Ontmoet onze instructeurs: Jessica helpt hoogbegaafde kinderen en hun ouders

Op Soofos vind je niet alleen educatieve cursussen en trainingen voor zelfontwikkeling voor volwassenen. Jessica van der Spek zet ons platform in om online nog meer kinderen, maar ook hun ouders en leerkrachten te kunnen helpen. Dat alles met cursussen over o.a. hoogbegaafdheid. Hoog tijd om beter kennis te maken.

Online orthopedagogie, kan dat wel?

Ja! In het dagelijks leven is Jessica orthopedagoog-generalist. Ze werkt met hoogbegaafde kinderen die het moeilijk hebben. Dat kan met uiteenlopende oorzaken te maken hebben, van pesten tot faalangst. Zij neemt diagnostisch onderzoek af op het gebied van dyslexie, dyscalculie, AD(H)D of autisme en begeleidt de kinderen en hun ouders hierbij. 

Hoe kun je dat naar een online cursus vertalen en zo nog meer mensen helpen? Jessica heeft een manier gevonden: “Op Soofos bied ik meerdere cursussen aan, zowel voor ouders als leerkrachten als de kinderen zelf. Van kennis over wat hoogbegaafde leerlingen nodig hebben, tot het verbeteren van de relatie met je kind. En van verhalen schrijven tot het vinden van je passie.”

Van persoonlijke begeleiding tot online preventie

Maar waarom zou je juist zo’n persoonlijk onderwerp in een online cursus willen gieten? Daar komt haar ervaring om de hoek kijken: “Veel van de kennis en tips die ik in de praktijk met kinderen, ouders en leerkrachten deel, zijn voor mij herhaling. Steeds weer zie ik kinderen die totaal met zichzelf en hun omgeving in de knoop zitten en steeds weer zie ik dezelfde oorzaken daarvan terugkomen. Oorzaken die zeker niet alleen in het kind zelf liggen, maar vaak een wisselwerking zijn met de omgeving die niet precies weet hoe met dit kind om te gaan. Veel van de problemen hadden voorkomen kunnen worden als de ouders en leerkrachten vooraf hadden geweten hoe ze het beste bij dit kind konden aansluiten.”

Sommige dingen zijn natuurlijk heel specifiek en echt maatwerk, maar veel punten gelden ook in het algemeen voor hoogbegaafde kinderen, of voor kinderen met autisme. Daarom besloot Jessica om middels laagdrempelige, online cursussen ook in te gaan zetten op preventie. “In mijn cursussen deel ik de kennis die ouders en leerkrachten nodig hebben om te voorkomen dat het mis gaat. Ze leren een omgeving te creëren waarin het kind positief wordt gestimuleerd in zijn ontwikkeling op schools, sociaal en emotioneel gebied.” 

“Ga er met een open blik in, dan haal je er het meeste uit.”

Jessica van der Spek

Zelf hoogbegaafd

“Ik was zelf een hoogbegaafde leerling, al wist ik dit niet. Tijdens mijn studie pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, ontdekte ik pas dat ik hoogbegaafd was. Destijds nam ik dat ter kennisgeving aan. Pas toen ik na mijn studie in aanraking kwam met hoogbegaafde kinderen tijdens mijn werk, ben ik me hier verder in gaan verdiepen.”

Jessica volgde de opleiding van de European Council of High Ability (ECHA) tot Specialist in Gifted Education bij het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit. Daardoor viel ook voor haarzelf heel veel op z’n plaats. Inmiddels werkt ze al meer dan tien jaar met deze doelgroep. 

Specialist in Gifted Education

Lesgeven is Jessica niet vreemd. Als Specialist in Gifted Education werkte ze jaren als docent afstandsonderwijs bij de LOI. Daar hielp ze volwassen studenten met het doorwerken van de stof, het leren voor tentamens en het schrijven van scripties. Ervaring met verschillende doel- en leeftijdsgroepen heeft ze dus zeker. In het dagelijks leven leert ze kinderen met dyslexie lezen, kinderen met dyscalculie rekenen, kinderen met ADHD plannen en helpt ze hoogbegaafde kinderen leerstrategieën te ontwikkelen. 

De keuze voor Soofos

Voor haar cursus was Jessica op zoek naar een handig format waar ze alles zo kon invullen, zonder dat er veel technische kennis voor nodig is. “En met een drukke praktijk is het fijn dat de cursussen volledig geautomatiseerd zijn.”

Het maken van de cursus was voor haar een leuke afwisseling van haar gewone werkzaamheden, en dan vooral het inspreken van de filmpjes. Haar wijze woorden voor andere (toekomstige) instructeurs? “Durf kritisch naar jezelf te kijken en open te staan voor andere visies dan die van jezelf. Durf kennis te vergaren en jezelf verder te ontwikkelen. Ga er met een open blik in, dan haal je er het meeste uit.”

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.