Leren is een fascinerend proces. We leren lopen, praten, autorijden, lezen en hoe we met stokjes kunnen eten. Maar mensen leren ook ontzettend fascinerende dingen, zoals hoe het universum in elkaar steekt, hoe je een hart repareert of vervangt of hoe je AI bouwt.
Maar hoe doen we dat? Leren is iets dat we ons hele leven doen – bewust of onbewust. Of je nu een nieuwe taal wilt leren, een nieuw recept onder de knie probeert te krijgen, een online cursus volgt of graag boeken leest, het begrijpen van hoe leren werkt kan je enorm helpen.
Ons brein is namelijk een computer die enorm veel kan, daar zitten ook wat gekke dingen tussen. Hier zijn 13 interessante feiten over leren die je misschien nog niet kende en die je kunnen helpen om je leerervaring te verbeteren.
- Slaap versterkt wat je leert
Tijdens je slaap verwerkt je brein de informatie die je overdag hebt geleerd. Onderzoek toont aan dat mensen die na het leren van nieuwe informatie slapen, beter presteren bij het ophalen van die informatie dan degenen die wakker blijven. Dit betekent dat een goede nachtrust cruciaal is voor het consolideren van kennis en het verbeteren van je leerresultaten. Plan je studietijd zo in dat je na een intensieve leersessie genoeg slaapt.
- Herhalen met tussenpozen werkt beter
Het gaat er niet alleen om dat je iets snel leert, maar dat je het ook lang kunt onthouden. Het herhalen van informatie met tussenpozen (spaced repetition) is effectiever voor het onthouden van informatie op lange termijn dan het drammen van informatie in een korte periode. Door je studiemateriaal over meerdere dagen of weken te verspreiden en regelmatig terug te keren naar eerdere leerstof, geef je je brein de kans om informatie beter op te slaan en te onthouden.
- Multitasking is een mythe
Hoewel veel mensen geloven dat ze goed kunnen multitasken, blijkt uit onderzoek dat ons brein eigenlijk niet in staat is om twee complexe taken tegelijkertijd te doen. Het schakelen tussen taken vermindert de efficiëntie en de kwaliteit van ons leren. Focus daarom op één taak tegelijk om effectiever te leren en betere resultaten te behalen.
- Leren in de juiste omgeving
We onthouden informatie beter wanneer we het leren in dezelfde context of omgeving waarin we het later moeten gebruiken. Dit staat bekend als context-afhankelijke herinnering. Creëer een consistente leeromgeving die vergelijkbaar is met de situatie waarin je de kennis moet toepassen, bijvoorbeeld door in dezelfde ruimte te studeren waar je de toets maakt of de vaardigheden gebruikt.
- Fouten maken helpt
Het maken van fouten tijdens het leerproces is nuttig. Nodig, zelfs. Het brein leert namelijk niet alleen van succes, maar ook van mislukkingen. Feedback na een fout zorgt voor een sterkere verbinding in het geheugen dan alleen maar het juiste antwoord te krijgen. Moedig jezelf aan om fouten te maken en hiervan te leren tijdens het volgen van online cursussen of het oefenen van nieuwe vaardigheden.
- Het protégé effect
Het zogenaamde ‘protégé effect’ houdt in dat we informatie beter onthouden en begrijpen wanneer we het aan anderen uitleggen. Het voorbereiden en uitvoeren van het onderwijzen aan iemand anders versterkt ons eigen begrip en geheugen. Probeer de stof die je leert aan iemand anders uit te leggen, zelfs als het maar een denkbeeldige leerling is.
- Gebruik mentale kapstokjes
Ons brein onthoudt informatie beter wanneer we het kunnen verbinden met iets dat we al weten. Dit wordt ook wel het gebruik van mentale kapstokjes genoemd, waarbij nieuwe informatie wordt opgehangen aan bestaande kennis. Gebruik analogieën en verbanden om nieuwe concepten makkelijker te begrijpen en te onthouden.
- Het Zeigarnik-effect
Deze is een beetje controversieel, zeker als je met focus worstelt – maar voor sommige mensen werkt het echt. Het Zeigarnik-effect suggereert dat studenten die hun studie onderbreken om niet-gerelateerde activiteiten te ondernemen (zoals het bestuderen van een ander onderwerp of het spelen van een spel), de leerstof beter zullen onthouden dan studenten die hun studiesessies zonder pauze afronden. We bedoelen dus niet multitasken: je gaat daadwerkelijk even iets heel anders doen. Op je telefoon scrollen is misschien ook niet zo handig. Plan daarom pauzes met activiteiten waar je energie van krijgt, en probeer daarna weer verder te gaan!
- Visualiseren helpt je beter begrijpen en onthouden
Het gebruik van visuele hulpmiddelen zoals diagrammen, grafieken en mindmaps kan het leren verbeteren. Visuele representaties helpen om complexe informatie beter te begrijpen en te onthouden. Gebruik visuele hulpmiddelen in je online cursussen om de informatie aantrekkelijker en toegankelijker te maken.
- Bewegen bevordert hersenfunctie
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op cognitieve functies en het geheugen. Beweging bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de hersenfunctie en het leervermogen verbetert. Maak tijd vrij voor regelmatige lichaamsbeweging, vooral tijdens intensieve leerperiodes. Of ga voor een lekkere wandeling teriwjl je naar een audioboek luistert over het onderwerp dat je bestudeert! Twee vliegen in een klap (en nee, dit telt niet echt als multitasken).
- Stressmanagement verbetert leren
Chronische stress kan een negatief effect hebben op het leervermogen en het geheugen. Het leren van technieken voor stressmanagement, zoals mindfulness en meditatie, kan helpen om een gezonde leeromgeving te creëren. Zorg voor ontspanning en stressreductie om optimaal te kunnen leren. Als je je gestresst voelt, probeer dan eerst om weer tot rust te komen voor je tevergeefs gaat proberen je te concentrenen.
- Geheugenpaleis: organiseer je kennis visueel
De techniek van het geheugenpaleis, waarbij je informatie associeert met specifieke locaties in je geest, kan helpen om complexe informatie op een gestructureerde en memorabele manier op te slaan. Visualiseer een plaats die je goed kent en koppel elk deel van de informatie aan een specifieke plek in dat geheugenpaleis.
- Muziek kan helpen maar ook hinderen
Hoewel sommige soorten muziek kunnen helpen om te ontspannen en je beter te concentreren, kan muziek met teksten of een hoge intensiteit afleidend werken tijdens het leren. Instrumentale of rustige achtergrondmuziek kan gunstig zijn. Probeer verschillende soorten muziek en ontdek wat voor jou het beste werkt.
Heb je de smaak te pakken en zoek je meer tips over focus en motivatie? Lees dan verder:
🧠 Je focus verbeteren om beter te leren – volgens de wetenschap |
🧠 Wat is habit stacking (en hoe pas je het toe op online leren) | Soofos