Hoofdstuk 3, Les 1
In uitvoering

Compositie voor Landschapsfotografie

Arjen 20 augustus 2022
Hoofdstuk voortgang
0% Voltooid

Compositie

Een foto is een presentatie van licht. Oftewel fotografie is schrijven met licht. Dat weet bijna iedere fotograaf zo zachtjes aan wel. Soms is er te veel licht en soms ziet een camera in het donker meer dan onze ogen. Kortom licht heb je nodig om te fotograferen, maar om een mooi beeld van een landschap te creëren is meer nodig: compositie.

Met het maken van een goede compositie creëer je sfeer en stemming in je afbeelding. De oude meesters uit de schilderkunst wisten perfect gebruik te maken van compositie. Zij hadden hier, net als in de beeldhouwkunst, dan ook strikte regels voor. In de fotografie zijn deze regels vervangen door richtlijnen. Dat maakt het weer wel zo gemakkelijk. Met compositie wordt in de landschapsfotografie bedoeld het ordenen van onderwerpen zodat er een beeld ontstaat waar het prettig naar kijken is.

Eenvoud

De meest simpele, maar o zo belangrijke, richtlijn is eenvoud. Je moet dan ook alleen de essentiële belangrijke onderwerpen in een landschap vast leggen. Hiervoor wordt de term “Less is more” vaak gebruikt. Dit kan je goed toepassen in een landschap met behulp van een telelens. Hierbij laat je alle overbodige onderwerp uit het zicht door in te zoomen.

Regel van Derden

De volgende en vaak de bekendste richtlijn is de Regel van Derden. Deze is afgeleid en vereenvoudigd van de Gulden snede. Dit is een bekende regel in de kunst. Volgens de regel van derden verdeel je foto, zowel horizontaal, als verticaal in drieën. De lijnen en kruispunten zijn uitstekende plaatsen om belangrijke onderwerpen uit het landschap te plaatsen. Een bekend voorbeeld is de horizon plaatsen op de bovenste of onderste lijn. Je moet je niet strikt aan deze één derde houden. Ik zeg altijd plaats het (hoofd)onderwerp uit het midden.

Lijnen

Een belangrijke manier om de kijker door je foto te leiden, is het gebruik maken van lijnen. De eerste lijnen zijn de horizontale lijnen. Zij stralen rust uit en verdelen het landschap in verschillende diepten. Hierbij kan je denken aan de waterlijn en de horizon bij kustfotografie. De verticale lijnen geven gevoel in je foto. Denk hierbij aan de verticale boomstammen in het bos die op herhalende wijze zijn vastgelegd. En dan zijn er natuurlijk nog de diagonale lijnen die beweging in de opname suggereren. Een goed voorbeeld is een riviertje door het bos.

Standpunt

De plek van waar je staat, je standpunt, om een opname te maken zorgt voor perspectief in je foto. Zo kan je iets heel groot laten lijken door er dichtbij te staan en het iets van beneden naar boven te fotograferen. In de landschapsfotografie is het belangrijk om een onderwerp in de voorgrond mee te fotograferen, zoiets als een hek bijvoorbeeld. Dit zorgt voor diepte in je foto. Omdat mensen een idee hebben van de afmetingen van een hek dat jij mee fotografeert kunnen zij in hun hersenen een inschatting maken van de afmetingen van de overige onderwerpen in het beeld.

Stemming

Ten slotte is een belangrijk onderdeel van je te fotograferen landschappen de stemming die jij overbrengt met je opname. Dit kan je bereiken met de kleur die de omgeving heeft. Dit is natuurlijk afhankelijk van het seizoen van het jaar en het tijdstip van de dag. Maar je kan ook met je witbalans de kleur van opname enigszins manipuleren door de nadruk te leggen op de warme of koude kleuren. De winter is een seizoen waarin sneeuw voor kan komen. Zorg er ook voor om de sneeuw wit te maken in je foto. Je doet dit door over te belichten. Daartegenover staat dat het in de herfst in een bos vaak wat donker is en hier moet je dan ook onderbelichten.

Beweging

In de landschapsfotografie kan beweging een extra dimensie aan je afbeelding geven. Natuurlijk is een foto per definitie een afbeelding van een bepaalde tijd. En die tijd is natuurlijk je sluitertijd. Door die te verlengen wordt alles wat beweegt vervaagd weergegeven. Dit kan dan de suggestie wekken in je opname dat iets beweegt. Denk hierbij natuurlijk aan stromend water met een langere (van bijvoorbeeld 1/10 sec) sluitertijd. Maar ook de “bewegende” wolken in een opname van enkele minuten. Hierover meer in het hoofdstuk technieken

Opdracht

Ga naar buiten naar je favoriete gebied om een aantal opnamen te maken van het landschap. Probeer voor alle zes de besproken punten in dit hoofdstuk een specifiek opname te maken waarin dat punt uitgelicht wordt.

Reviews

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.