Ontdek de online opleidingen op Soofos.

Digitale naaipatronen tekenen opleiding

Leer jouw patroontekeningen digitaal op te zetten, verder te bewerken tot losse patroondelen en je patronen te delen met collega’s, klanten en productie ateliers. Van prachtig opgemaakte pdf-patronen in je eigen huisstijl tot een nest gegradeerde patronen voor het laten vervaardigen van je kledinglijn.

895

Of betaal 4 × 224

Registreer
 • Duurt 6 maanden
 • 9,2 beoordeling
 • Incl. begeleiding
 • Incl. certificaat
Illustrator kun je gebruiken bij het digitaliseren van je naaipatronen
Leer hoe je met Illustrator de mooiste naaipatronen kunt maken
In dit traject leer je naaipatronen tekenen met illustrator of valentina

Dit ga je leren 👨‍🎓

In deze cursus leer je Adobe Illustrator gebruiken voor CAD patroontekenen, efficiënt basispatronen opzetten en ze gebruiken voor nieuwe modellen. Je leert ook modelleertechnieken in Illustrator en het verwerken van patroondelen tot een professioneel product met gradatie, markeringen, informatie, naadtoeslag en stofoplegging. Daarnaast wordt de open source patroontekensoftware Valentina uitgelegd, waarmee je parametrisch patroontekenen kunt leren en patronen in elke maat kunt zetten. Beide programma’s vormen samen een krachtige combinatie voor digitaal patroontekenen.

Zo zit deze opleiding in elkaar

Nog meer weten over deze opleiding? Download de brochure en lees alles rustig door.

Krijg les van Marja Groot

Mijn naam is Marja Groot en ik geef al ruim 15 jaar les op mijn eigen modevakschool Madamedam. Mijn specialisme en grote liefde in het modevak is patroontekenen: het tekenen van een 2D bouwtekening voor een 3D kledingstuk volgens een bepaald silhouet of ontwerp voor een bepaald lichaam. De keuze van het materiaal speelt daarbij een grote rol. 

Door jarenlange ervaring met tal van patroontekensystemen heb ik een helicopterview ontwikkeld over de verschillende methoden en combineer ik technieken en inzichten. Het waarom speelt bij mij altijd een grote rol en ik rust niet voordat ik een pasprobleem opgelost heb. Een mooi kledingstuk begint bij een goed patroon.

Dit kun je na afloop van deze opleiding 💪

Zo werkt een opleiding op Soofos 🚀

Een opleiding op Soofos werkt anders dan een online cursus. Aan de hand van zelfstudiematerialen, live-sessies en een afsluitende opdracht, word jij opgeleid tot een volwaardig expert op dit gebied. Haal je een voldoende op de eindopdracht? Dan ontvang je een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je de stof beheerst.
Bekijk uitlegvideo

Stap 1 Aanmelden

Betaal de opleiding via jouw werkgever of maak gebruik van een opleidingsbudget. Betaal je zelf? Dan kun je ook kiezen voor gespreid betalen.

Stap 2 Begin met leren

Zodra de betaling verwerkt is kun je starten met de opleiding. Ga aan de slag met de zelfstudie materialen, neem deel aan een live sessie en stel vragen.

Stap 3 Maak de eindopracht

De eindopdracht is dé manier om te laten zien dat je de nieuwe kennis beheerst. Je levert deze in en de begeleider zal jouw eindopdracht beoordelen.

Stap 4 Behaal jouw certificaat

Behaal je een voldoende voor de eindopdracht? Dan krijg je een certificaat voor de opleiding waarmee je kunt aantonen dat je de skills beheerst.

895

Of betaal 4 × 224

Registreer
 • Duurt 6 maanden
 • 9,2 beoordeling
 • Incl. begeleiding
 • Incl. certificaat

Dit zijn alle onderdelen

Nog meer weten over deze opleiding? Download de brochure en lees alles rustig door.

Onderdelen_Wegwijs in Illustrator

Wegwijs in Illustrator

We beginnen met een uitleg van Adobe Illustrator specifiek voor CAD patroontekenen. Ook laten we zien hoe je Illustrator daar handig voor inricht.

Onderdelen_Basispatronen opzetten en modelleren

Basispatronen opzetten en modelleren

Je leert hoe je je basispatronen nauwkeurig en efficiënt opzet en hier sjablonen van maakt, zodat je deze keer op keer kunt gebruiken. Vervolgens komt uitgebreid aan de orde hoe je je basispatronen verder bewerkt tot nieuwe modellen.

Onderdelen_Markeringen en documentatie

Markeringen en documentatie

Het is belangrijk om patronen van informatie en markeringen te voorzien: recht van draad, pastekens, knopen en knoopsgaten, tekst, naadtoeslag, Het komt allemaal aan de orde.

Onderdelen_Graderen in Illustrator

Graderen in Illustrator

Indien je confectiepatronen wilt gaan maken, zit er een hele handige functie in Illustrator om patronen te graderen. Tevens dient er natuurlijk gedacht te worden aan de uitlijning en de opmaak van alle lijnen.

Onderdelen_Stofoplegging

Stofoplegging

Bereken hoeveel stof er nodig is voor het maken van een of meer kledingstukken door de patroondelen digitaal op stof te leggen.

Onderdelen Pdf-patronen vormgeven

PDF-patronen vormgeven

Illustrator leent zich bij uitstek voor het geven van een prachtige opmaak aan je patronen. Je leert hoe je complete en professionele pdf-patronen maakt in je eigen huisstijl.

Printen, plotten en exporteren van naaipatronen

Printen, plotten en exporteren

Je kunt je patronen afdrukken op je eigen printer of plotter of dit laten doen bij een copyshop. Elk gewenst formaat is mogelijk en we laten zien hoe je deze printbestanden maakt. Ook is het mogelijk om patronen naar andere bestandsformaten te exporteren zoals png en jpeg voor afbeeldingen, maar ook SVG en DXF voor andere CAD programma’s.

Onderdelen_Illustrator en Valentina combineren

Illustrator en Valentina combineren

Valentina is open source patroontekensoftware en ook hiervan komen alle ins en outs aan de orde. Met Valentina kun je namelijk parametrisch patroontekenen, dus op basis van formules. Het voordeel hiervan is dat je een patroon in een handomdraai naar elke maat zet. Omdat je deze patronen kan importeren in Illustrator, is de combinatie van beide programma’s erg krachtig.

895

Of betaal 4 × 224

Registreer
 • Duurt 6 maanden
 • 9,2 beoordeling
 • Incl. begeleiding
 • Incl. certificaat

Dit maakt deze opleiding zo uniek

Live sessies en feedback

Bij een opleiding zijn er meer mogelijkheden om vragen te stellen en om begeleiding te krijgen. Naast de online live sessies is er ook een groep waar je jouw vragen kunt stellen.

Krijg les van echte experts

Opleidingen gaan nog een stapje verder dan cursussen. Je krijgt les van alleen de allerbeste instructeurs, De instructeurs worden gecontroleerd op kwaliteit, ervaring en behaalde kwalificeringen.

Recht op jouw doel af

Aan de hand van opdrachten en videolessen leer je alles wat je moet weten. Je werkt stapsgewijs toe naar een eindopdracht waarmee je al je kennis in de praktijk gaat brengen. 

Dit vinden cursisten van de opleiding

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de uitlegvideo over hoe een opleiding op Soofos werkt.

Deze opleiding duurt 6 maanden vanaf jouw startdatum. Binnen deze termijn dien je een voldoende voor de eindopdracht te halen om de opleiding succesvol af te ronden.

Mocht het door omstandigheden je toch niet lukken om de opleiding binnen 6 maanden af te ronden, dan kun je het best contact met ons opnemen via [email protected]. We zullen dan samen kijken naar de beste oplossing.

Als je direct betaald krijg je direct toegang. Je kunt ook kiezen voor een latere startdatum. Je ontvangt dan een mail met de mogelijkheid om eerder te starten als dat gewenst is.

Deze opleiding duurt 6 maanden. Het ligt grotendeels aan jezelf hoe snel je er doorheen gaat, en wanneer je er aan werkt. Houd er rekening mee dat je, naast het kijken van de video’s en het bijwonen van live-sessies, ook bezig bent het maken van de eindopdracht of -toets. Neem hier dus voldoende tijd voor.

De belangrijkste verschillen tussen opleidingen en cursussen zijn:

 1. De videolessen van een opleiding zijn gemaakt door de allerbeste instructeurs op Soofos, met relevante werkervaring of certificeringen. De opleidingen zijn dus van de hoogste kwaliteit.
 2. Tijdens de opleiding worden meerdere live sessies gegeven waar je aan deel kunt nemen.
 3. Een opleiding werkt toe naar een einddoel met een afrondende opdracht, waar je ook een speciaal certificaat voor behaald.
 4. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om feedback te krijgen van echte professionals in het vakgebied.
Zeker. Tijdens het afrekenen kan je de bedrijfsgegevens van jouw werkgever invullen. Je kunt direct zelf betalen en de kosten terugvragen bij je werkgever, of je kunt kiezen om op rekening te betalen. De factuur wordt dan direct naar jouw werkgever gestuurd. Je krijgt dan toegang zodra de betaling van jouw werkgever verwerkt is.

Er zijn verschillende mogelijkheden en subsidies beschikbaar. Helaas is vanaf 2024 het STAP-budget afgeschaft. Echter zijn er nog veel andere subsidies beschikbaar, die je ook voor de opleidingen bij Soofos kunt gebruiken. Zo zijn er mogelijkheden in samenwerking met het UWV, kun je gebruik maken van het omscholingsbudget in Rotterdam en zijn er andere budgetten beschikbaar. Dit is vaak afhankelijk van jouw eigen situatie.

Klik hier om een overzicht van beschikbare subsidies te bekijken

Wil jij meedoen aan de opleiding "Digitale naaipatronen tekenen" en dit leren:

895

Of betaal 4 × 224

Registreer
 • Duurt 6 maanden
 • 9,2 beoordeling
 • Incl. begeleiding
 • Incl. certificaat
Volg deze complete opleiding op Soofos

895

Of 4 × 224

Registreer
 • Duurt 6 maanden
 • 9,2 beoordeling
 • Incl. begeleiding
 • Incl. certificaat
Meer weten over de opleiding?
Vraag de brochure aan 📘
Brochure naaipatronen tekenen
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.