Hoe creëer je een Capsule Wardrobe? (En waarom zou je?)

Wist je dat de meeste vrouwen 80% van de tijd maar 20% van hun kleding dragen? Er hangt dus waarschijnlijk heel veel kleding in jouw kledingkast te niksen. In dit artikel vertelt Chanine je hoe je je kledingkast transformeert, zonder dat je hoeft te gaan shoppen.

Ook ik heb jarenlang tegen een volle kledingkast aangestaard waar ik niks mee kon, Tenminste, zo voelde het. Maar sinds ik een capsule wardrobe heb, zie ik er ook met een vrij minimale garderobe telkens anders uit, word ik gelukkiger van mijn kleding én is keuzestress als sneeuw voor de zon verdwenen!

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe heet in het Nederlands een capsulegarderobe. Iedereen heeft een net iets andere beschrijving, maar het komt er op neer dat je elk seizoen (zomer en winter) een kleine selectie kledingstukken in je kast hebt hangen. ‘Officieel’ bestaat zo’n capsule wardrobe uit 37 items.

Hoeveel items zitten er in een capsule wardrobe?

Je leest het goed: ‘slechts’ 37 items.

Schrik je van dat getal? Het lijkt heftig, maar het scheelt natuurlijk dat ondergoed, sokken, sportkleding, pyjama’s en accessoires niet mee tellen. Schoenen dan weer wel. Tel even mee met dit voorbeeld:

👗 3 jurken
👖 8 broeken en/of rokken
👕 19 combinatie items (blouses, T-shirts, jurken, truien, hemdjes, vestjes, blazers, etc.)
🧥 2 jassen
👠 5 paar schoenen

Valt eigenlijk wel mee toch? Dit is maar een voorbeeld, natuurlijk. De grote kunst van een capsule wardrobe is om je kledingstukken zorgvuldig te selecteren en perfect op elkaar én op jou af te stemmen. Op die manier kun je de kledingstukken op talloze manieren met elkaar combineren. En dus lijkt het of je enorm veel kleding hebt!

Trouwens, die 37 items, dat heeft ook maar iemand ooit eens verzonnen en is natuurlijk geen harde wetenschap. Ik heb er zelf ook meer dan dat. Zie het maar als een richtlijn: 40 tot 45 items is ook oké, maar als het er meer worden, ligt keuzestress al snel weer op de loer!

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

✓ Nooit meer keuzestress: alles in jouw kast past en kan eindeloos gecombineerd worden.
✓ Je gaat bewuster met kleding om en zal minder geld uitgeven.
✓ Je koopt nooit meer iets wat je niet draagt.
✓ Een overzichtelijke kledingkast.
✓ Je hebt voor elke gelegenheid een professionele outfit bij de hand.
✓ Je komt nooit meer te laat, omdat je niet wist wat je aan moest.
✓ Je hebt alleen maar kleding waar jij je goed in voelt.

Dat klinkt goed, toch?

Luister ook naar Chanine’s podcast!

Hoe begin ik met het samenstellen van mijn eigen capsule wardrobe?

Grote kans dat er nu allerlei kleding in jouw kast hangt die je nooit of zelden draagt. Een broek die je alleen kunt dragen met een wijde trui omdat hij eigenlijk te strak zit, een trendy blouse die eigenlijk niet meer kan, een shirt met een scheurtje… Je kent het wel!

Je allereerste stap is dus het door lopen en opruimen van je hele garderobe. Yep, dat is een flinke klus, dus als je niet weet waar je moet beginnen, dan is de online cursus: ‘Shoppen in je eigen kast’ een goed startpunt. Daarin krijg je namelijk een compleet stappenplan. Je houdt alleen kledingstukken over die goed voor jou werken, waar je je lekker/professioneel/stoer/etc. in voelt en waar je écht blij van wordt. Precies wat je nodig hebt voor jouw capsule wardrobe.

Opgeruimd? Top. Je volgende stap is het op categorie sorteren van al je kleding. Je haalt alles uit je kast en deelt vervolgens jouw kledingstukken in op categorie. Denk aan: blouses, jasjes, pantalons, rokken, jurken, truien, T-shirts enzovoorts. Daarna bepaal je welke kledingstukken bij welk seizoen horen. Het huidige seizoen gaat terug je kast in, de rest naar zolder. Dat is het begin van jouw capsule wardrobe.

capsule wardrobe stijl op peil

Je capsule wardrobe verfijnen

Bekijk je selectie goed en stel jezelf de volgende vragen:

✓ Ontbreekt er nog iets? Heb je bijvoorbeeld heel weinig broeken? Zoek je nog een basiskledingstuk waarmee je meerdere kledingstukken in jouw kast kunt combineren?
✓ Hangen er nog steeds items in jouw kast waar je niet zo blij mee bent? Kunnen die misschien weg?
✓ In welke items voel jij je juist super goed?
✓ Kan alles op meerdere manieren gecombineerd worden?
✓ Heb je genoeg kleding waarmee je professioneel voor de dag komt?
✓ Welke items draag jij het liefst in je vrije tijd? (je bent natuurlijk niet altijd aan het werk)
✓ Heb je nog zo’n kledingstuk in je kast hangen die eigenlijk (bijna) nergens bij past? Kun je daar afscheid van nemen? Of word je er superblij van dat item? Dan kun je op zoek naar iets om het mee te combineren.

Vergeet niet, het is de bedoeling dat al jouw kledingstukken op meerdere manieren te combineren zijn. Multifunctioneel, dus! Een goede richtlijn is om ervoor te zorgen dat je elk kledingstuk in je kast minimaal op 5 manieren kunt combineren met een ander kledingstuk (uitgezonderd jurken, daar is het minimum natuurlijk wat lager). Goed punt om op te letten wanneer je iets nieuws koopt.

Je capsule wardrobe starten met een online cursus

Denk je nu: “Makkelijk gezegd, maar dat combineren ben ik nou juist geen ster in”? Geen probleem, instructeur Chanine kan helpen!

In de cursus ‘Shoppen in je eigen kast’ ga je alles leren op het gebied van combineren. Een stuk goedkoper dan naar de winkels of online shops rennen voor nog meer kleren. Bekijk onderstaand een preview uit deze cursus. Veel plezier!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.