Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Op deze manieren verhoog je jouw levenskwaliteit

Je wil natuurlijk het meeste uit je leven halen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je erachter of je ook echt het maximale uit het leven haalt? Het succes van de één, hoeft niet per se het succes van de ander te zijn. Echter zijn er wel bepaalde factoren die bij iedereen bijdragen aan een hoge levenskwaliteit. Daarom nemen we vandaag een duik in de diepte en kijken we op een andere manier naar levenskwaliteit.

 

Wat is levenskwaliteit?

Voordat we gaan kijken naar hoe je levenskwaliteit kan meten en wellicht kan verbeteren, moeten we weten wat het is. Per definitie is de levenskwaliteit de mate van voldoening in het bestaan. De kwaliteit van leven is voor velen dus verschillend, want de een kan meer voldoening halen uit vrijwilligerswerk, waar de ander meer voldoening haalt uit normaal werk. Iemand die uit weinig veel voldoening kan halen én dat ook doet, heeft dus een hoge levenskwaliteit.

 

Levenskwaliteit meten

Alhoewel de meeste factoren individueel verschillen, zijn er enkele factoren die voor iedereen relevant zijn. Dit zijn:

  1. Hoe vaak je pijn en ongemak ervaart en in welke mate deze van invloed zijn op jouw leven;
  2. Hoe vaak je gebrek hebt aan energie om de noodzakelijke taken (koken, sociaal doen, werken, etc.) in je leven uit te voeren;
  3. Gebrek hebben aan slaap en goede rust, waardoor je niet oplaad en niet uitrust voor de nieuwe dag;
  4. Last hebben van de zintuigen, waardoor je niet optimaal meer kan reageren op de dingen in je omgeving.

Stel je voor, scoor deze vier bovenstaande factoren op schaal van 0 tot 5, waar je bij 0 geen last hebt van de factor en bij 5 vrijwel altijd last hebt van de factor. Hoe lager jouw score, hoe hoger jouw kwaliteit van leven zal zijn en vice versa.

 

Levenskwaliteit in Nederland

Over het algemeen hebben we in Nederland een hoge kwaliteit van leven. Echter zijn hier nog wel grote verschillen te zien tussen verschillende opleidingsniveau’s. Deze verschillen zijn te verklaren, aangezien hoogopgeleiden meer verdienen en dus makkelijker ongemakken uit de weg kunnen gaan dan laagopgeleiden. Ook in de verschillende leeftijdsklassen is er een duidelijk verschil is levenskwaliteit te zien, maar ook dit is te verklaren. Oudere mensen hebben namelijk vaker lichamelijke klachten en dit heeft een directe, negatieve invloed op de levenskwaliteit. Ook bij chronisch zieke mensen is dit het geval.

 

Hoe verbeter je je levenskwaliteit?

Al was er één simpele oplossing, dan zou dat fijn zijn. Maar zoals we eerder al gezegd hebben, is de kwaliteit van leven een individueel concept. Echter kunnen we wel wat doen aan de algemene factoren, die voor iedereen relevant zijn. In onze ogen zijn er enkele dingen die je kan doen, maar laat het ons ook zeker even weten als jij een leuke toevoeging hebt!

 

1. Goed of beter zorgen voor je lichaam

Ons lichaam helpt ons niet alleen als vervoersmiddel door het leven. Jouw lichaam is ook iets waar je trots op wil zijn. Daarom is het belangrijk er goed voor te zorgen. Daarmee bedoel ik niet dat iedereen nu rechtstreeks naar de sportschool moet gaan om een sixpack te kweken. Dat is niet nodig om je gezond te voelen. Je kan bijvoorbeeld ook gewoon de auto een keertje extra laten staan en lopen of fietsen naar werk of de winkel. Ook hoef je niet voor altijd te stoppen met snoepen, want een vermindering is óók meteen een verbetering. Je zal het verschil snel voelen.

 

2. Ga iets doen waar je voldoening uit haalt

Niet iedereen hoeft vrijwilligers werk te doen om voldoening te halen uit het leven. Je kan ook een hobby uitvoeren, creatief bezig zijn of sporten. Iedereen heeft zo zijn of haar ding en ook jij zal ergens een passie voor hebben. Steek hier gewoon extra aandacht in, dan haal je ook meer voldoening uit jouw leven, omdat je doet wat je leuk vind.

 

3. Vervang technologie iets vaker door ‘echte dingen’

Grote kans dat je op een dag meer praat op WhatsApp dan tegen personen die je daadwerkelijk voor je hebt. Dat is eigenlijk zo krom als een banaan. Ook zorgt het ervoor dat we minder goed zijn in daadwerkelijke sociale situaties. Wat wederom een effect heeft op hoe we ons daarna voelen. Laat technologie dus iets vaker links liggen, waar mogelijk. Je hersenen zullen je ook nogeens bedanken en je betere slaap gunnen.

 

Laat ons weten hoe jij jouw levenskwaliteit hoog houdt!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.