Dit leer je in de cursus:
- Je leert meer over de anatomie van een paard
- Je leert meer over de biomechanica van een paard
- Je leert over de invloed van je zadel op je paard
- Je leert zadelproblemen herkennen
Wat ga je leren in deze cursus?
Ik leer je om te beoordelen of het zadel je paard belemmert of mogelijk zelfs schade toe brengt. Zo kun je zelf een second opinion doen en leren op tijd aan de bel te trekken om de zadelmaker weer te laten komen indien er iets aangepast moet worden. Je leert in deze cursus niet zelf zadels te passen, dat blijft echt specialisten werk.
Ik leg in de video’s alles rustig, kort en duidelijk uit. Te begrijpen voor ieder paardenmens, zonder technische zadel voorkennis. Ik geef diverse voorbeelden zodat je het beter begrijpt en onthoudt.
Deze onderwerpen komen aanbod
- Anatomie en biomechanica: Om meer inzicht te krijgen in of je zadel een positieve bijdrage levert is het belangrijk om zelf meer inzicht te krijgen in de anatomie (botten en spieren) en biomechanica (de beweging) van het paard.
- Wat is het belastbare gebied van jouw paard?
- Heeft jouw paard een lange schoft?
- Wat is het verschil tussen een zadel passen in rust en in beweging?
- Een aanpasbaar zadel versus een opmaat gemaakt zadel.
- Wat voor soorten vullingen zijn er voor je zadel en welk effect hebben deze?
- En hoe zit het nou: moet je zadel altijd passen zonder onderlegger?
- Welke invloed heeft jouw zadel op je paard? Is dat een positieve invloed, of een negatieve?
- Wat kun je checken voor, tijdens en na het rijden?
- Hoe zit het met de balans van je zadel?
- Wat kan schuiven van een zadel veroorzaken?
Voor wie is deze cursus bedoeld?
Voor iedereen die net als ik zoekt naar een pijnvrij zadel voor ieder paard. Wil je zelf meer inzicht hebben in welke invloed het zadel op je paard heeft en of het alweer tijd is voor de zadelmaker? Dan is dit de cursus voor jou.
Zelf ben ik jaren op zoek geweest naar een oplossing voor mijn paard
Zelf ben ik jaren op zoek geweest naar een oplossing voor mijn paard: met een barebackpad was er niks aan de hand. Zodra ik aan kwam met het zadel werd ze boos – en het rijden veranderde in een soort rodeo.
Volgens de zadelpasser paste mijn zadel prima, de dierenarts verklaarde haar pijnvrij, dus er was geen probleem. Of toch wel?
Het zadel bleek helemaal niet te passen én zelfs problemen te veroorzaken. In mijn zoektocht naar een passend zadel ben ik uiteindelijk in opleiding gegaan om zelf meer te leren over het passen van een zadel.
Deze kennis wil ik nu met zo veel mogelijk mensen delen – want hoe meer mensen inzicht hebben in de beweging van een paard en het effect van een zadel, hoe beter het voor de paarden is.
Het resultaat na deze cursus is
Je kunt zien of je zadel een positieve of negatieve invloed heeft op je paard.
Je kunt op tijd aan de bel trekken bij de zadelmaker zodat de aanpassingen gedaan kunnen worden voordat je paard er echt last van krijgt.
Let op: Je bent na deze cursus geen zadelmaker, dat blijft specialisten werk. Maar je kunt wel een goede indicatie geven van de invloed van je zadel.
Start nu met deze cursus en doe zelf een second opinion op je zadel.
Over de instructeur
Raisa in het kort
Al meer dan 10 jaar ervaring als zadelpasser en actief in heel Nederland
Opleiding Saddlery 'The Cumbian school of Saddlery' in Penrith, Engeland (David May)
Paardengek, van topsport tot natural horsemanship
Afgestudeerd filosoof
Meerdere demo's en lezingen gegeven op evenementen als Equiday
Te gast geweest in Horse in Mind Podcast
De juiste kennis
Paardrijden is geweldig. Samen met je paard een prestatie neerzetten of een buitenrit maken. Hoe fijn is het dan wanneer je zeker weet dat ook jouw paard daar optimaal en pijnvrij van kan genieten? Want hoe naar is het wanneer je merkt dat jouw paard zich verzet tegen iets wat hij eigenlijk ontzettend leuk moet vinden? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jij de juiste kennis hebt, jij je paard veel beter kunt helpen en verzorgen.
De ogen van Raggie
Zadel-logisch is ontstaan uit mijn eigen zoektocht om mijn eigen paard, Raggie, te helpen. Raggie was geen gelukkig en evenwichtig paard. Maar mijn kennis en ervaring en ook die van specialisten schoot te kort. Al sinds mijn tienerjaren ben ik met paarden bezig, maar Raggie kon ik niet helpen. Uiteindelijk bleken de gedragsproblemen te herleiden tot ernstige rug- en nekbeschadigingen en een lang hersteltraject volgde. Maar toen we eindelijk weer aan wat grondwerk konden beginnen, verzette Raggie zich enorm tegen het zadel. Wat was er aan de hand? De zadelpasser had toch echt gezegd dat het zadel niet het probleem was. Rijden met een 'bareback pad' wilde de Crusado merrie wel. En dus zocht ik, door de ogen van Raggie, naar een paardvriendelijke zadelpas-methode. Het leidde naar Lavinia Mitchell in Engeland. Haar methode en de vormgeving van de zadels gaven mij en Raggie letterlijk weer de vrijheid van rijden terug. Haar methode sloot aan op mijn visie. Een paard verdient een prettig zittend zadel.
Filosofie en ambachtelijk zadelmaken
Na het afronden van een studie filosofie lijkt het niet heel logisch om het ambachtelijk beroep van zadelmaker te kiezen. Maar wel in combinatie met een holistische visie. Bij filosofie gaat het om het zoeken naar een soort van allesomvattende samenhang, om het logisch beredeneren. Dat past bij mijn visie om met zadels te werken die passen bij de natuurlijke eigenschappen van het paard. Om te bekijken wat het effect is van het zadel op de beweging en ontwikkeling van spieren. En om te zoeken naar een passende oplossing. Wat mij betreft is een holistische visie de enige logische visie.
Prettig rijden begint bij kennis van je paard
Paardrijden is geweldig. Maar het hebben van een paard schept ook verplichtingen. Met de juiste kennis ben jij in staat om signalen van pijn of ongemak te herkennen bij je paard. En kun jij je paard veel beter helpen. Wanneer je de logica van een gezond zadel kent, dan volgt een goed passend zadel als vanzelf. Ik zie het dan ook als mijn missie om zoveel mogelijk ruiters kennis te laten maken met zadellogica. Dat verdient je paard.
🙂
Interessante cursus voor paardeigenaren van wie het paard al onder het zadel is opgeleid. Ik miste het begin: op welke eigenschappen kies je een zadel wanneer je start met de opleiding onder het zadel? Want feitelijk begint het positief of negatief beïnvloeden van het zadel op dat moment.
Enthousiast, interessant verhaal. Het geeft een beknopt overzicht van waar je op kunt letten bij het passen en gebruiken van het zadel op je paard. Enige puntje van aandacht: de muziek is erg overheersend.