“Volgende week ga ik écht beginnen met die cursus maken.”
Klinkt dit bekend (naar jezelf)? Een online cursus maken terwijl je een fulltime baan, sociaal leven en misschien zelfs een gezin hebt, is geen kleinigheid. Het is wachten totdat alle puzzelstukjes in elkaar passen, maar dan met een puzzel die elke dag van vorm verandert.
In dit artikel delen we onze beste praktijkgerichte tips om je cursusproject wél af te ronden — zonder dat je sociale leven, gezin of slaapritme eronder lijden. We hebben ze opgedeeld in vier simpele principes die voor iedereen werken, ongeacht je onderwerp of ervaring.
1. Maak het kleiner dan je denkt
Het grootste obstakel voor cursusmakers is te ambitieus beginnen. Wij zien regelmatig instructeurs die hun allereerste cursus willen maken, maar dan meteen een allesomvattend masterwerk van 30+ uur willen neerzetten. Dat is alsof je besluit te gaan hardlopen en meteen inschrijft voor een marathon. Blessures in de vorm van een burnout gegarandeerd.
Begin met een minicursus
Een slimme aanpak is om eerst een minicursus te maken van 30-60 minuten. Dit geeft je:
- Een snelle overwinning die motiverend werkt
- Praktische ervaring met het hele productieproces
- Een kant-en-klaar product dat je al kunt verkopen
- Waardevolle feedback voor je volgende, uitgebreidere cursus
Veel van onze succesvolle instructeurs begonnen met een korte, gerichte cursus voordat ze hun meer uitgebreide aanbod ontwikkelden. Deze aanpak stelt je in staat om het volledige proces te doorlopen zonder overweldigd te raken, terwijl je tegelijkertijd je eerste cursisten aantrekt.
Deel je grote idee op in modules
Als je toch een uitgebreidere cursus wilt maken, behandel elke module dan als een mini-project op zich. Zo wordt je grote cursus een reeks van behapbare projecten.
2. Werk met je energiecyclus, niet tegen je agenda
Je agenda kan liegen, je energieniveau niet. Het traditionele advies luidt vaak: “Sta vroeg op en werk aan je cursus voordat je dag begint.” Maar wat als je totaal geen ochtendmens bent? Of als je jonge kinderen hebt die je ‘s ochtends aandacht nodig hebben?
Ken je persoonlijke piekuren
Iedereen heeft natuurlijke pieken en dalen in energieniveau gedurende de dag. In plaats van te vechten tegen je biologie (of een ongezonde koffieverslaving te beginnen), kun je deze kennis juist ook in je voordeel gebruiken.
Probeer een week lang bij te houden wanneer je je het meest gefocust voelt. Schrijf het letterlijk op. Voor sommigen is dat ‘s ochtends, voor anderen juist ‘s avonds. Er is geen universeel juist antwoord.
3. Creëer een efficiënte werkomgeving
Een van de grootste productiviteitskillers bij het maken van een cursus is het telkens moeten opzetten en afbreken van je werkomgeving.
Maak een vaste werkplek
Zelfs in een kleine woning is het waardevol om een specifieke plek te hebben waar je aan je cursus werkt. Dit kan een bureau zijn, maar ook gewoon een bepaalde hoek van je eettafel. Het belangrijkste is dat deze plek geassocieerd wordt met je cursusproject.
Zorg voor:
- Een rustige omgeving met minimale afleiding
- Alle benodigde apparatuur binnen handbereik
- Goede verlichting en een comfortabele zitplek
- Eventueel koptelefoon om omgevingsgeluid te blokkeren
Zorg voor een snelle opstarttijd
Een efficiënte werkplek betekent ook dat je snel kunt beginnen. Streef ernaar dat je binnen 5 minuten productief aan je cursus kunt werken nadat je besluit om eraan te gaan zitten. Dit betekent:
- Benodigde software alvast openen of snel toegankelijk maken
- Bestanden en documenten georganiseerd houden
- Een duidelijk systeem hebben voor waar je gebleven bent
- Apparatuur (zoals camera, microfoon, etc.) klaar voor gebruik houden
Wanneer starten makkelijk wordt, verminder je de psychologische weerstand om aan je cursus te werken in de kostbare vrije tijd die je hebt.
4. Gebruik sociale druk als je superpower
De kracht van sociale verantwoording is wetenschappelijk bewezen. Wanneer je je doelen en deadlines met anderen deelt, is de kans dat je ze haalt hoger.
Vind een cursus-buddy
Zelfs als jullie compleet verschillende onderwerpen behandelen, kan een cursus-buddy je helpen gemotiveerd te blijven. Plan wekelijkse check-ins van 15 minuten waarin jullie:
- Je voortgang van de afgelopen week delen
- Elkaar feedback geven waar nodig
- Doelen stellen voor de komende week
- Elkaar verantwoordelijk houden
In onze Facebook-groep voor instructeurs (in wording) kun je gemakkelijk een oproep plaatsen.
Maak een publieke aankondiging
Zelfs wanneer je cursus nog niet klaar is, kun je al beginnen met het opbouwen van interesse. Kondig je lanceringsdatum aan op je sociale media of aan je netwerk. Deze publieke verklaring creëert positieve druk om je deadline te halen.
Waarom Soofos je leven makkelijker maakt
Als cursusmaker heb je al genoeg aan je hoofd. Daarom zorgt Soofos ervoor dat het technische deel van je cursusavontuur zo soepel mogelijk verloopt.
Je hoeft geen techneut te zijn
- Eenvoudig uploaden van video’s zonder gedoe met hosting
- Intuïtieve interface voor het organiseren van je modules
- Geen programmeerkennis nodig voor quizzen of oefeningen
Alles op één plek
- Geïntegreerde verkooppagina voor je cursus
- Automatische verwerking van betalingen
- Cursistenbeheer zonder extra administratie
- Marketing- en promotietools binnen hetzelfde platform
Begin vandaag nog (maar dan echt!)
Kies één concrete actie die je vandaag nog kunt uitvoeren. Misschien is dat:
- Je cursusstructuur schetsen op een vel papier
- De titel van je cursus definiëren
- Je eerste module in steekwoorden uitwerken
- Je opname-apparatuur testen
Wat je ook kiest, doe het vandaag nog – zelfs als het maar 15 minuten kost. De eerste stap is altijd de moeilijkste, maar ook de belangrijkste.
En vergeet niet: bij Soofos sta je er niet alleen voor. Als je vragen hebt of advies nodig hebt, staan we altijd voor je klaar. Samen maken we jouw kennis toegankelijk voor iedereen die ervan wil leren!
Wil je meer praktische tips over het maken en verkopen van online cursussen? Bekijk onze andere blogs over online lesgeven of laat ons weten waar je mee worstelt bij het maken van je cursus. We helpen je graag verder!