Dit leer je in de cursus:
- In vier gangen en negen recepten een complete Portugese maaltijd op tafel
- Vegetarische voorgerechten en soep, hoofdgerecht vis of vlees, zoete nagerechten
- Achtergrond informatie bij de verschillende gerechten
- Uitspraak en vertaallijsten om je te helpen alles in Portugal of in Nederland en Vlaanderen te vinden
Een Portugees diner op tafel zetten
In deze cursus geef ik je de traditionele recepten voor een complete Portugese maaltijd. Zo gaan we zelf olijven en worteltjes marineren. Ik ga je wat vertellen over de bergkaasjes, de rauwe ham en het brood.
Voor het hoofdgerecht heb ik gekozen voor een caldeirada de peixe, een stoofpot met allerlei soorten vis of voor arroz de pato, een schotel van rijst met eend. Je kunt voor een van beide kiezen of allebei. De caldeirada wordt op het fornuis gemaakt en de arroz de pato gaat in de oven.
Als je grote eters verwacht, of met kleine kinderen aan tafel zit, kun je ook nog een lekkere soep maken. Zacht en romig en ook nog eens een vitaminebom.
De toetjes van de avond zijn zoet, natuurlijk. In de Portugese karamelvla, de baba de camelo, worden eieren rauw verwerkt, maar heb je gasten waar je liever geen rauwe eieren aan serveert, kies dan voor de pudim molotof, een toetje van opgeklopt gestold eiwit met karamel saus. Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je de karamelsaus maakt.
Tot slot ga ik proberen voor die ingrediënten die je wellicht niet in de Nederlandse of Vlaamse supermarkt tegenkomt een goed alternatief te bieden of een receptje zodat je het zelf kunt maken. Voor hen die de cursus volgen en hier in de geweldige land wonen, geef ik de Portugese namen van de ingrediënten.
Als bonus zal ik alle gebruikte Portugese woorden in een uitspraak lesje langs laten komen.
Voor wie is de cursus bedoeld?
Voor iedereen. De absolute beginner die amper een ei kan bakken zal tevreden zijn met het resultaat, maar ook de cuisinier, die wellicht niet zoveel van de Portugese keuken kent, zal mogelijk iets leren dat hij of zij nog niet wist. Voor hen die in Portugal op vakantie waren en toch meer willen leren over die heerlijke gerechten die geserveerd werden in die lokale taveerne. En ook voor hen die in Portugal een nieuw leven zijn begonnen en ook op kookgebied willen integreren.
Over de instructeur
Een ‘Zeeuws meisje’ op leeftijd in Portugal. Verhuisde in 2014 naar dit prachtige land, de geboortegrond van mijn echtgenoot. Leerde er de taal door het lezen van recepten. Vaak door hem verbeterd, maar oefening baart kunst. Werd verliefd op de natuur, de mensen maar zeker ook de keuken met zijn bijzondere gerechten.
In 2017 gestart van de goedbezochte kookblog de ‘K van Koken’ en met een achtergrond als docent informatica en ontwikkelaar digitale lesstof is de stap naar het maken van een kookcursus niet zo groot.
Graag laat ik je kennismaken met de smakelijke, goedkope, ecologische keuken van Portugal. Traditionele gerechten in stap-voor-stap video's met alle extra informatie die je nodig hebt.