Het maken van online cursussen voor individuele cursisten met professionele ambities is je misschien wel bekend, of wellicht geef je regelmatig trainingen op locatie voor bedrijven. Maar hoe schaal je dat op? Een zakelijke cursus verkopen voor bedrijven (of meerdere cursussen, als je dan toch bezig bent) kan een geweldige manier zijn om je inkomsten te verhogen en je bereik te vergroten.
Maar hoe pak je dat aan? Waar zijn bedrijven naar op zoek? In deze blog leer je hoe je sterke zakelijke cursussen maakt, de waarde ervan demonstreert aan bedrijven en hoe je deze cursussen succesvol kunt marketen.
Waarom zou je zakelijke cursussen willen maken?
Het verkopen van zakelijke cursussen biedt een aantal voordelen:
- Grotere klantwaarde: Bedrijven zijn bereid meer te investeren in hoogwaardige trainingen die hun medewerkers helpen groeien.
- Loyaliteit en lange termijn relaties: Bedrijven blijven vaak terugkomen voor meer cursussen en trainingen.
- Schaalbaarheid: Een cursus kan in één keer aan een groot aantal medewerkers worden aangeboden.
Demonstreer de waarde van je cursus aan bedrijven
Een groot deel van de marketing van je zakelijke cursus hangt samen met de daadwerkelijke waarde van je cursus. Hier is hoe je die onderzoekt en aantoont:
1. Identificeer zakelijke behoeften
Voordat je begint met het maken van een cursus, moet je eerst begrijpen wat bedrijven nodig hebben. Dit kan variëren van soft skills zoals leiderschap en communicatie tot technische vaardigheden zoals projectmanagement of softwaregebruik. Praat met HR-managers en opleidingscoördinatoren om inzicht te krijgen in hun specifieke wensen en eisen.
2. Gebruik cases en testimonials
Bedrijven willen bewijs zien dat jouw cursus effectief is. Verzamel testimonials van tevreden klanten en werk casestudy’s uit die laten zien hoe jouw cursus echte bedrijfsproblemen heeft opgelost. Bijvoorbeeld, hoe een bedrijf door jouw cursus efficiënter kon werken en daardoor kosten bespaarde.
3. ROI aantonen
Bedrijven willen weten wat hun investering oplevert. Maak duidelijk hoe jouw cursus bijdraagt aan een hogere productiviteit, verbeterde medewerkerstevredenheid of andere meetbare voordelen. Gebruik concrete cijfers en voorbeelden om de Return on Investment (ROI) aan te tonen.
Wat je moet weten over het maken van zakelijke cursussen
Een zakelijke cursus maken vraagt om flink wat inzichten in de uitdagingen waar bedrijven mee te maken hebben. Ook moet je weten voor wat voor medewerkers en teams je cursus bedoeld is. Hier moet je rekening mee houden:
1. Relevante en praktijkgerichte inhoud
Bedrijven hebben behoefte aan cursussen die direct toepasbaar zijn in hun dagelijkse werkzaamheden. Zorg ervoor dat je cursusinhoud praktisch is en echte situaties behandelt die medewerkers kunnen tegenkomen. Voeg opdrachten en casestudy’s toe die gerelateerd zijn aan hun werkveld.
2. Flexibiliteit en maatwerk
Elk bedrijf is anders, dus flexibiliteit is essentieel. Bied maatwerkopties aan zodat bedrijven de cursus kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften en uitdagingen. Dit kan variëren van het toevoegen van bedrijfsspecifieke casestudy’s tot het aanpassen van de cursusduur. Denk aan modulair opgebouwde cursussen, waarbij bedrijven alleen die modules kiezen die voor hen relevant zijn.
3. Vraag om feedback en blijf verbeteren
Nadat bedrijven je cursus hebben gevolgd, vraag om gedetailleerde feedback. Dit helpt je om je cursus continu te verbeteren en beter af te stemmen op de behoeften van bedrijven.
Hoe market je een cursus aan bedrijven?
Natuurlijk gelden al onze tips voor het verkopen van online cursussen ook voor het verkopen aan bedrijven. Maar er komt vaak net even wat meer nuance of andere tactieken bij kijken.
1. Netwerken en relaties opbouwen
Begin met het opbouwen van relaties met bedrijven. Bezoek netwerkevenementen, neem deel aan conferenties en gebruik LinkedIn om contact te leggen met HR-managers en opleidingscoördinatoren. Deel waardevolle inzichten en wees bereid om advies te geven, zelfs voordat je een verkoop probeert te doen.
2. Gebruik LinkedIn voor marketing
LinkedIn is een krachtig platform voor B2B-marketing. Deel waardevolle content, zoals blogposts en artikelen, die relevant zijn voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat je profiel professioneel is en je expertise duidelijk naar voren komt.
3. Proefcursussen en demo’s aanbieden
Geef bedrijven de mogelijkheid om een gedeelte van je cursus gratis te proberen. Dit kan hen overtuigen van de waarde van je cursus en hen aanmoedigen om de volledige cursus aan te schaffen. Organiseer webinars of live demo’s waarin je een voorproefje geeft van je cursusinhoud.
4. SEO en contentmarketing
Optimaliseer je website en cursuspagina’s voor zoekmachines. Schrijf blogposts en artikelen die aansluiten bij de zoekopdrachten van je doelgroep. Denk aan onderwerpen zoals “effectieve bedrijfsopleidingen” of “leiderschapstraining voor bedrijven”. Maak gebruik van relevante keywords en zorg voor een goede structuur en leesbaarheid van je content.
5. Samenwerken met partners
Werk samen met andere bedrijven of opleidingsinstituten om je cursus aan te bieden. Dit kan je bereik vergroten en je geloofwaardigheid verhogen. Overweeg ook om partnerprogramma’s op te zetten waarbij andere professionals jouw cursus aanbevelen in ruil voor een commissie.
6. Klantgerichte benadering
Bij het verkopen van cursussen aan bedrijven is een klantgerichte benadering cruciaal. Luister naar de specifieke behoeften van je klanten en bied oplossingen die hen echt verder helpen. Denk mee over hun strategische doelen en laat zien hoe jouw cursus hen kan helpen deze doelen te bereiken.
Bonus: Bied certificeringen aan
Bedrijven vinden het vaak belangrijk dat hun medewerkers gecertificeerd zijn. Overweeg om als het mogelijk is officiële certificeringen aan je cursussen toe te voegen om de waarde ervan te verhogen. Wees transparant over het soort certificeringen en de geldigheid daarvan.
Verkoop jouw zakelijke cursus via Soofos
Het maken van sterke zakelijke cursussen vraagt om een goede voorbereiding, inzicht in de behoeften van bedrijven en een strategische aanpak van marketing. En: een goed platform om je cursus op te hosten en verkopen. Dat doet Soofos voor je. Lees hier meer over hoe je instructeur kunt worden en wat je dat kan opleveren.