welke toetsencombinatie je hebt gedrukt.

Screenflow is met €99 goedkoper dan Camtasia en een heel goede optie. Als je alleen met Mac werkt en niet hoeft samen te werken met mensen op Windowscomputers is Screenflow een geschikt programma.

Het heeft voldoende mogelijkheden om jouw schermopnames professioneel te bewerken en te knippen.

Maak instuctie video's door je scherm op te nemen met mimo live

5. mimoLive – (€219 per jaar)

Dé oplossing voor instructeurs die heel veel content willen ontwikkelen

Als jij een professionele oplossing wilt gebruiken voor het maken van schermopnames kan mimoLive een goede optie zijn.

Het is geen goedkope software, maar wel heel uitgebreid. De kracht van de software zit hem er in dat het uitermate geschikt is om live dingen aan te passen of weer te geven. Zo kun je dus bijvoorbeeld iets vertellen op camera, en tegelijkertijd (terwijl je het opneemt) de tekst in je beeld laten verschijnen.

Ook kun je verschillende video’s invoegen terwijl je live aan het opnemen bent. Het grote voordeel is dat je veel minder tijd nodig hebt bij het nabewerken van de video’s.

Echter als het mis gaat zul je alsnog het een en ander moeten nabewerken. Ook is het niet het meest makkelijke programma om te gebruiken. Het duurt wel even voordat je precies weet welke mogelijkheden er zijn.

mimoLive heeft een minder makkelijke interface, maar is een zeer efficiënt programma. Als je van plan bent om heel veel video’s en cursussen op te gaan nemen is dit een heel geschikte oplossing.

Het is niet de meest goedkope oplossing, maar kan je op lange termijn veel tijd besparen. mimoLive kunnen we aanraden als je van plan bent om van online lesgeven je beroep te maken.

6. Movavi – (€49,95 eenmalig)

Volgens onze instructeurs een ondergewaardeerde screen capture software (voor Windows en Mac)

Movavi een naam die wij de laatste tijd vaker horen. Dat is niet geheel zonder reden, want dit programma maakt het mogelijk om makkelijk jouw scherm op te nemen. Denk hierbij aan apps, webinars en live-streams.

Op het gebied van innovatie komt Movavi dus goed mee. Je kan er niet alleen je scherm mee vastleggen, maar ook je webcam en het heeft de mogelijkheid om tussendoor screenshots te maken.

Ons advies

Afhankelijk van de type cursus hebben we eigenlijk twee opties. Als je van plan bent om van het geven van online cursussen je beroep te maken raden we mimoLive aan. Het duurt even voordat je de screen capture software volledig begrijpt.

Toch zul je uiteindelijk veel tijd besparen doordat je realtime dingen kunt aanpassen. Je zult dus veel minder tijd kwijt zijn aan het nabewerken van video’s.

Als je snel wilt starten met het maken van een eigen online cursus is het niet de beste optie, het duurt even voordat je de software goed begrijpt en hebt aangepast aan je voorkeuren.

Als je sporadisch filmpjes wilt gaan maken en snel wilt kunnen starten raden we Camtasia Studio aan. Camtasia is zowel geschikt voor Mac als Windows en biedt zeer veel opties en mogelijkheden aan.

Je kunt er uiteindelijk heel professionele video’s mee maken en het op een mooie manier nabewerken. Het programma werkt intuïtief en je kunt er snel al je eerste video’s mee maken.

Ga zelf aan de slag met je eigen cursus.

Wil jij zelf beginnen met het maken van je eigen online cursus? Lees hier alles over het maken van een eigen online cursus.

Ook gaat het maken van een cursus verder dan alleen het maken van schermopnames. Zo kan je ervoor kiezen gebruik te maken van een microfoon voor audio of een extra camera voor opnames van jezelf.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.