Met een goed inwerktraject maak je het makkelijker voor je nieuwe medewerkers, en voor jezelf. In plaats van “gaandeweg leren door te doen”, stuur je direct aan op de kennis en kunde die ze nodig hebben om direct aan de slag te kunnen. Maar hoe pak je dat op een efficiënte manier, voor elke medewerker?
De voordelen van een digitaal inwerktraject
Een goede onboarding kun je al inzetten voor nieuw talent hun eerste dag heeft. Het helpt ze bepaalde handelingen te herkennen, maar kan ze bijvoorbeeld ook iets bijleren over de regels van de organisatie en de manier van werken. Zo kun je de inwerktijd verkorten.
Om nieuwe medewerkers zo snel mogelijk en goed mogelijk aan het werk krijgen kun je bepaalde informatie kan je al van tevoren aanreiken met zo’n traject, zoals:
- Gedragscodes en communicatiewijzen.
- Handleidingen voor apparaten, processen en dergelijke.
- Tips en tricks die van pas komen binnen de organisatie.
Als dat allemaal al uit de weg is, is die eerste dag voor iedereen een stuk relaxter.
Beter voor de betrokkenheid
Door een gedeelte al voor de eerste dag beschikbaar te maken, geef je meteen taken aan de nieuwe medewerker, die hierdoor al direct betrokken is bij de processen en het bedrijf. Let wel, dat zo’n inwerktraject voor hen ook werk is, en geen vrijwilligerswerk.
Betrouwbaarheid van eigen systemen
Niet alleen krijgt de medewerker het gevoel dat het met de e-learning binnen de organisatie wel goed zit, maar ook dat de systemen van het bedrijf betrouwbaar zijn. Je laat ze al meteen kennismaken met de manier waarop er in de organisatie in dit soort systemen gewerkt wordt, dus zullen ze hier op gaan vertrouwen.
Hoe maak je een effectief inwerktraject voor medewerkers?
Een goede onboarding heeft het volgende nodig om echt efficiënt te zijn:
- Cursussen, trainingen of lesstof, afgestemd op de juiste persoon en functie.
- Mogelijkheid tot extra begeleiding of optie om vragen te stellen.
- Systeem met goede front-end voor cursisten en back-end voor instructeurs om aanpassingen te maken en voortgang te bewaken.
Checklist inwerktraject maken
Wil je zelf een digitaal inwerktraject maken of wil je je huidige inwerktraject evalueren? Vraag aan je huidige medewerkers wat zij hierin zouden meenemen, gebaseerd op hun eigen ervaringen. Volg dan deze checklist stap voor stap, zodat je eindigt met een duidelijk (verbeter)plan voor je inwerktraject:
- Vooronderzoek: je onderzoekt uit welke onderdelen het traject moet bestaan, denk hier aan: processen, handleidingen voor systemen en machines, etc.
- Onderzoek naar lesstof: doe onderzoek naar de individuele taken per proces, systeem of werkwijze die de nieuwe medewerker moet kennen.
- Bepaal welke manier van leren geschikt is: evalueer welke manier van leren het meest geschikt is, zoals een-op-een-les, video of door middel van oefenbestanden.
- Schrijf een lesplan uit: dit kan gebruikt worden om lessen te gaan maken of huidige lessen aan te passen.
- Evalueer je huidige leersysteem: beschikt dit over alle onderdelen die je nieuwe medewerkers nodig hebben om goed ingewerkt te worden?
Ga zelf aan de slag met een inwerktraject
Met Soofos maak je naast onze specialistische cursussen over verschillende onderwerpen, ook gemakkelijk leertrajecten voor je medewerkers. Meer weten over de zakelijke mogelijkheden van Soofos? Lees onze blogs voor inspiratie of neem contact op voor meer informatie.