Slow Yoga & Yoga Nidra

Hanneke · 18 April 2024
Yoga Nidra is een diepe ontspanning en meditatie. We liggen op onze rug, vaak ondersteund door kussens en bedekt door dekens. Ik noem dit je yogacocon, waarin je je even inkapselt en veilig af kunt dalen in de diepere lagen van jouw wezen.
 • Alle niveaus
 • 22 Lessen
 • 10u 58min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • 24 yogahoudingen (asana’s), incl. onderrugrolletje en ischias-oefeningen
 • De functionele benadering van yoga, wat is fascia en het verschil tussen stress en strekking
 • Wat is yoga nidra, slow yoga, yin yoga en restorative yoga
 • Over sankalpa, dharma, svadharma, jouw zielsverlangen. Wat wil je nou echt? Wat is jouw interne drive?

Online cursus: Slow Yoga en Yoga Nidra met Hanneke Norbruis

Slow yoga is een fijne manier om de yin en yang in het leven en in de beoefening van yoga te balanceren. Door voorafgaand aan yoga nidra, yin yoga of restorative yoga te beoefenen laten we onszelf weten dat we overgaan naar een andere ‘activiteit’.

Yoga Nidra is een diepe ontspanning en meditatie. Tijdens de beoefening liggen we op onze rug vaak ondersteund door kussens en bedekt door dekens. Ik noem dit je yogacocon, waarin je je even inkapselt en veilig af kunt dalen in de diepere lagen van jouw wezen.

Waarover gaat deze yogacursus?

Deze cursus combineert de beoefening van yoga nidra en yin yoga, of wel slow yoga, meditatie en restorative yoga. Aan de hand van videolessen word je begeleid in verschillende lichaamshoudingen en in lange diepgaande yoga nidra’s. De twee bijgeleverde e-boeken bieden een stevige theoretische ondersteuning en verdiepend inzicht.

Yin yoga, meditatie en restorative yoga

Yin Yoga richt zich met name op het bindweefsel en kenmerkt zich onder andere door het langer aanhouden van houdingen. Meditatie helpt bij het ontwikkelen van een heldere en rustige geest, terwijl restorative yoga ons helpt bij diepe ontspanning met behulp van ondersteunende hulpmiddelen.

Yoga nidra

Yoga nidra is een vorm van bewust slapen waarin we beelden uit het onderbewuste kunnen zien. Dit is de staat die we kennen wanneer we ons tussen wakker zijn en slapen bevinden, en die we bewust maken tijdens de beoefening van yoga nidra. We beoefenen yoga nidra om de geest te bevrijden zodat we voorbij onze conditioneringen, onwetendheid en onjuiste concepten kunnen leven. Yoga Nidra..

 • Is een beoefening van diepe ontspanning
 • Is een meditatieve techniek
 • Kan positieve effecten hebben op psychologische problemen
 • Kan helpen bij psychosomatische klachten
 • Kan helpen bij slaapproblemen
 • Kan de geestelijke potentie openen
 • Kan de intuïtie doen ontwaken
 • Kan maken dat we eenvoudiger kunnen studeren en het geleerde blijven herinneren
 • Kan door iedereen beoefend worden; jong, oud, man en vrouw, ongeacht geloofs- of levensovertuiging.

Wat krijg je bij deze cursus?

De cursus is opgebouwd uit diverse lessen die variëren van korte introducties tot diepgaande sessies van soms wel anderhalf uur. Na de beoefening van yogahoudingen volgt in iedere les een diepgaande yoga-nidra-ervaring. Deze yoga nidra’s zijn ook als losstaande lessen in de cursus opgenomen. Aanvullend zijn er twee e-books beschikbaar voor deelnemers die meer diepgang zoeken in de theorie.

De lessen omvatten onder andere:

 • Inleidende video’s over slow yoga, nidra en de sankalpa.
 • Video’s van volledige yogalessen in yin en restorative yoga, waarin specifieke thema’s worden uitgelegd en je tevens in stilte begeleid wordt.
 • Een e-book met achtergrondinformatie en theoretische verdieping.
 • Een e-book met foto’s en uitleg van de yogahoudingen.

Voor wie is deze cursus geschikt?

De cursus is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden die yoga nidra niet alleen willen bestuderen, maar zeker ook zelf willen beoefenen. De lessen bieden bovendien waardevolle inzichten, motivatie en uitleg over yin yoga, restorative yoga en meditatie.

Wat maakt deze cursus uniek?

Doordat Hanneke Norbruis jarenlang haar eigen yoga- en meditatiestudio had, zijn de lessen doorregen van ervaring, kennis en rust.

De belichting van het concept van sankalpa maakt deze cursus uniek. Een sankalpa is een resolutie, een voornemen, ook wel intentie genoemd. Het is een korte en bondige stelling die je tijdens de beoefening van yoga nidra maakt en die als een zaadje de potentie heeft om te groeien.

Het gedachtengoed van traditionele culturen in Azië en de Amerika’s, vertelt over een opdracht, taak of zelfs heilige overeenkomst die we meegekregen zouden hebben voor dit leven. Deze mensen leefden in de overtuiging dat ons bestaan een overgave is aan het hogere. Er waren rituelen, ceremonieën en offers voor allerlei gelegenheden, als dank, aanbidding, verzoek, overgangen, rouw en overgave.

Naast onze eigen opdracht is er een gezamenlijke taak. In het Indiase gedachtengoed heet dit dharma.

Ook nu staan er steeds meer mensen op om de dharma te redden. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waar we ons gezamenlijk hard voor willen en moeten maken. Denk aan het klimaat, honger, vrede, gezonde voeding, dierenwelzijn, gelijkheid, vrijheid, bewustwording en nog veel meer!

Als je in het licht van dharma (de grote gezamenlijke taak) en svadharma (de persoonlijke taak) opnieuw kijkt naar jouw sankalpa, dus jouw zielsverlangen, dan gaat er wellicht iets borrelen en tintelen van herkenning. Een vonkje dat maakt dat jij de verbinding kunt ervaren met iets dat heel veel groter is dan jij en jouw leven.

Het is iets voorbij woorden wat je wel kunt ervaren. Een staat van zijn die maakt dat er heel veel gedoe van je afvalt en je in verbinding komt met het grote geheel.

Kun je ook alleen de yoga oefeningen volgen?

De cursus kan ook prima gevolgd worden zonder dat je je verdiept in de sankalpa, dharma of svadharma. Je hebt voldoende aan de beoefening van slow yoga en yoga nidra.

Wil je meer leren over yoga nidra en het zelf ervaren? Wil je je verdiepen in yin yoga en restorative yoga? En voel je bovendien dat jouw innerlijke roeping het daglicht wil zien? Schrijf je dan meteen in en begin vandaag nog!

Over de instructeur

Hanneke

2 Cursussen

Mijn naam is Hanneke Norbruis (1962),

Zo’n dertig jaar geleden al begon ik te mediteren, intuïtief en autodidactisch, pas later kwam daar de beoefening van asana’s bij.
Veel gestudeerd en ook zelf beoefend uiteraard tijdens opleidingen, retreats en verblijven in ashrams.

Bovendien jarenlang vol liefde yoga- en meditatieles gegeven, tijdens workshops en retreats, bij anderen en in mijn eigen yogastudio.

In 2020 ben ik aan het volgende traject van mijn pad (dharma) begonnen en inmiddels ben ik in de gezegende positie dat ik de tijd en mogelijkheden heb gevonden om te verdiepen en inwaarts te keren.

Ik heb een luisterboek gemaakt over de Yamas & Niyamas. Bovendien heb ik een non-fictie boek geschreven met als basis autobiografische vertellingen en waarin veel kennis van yoga verweven is. Toch heb ik besloten het niet te publiceren, maar delen ervan gratis te delen op social media en in de blog op mijn website.

Tijdens het schrijfproces realiseerde ik mij dat ik in een flow raak als ik iets creëer waarvan ik hoop dat anderen er blij van worden en dat dit altijd al zo geweest is. Een mooie indicator om te begrijpen wat je dharma is, dus jouw bijdrage op deze aarde.

Ik wens je metta:
Dat je vol mag zijn van liefdevolle vriendelijkheid
Dat je vrij mag zijn van innerlijke en uiterlijke gevaren
Dat je gezond mag zijn in lichaam en geest
Dat je ontspannen en gelukkig mag leven.

Liefde, Hanneke

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

2 Beoordelingen

 • 5
  2
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Ik vind de cursus heerlijk, echt een aanvulling. Wat ik bovendien heel fijn vind is dat de yoga nidras ook afzonderlijk te volgen zijn. Er is een structuur en rode lijn in de yoga nidras maar ze zijn ook heel verschillend. Ik vind de yin lessen heel erg goed en rustgevend.

 2. Ik heb Hanneke’s lessen gevolgd vanaf de opening tot de sluiting van haar studio. Ik begon met eenmaal per week en eindigde met bijna dagelijks. Ik kan je zeggen dat wat er wordt beschreven bij “dit leer je in de cursus”. Een waar woord is, geef het tijd en beoefen de lessen regelmatig. Je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt. Hanneke heeft een fijne warme stem, ze is ervaren en professioneel. Hanneke bedankt voor deze mooie cursus incl e-book. Dank 🙏🏻.

35,95Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 6 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.