Dit leer je in de cursus:
- Wat is ondersteunde communicatie?
- Welke communicatiehulpmiddelen bestaan er?
- Welke mogelijkheden zijn er voor communicatie met symbolen?
- Welke mogelijkheden zijn er voor communicatie met tekst?
Communicatiehulpmiddelen: een overzicht
Als je niet of moeilijk kan praten, kan je gebruik maken van een communicatiehulpmiddel. Maar vaak is het een hele zoektocht naar een geschikt hulpmiddel en zie je door de bomen het bos niet meer.
Communicatiehulpmiddelen zijn technologische hulpmiddelen die mensen met communicatieproblemen kunnen gebruiken om hun boodschap over te brengen. Dit kunnen zowel hulpmiddelen zijn voor de spraak, als voor het schrijven of gebaren. In deze cursus leer je welke communicatiehulpmiddelen er zijn en hoe je ze kunt inzetten.
Wat ga je leren in deze cursus?
Je komt meer te weten over welke communicatiehulpmiddelen er allemaal op de markt zijn. We geven zowel van de hardware als de software een kort overzicht en dit zowel van op tekst als op symbolen gebaseerde hulpmiddelen. We geven ook mee waar je op kan letten bij de keuze van een geschikt hulpmiddel, hoe je het beste van start gaat met het aanleren van een communicatiehulpmiddel en waar je terecht kan voor verder persoonlijk advies.
Voor wie is deze cursus?
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die werkt met mensen met communicatieproblemen, zoals logopedisten, ergotherapeuten, zorgprofessionals, onderwijsprofessionals en vrijwilligers. Ook familieleden en vrienden van mensen met communicatieproblemen kunnen baat hebben bij deze cursus.
Wie geeft deze cursus?
Kirsten Denis is logopediste van opleiding en werkt bij Modem op de Thomas More hogeschool in Geel. Modem is een expertnetwerk rond ondersteunende communicatietechnologie. Voorheen werkte ze in een zorgvoorziening voor mensen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. Ze gaf hier advies en therapie rond communicatiehulpmiddelen en zorgde voor de implementatie hiervan.
Wil je graag een duidelijk overzicht krijgen van beschikbare communicatiehulpmiddelen, volg dan zeker deze cursus!
Over de instructeur
Modem is een expertnetwerk van een twintigtal zorgorganisaties. Wij bouwen samen aan onze expertise rondom hulpmiddelen die geschreven, gesproken of digitale communicatie ondersteunen. Modem wordt aangestuurd vanuit Thomas More hogeschool in Vlaanderen.
De cursussen die wij hier aanbieden zijn gebaseerd op tientallen jaren praktijkervaring met oplossingen en aanpassingen.
Modem geeft zowel persoonlijk advies aan individuele personen met een communicatieprobleem (geschreven, gesproken of digitaal) als bijscholingen aan professionelen.
Meer informatie over Modem kan je vinden op www.modemadvies.be
Erg interessant en boeiend!
Vanuit LSC De Accolade begeleiden wij kinderen tussen 2,5j en 18j waar taal en spraak owv verschillende redenen geen gemiddelde vooruitgang kent. Deze informatie is voor de begeleiding van die kinderen erg relevant en bruikbaar.
Leerrijk
/
De instructie was duidelijk. Echter de cursus is een opsomming van mogelijke hulpmiddelen. Wat jammer genoeg niet aanbod komt, hoe je de omgang met deze hulpmiddelen traint – aanbiedt.
Goed en duidelijk overzicht van bestaande communicatiehulpmiddelen en hun mogelijkheden.
Een duidelijke en overzichtelijke cursus die je de nodige informatie geeft en je ook voldoende tips geeft om weer een stapje verder te kunnen in de zoektocht naar een geschikt communicatiehulpmiddel
Duidelijke en uitgebreide informatie over de vele mogelijkheden van communicatiehulpmiddelen!