Van Hoensbroek naar de horizon: Roger reist, werkt en leert vanuit zijn 4×4 

Mensen die via Soofos leren vind je overal. In de intercity naar Zoetermeer, thuis op de bank, en ook in een 4×4 vlakbij de Sahara, ergens in Marokko. Wij spraken Roger Sijben, digital nomad in hart en nieren die via Soofos o.a. Blender, SEO en financieel management leert. Benieuwd hoe hij dat bestaan heeft opgebouwd? Je leest zijn verhaal hier! 

Digital nomad word je niet zomaar. Dat vereist flink wat werk. Maar vol reislust en enthousiasme begon ik dat avontuur, samen met mijn vrouw Jelena, oorspronkelijk uit Kazachstan, met wie ik in Utrecht woonde. In 2021 pakten we onze spullen en zetten we koers naar Scandinavië, maar daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf.

Die voorbereiding begon tijdens de pandemie. Aangezien ik vanuit huis werkte, spaarde ik elke dag twee uur die ik normaal gesproken heen en weer reed naar mijn werk. Die tijd gebruikte ik om onze reis voor te bereiden. 

Tegelijkertijd konden we ook al meemaken hoe het is om elke dag samen in dezelfde ruimte te wonen en werken. Nadat we Scandinavië hadden ontdekt, zijn we voor een paar maanden teruggekomen naar Nederland om onze 4×4 af te maken. 

Daarna zijn we echt van start gegaan: van België naar Frankrijk, door naar de zonnige kusten van Spanje en Portugal, en uiteindelijk naar de veelzijdige landschappen van Marokko. We reizen in een afwisselend tempo, omdat we ook afhankelijk zijn van het internet. Zo reden we in Spanje 6500 kilometer in een jaar, maar we hebben nu in Marokko in 3 maanden al 7000 kilometer gereden. 

‘Het enige waar we spijt van hebben is dat we het niet eerder hebben gedaan’ 

Werken op wielen 

Ik werk dus uit een 4×4, maar ontwerp ook 4×4’s voor een Nederlands bedrijf TemboTravelServices.nl. Mijn opdrachtgever heeft die remote cultuur ook helemaal omarmd: ik ben niet de enige die al reizend werkt. 

Zo zie je maar dat locatieonafhankelijk werken zelfs in minder voor de hand liggende sectoren mogelijk is. We werken met een cloud oplossing, die ik zelf beheer en host, en hebben ook medewerkers op locatie die wanneer nodig metingen en foto’s kunnen doorsturen – en dat gaat ontzettend goed. 

Ik ben hier in Marokko zelfs mijn opdrachtgever tegengekomen en heb zo voor het eerst een van de auto’s die ik zelf ontworpen heb in levenden lijve kunnen zien. 

Mijn vrouw Jelena werkt ook remote: ze heeft onderweg een boek geschreven over hoe je gemakkelijk een nieuwe taal kunt leren, en doet onze social media marketing. We zijn dus allebei afhankelijk van het internet, maar dat kom je vaak wel op de mooiste plaatsen tegen. En zo niet, dan rijden we gewoon weer door. 

Online leren met Soofos 

Ik moet eerlijk toegeven: ik was aanvankelijk een groter fan van klassikale lessen, zeker voor trainingen in IT. Dan kreeg je een week de tijd van je werkgever, en zat je op locatie. 

Dat was makkelijk te plannen en voor je focus is dat ook prima te doen. Nu bepalen we zelf, wat, waar en wanneer we leren. Ik kwam bij Soofos terecht dankzij het STAP-budget, waarmee ik dus mijn Blender opleiding heb kunnen financieren. Maar ik heb daarna ook andere cursussen gevolgd, o.a voor SEO, webshop bouwen en financieel management – handig als digital nomad. 

Dat is nog een mooie vrijheid die bij dit bestaan past: je zit niet vast aan een baan of werkgever. Als je dat wilt, kun je het combineren. Zo heb ik mijn tekenwerk uitgebreid met het bouwen en hosten van websites voor klanten. Dat doe ik als uOnline, samen met mijn medeoprichter Dion. We zijn gespecialiseerd in maatwerkoplossingen voor duurzame websites en online aanwezigheid voor initiatieven met maatschappelijke meerwaarde. 

Wil je de reis van Roger en Jelena op de voet volgen?

Hun instagram (Jelena_and_Roger_Travel) staat vol met jaloersmakende plaatjes en eerlijke captions over hun leven on the road. En op hun website Slow World Travel vind je nog meer informatie! 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.