Hoe kies je de beste cursus?

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

We zien het vaak: mensen die wel willen leren, maar geen flauw idee hebben van wat ze willen leren of die geen geschikte cursus kunnen vinden. Echter is het wel belangrijk dat je een cursus volgt die goed aansluit op jouw wensen, op de vraag van de markt en waar jouw (toekomstig) werkgever ook blij van wordt. We gaan je helpen bij zoeken van de beste cursus, want jij verdient niets minder dan de hoogste kwaliteit!

Waarom zou je een cursus volgen?

Voordat je begint met het zoeken van een cursus, kan je je natuurlijk afvragen of het wel de moeite waard is om iets nieuws te gaan leren. Op die vraag is maar één antwoord mogelijk en dat is “ja”. Hoe je het ook wendt of keert, persoonlijke ontwikkeling zit in onze natuur. Overigens ontwikkelt de hele wereld zich in een ongelofelijk hoog tempo. Om bij te kunnen blijven, is het dus belangrijk te leren. Naast het zakelijke aspect van het verhogen van jouw waarde voor de arbeidsmarkt, is er ook nog een persoonlijke factor. Je kan een cursus namelijk prima gebruiken om een hobby verder uit te bouwen of om een nieuwe passie te ontdekken.

Een cursus helpt je verder in je carrière

Zoals we al zeiden, kan het doorontwikkelen van je skills of het ontwikkelen van compleet nieuwe vaardigheden je verder helpen in je carrière. Jouw huidige of toekomstige werkgever kan het zeker waarderen als jij meerwaarde heb die mensen met een vergelijkbare functie niet hebben. Je kan je niet alleen professioneel onderscheiden, ook kan je meer taken op je nemen waardoor je flexibeler bent in te zetten. Tegenwoordig worden werkgevers hier enorm blij van.

Nieuwe hobby’s ontdekken

Het hoeft natuurlijk niet altijd over zaken te gaan. Soms is het ook wel even fijn om tot rust te komen of om even iets te doen waar je wél zin in hebt. Je hobby’s zijn heel persoonlijk en staan direct verbonden met datgene waar jij van houdt. Dat kunnen uiteenlopende dingen zijn, zoals muziek, sport, doe-het-zelven en nog veel meer. Met een cursus kan je hier niet alleen meer over leren, maar kan je zelfs nieuwe hobby’s en nieuwe passies ontdekken!

Het is dus zeker de moeite waard eens in de zoveel tijd een cursus te gaan volgen. Dit kan namelijk voor zowel zakelijke als persoonlijke redenen relevant zijn.

de beste cursus kan persoonlijk zijn, zoals gitaar leren spelen

Hoe vind je een cursus die echt bij je past?

Hoe je een cursus vind en welke cursus bij je past hangt natuurlijk grotendeels af van wat je zoekt. Het kan natuurlijk zijn dat je een cursus zoekt, omdat je baas dat wilt, maar het kan ook zijn dat je iets voor jezelf zoekt. Een cursus die je voor jezelf zoekt, zal je waarschijnlijk ook in je vrije tijd moeten gaan volgen. Dan is het handig om een cursus te zoeken die je flexibel kan volgen. Dat kan alleen als het een cursus is die niet plaats of tijdgebonden is, zoals een online cursus of door middel van PDF’s of uitgeprint materiaal. Daarentegen kan een zakelijke cursus beide zijn, ofwel op locatie en dit kan je waarschijnlijk ook wel in de baas z’n tijd doen.

Zoek een cursus die past bij jouw interesses

Leren gaat stukken makkelijker, wanneer je iets leert dat je interessant lijkt. Het is dus belangrijk dat datgene dat je wilt leren in de lijn ligt van de dingen die je leuk lijkt. Krijg je de mogelijkheid van je werkgever om zelf te kiezen, kies dan iets waar jouw interesses op aansluiten en wat je kan gebruiken voor je werk. Dit kan natuurlijk voor de individu uiteenlopen. Maar de combinatie van online marketing en leren hoe je een video bewerkt is hier een goed voorbeeld van.

Denk je aan een nieuw vakgebied?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij je baan niet geweldig vindt, dan is het tijd voor verandering. Niet alleen is het dan nodig dat je iets anders gaat vinden, maar de kans is ook groot dat je bij- of omscholing nodig heb. Daar kan een cursus je zeker bij helpen. Het enige dat jij hoeft te weten, is wat je wél wilt gaan doen. Dit werkt natuurlijk twee kanten op, want met een cursus kan je een nieuwe passie vinden, maar als je de passie al gevonden hebt, dan kan je er meer over leren met een cursus.

Weet welke vaardigheden er gevraagd worden

Ben je er niet helemaal over uit? Bekijk dan bijvoorbeeld eens op LinkedIn of vacaturesites. Hier kan je vinden welke vaardigheden er veelal gevraagd worden. Dan kom je er misschien iets sneller achter wat de beste cursus voor jou is.

Hoe kies je de beste cursus?

Tegenwoordig zijn er meer opties dan je nodig hebt. Lang leve het internet. Met een simpele zoekopdracht in Google kom je gemakkelijk veel opties tegen. Zo zijn er zowel offline en online goede oplossingen die precies aansluiten op datgene dat je zoekt.

Offline of online?

Wij kennen de voordelen van zowel online als van offline cursussen. Het is namelijk zo dat er aan beide bepaalde voordelen verbonden zijn. Zo heeft een offline cursus het voordeel dat je op een aparte locatie de cursus kan volgen. Ook is directe coaching vanuit de instructeur mogelijk. Dit maakt het leren zelf al stukken makkelijker, omdat je om feedback en tips kan vragen. Met online heb je geen aparte locatie nodig, dit is voor het online leren een groot voordeel, omdat je niet gebonden bent aan een plek. Het contact met de instructeur is echter wel lastiger, maar ook hier zijn oplossingen voor.

Ga aan de slag en ontdek welke cursus het beste past bij jou!

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "Hoe kies je de beste cursus?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.