Cadeaupapier en dessins ontwerpen, gedrukt in flexo (bundel)

Leeris · 7 November 2023
Ontwerp cadeau- en inpakpapier en leer wat erbij komt kijken. Zet je creativiteit om in technisch goede ontwerpen met voorspelbare drukresultaten en verdien er geld mee. Deel 2 gaat over flexografie wat veel gebruikt wordt in de verpakkingswereld.
 • Beginner
 • 39 Lessen
 • 3u 39min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Welke partijen heb je bij het ontwerpen en produceren van cadeaupapier
 • Hoe voorkom je de meest voorkomende valkuilen
 • Uitleg over flexografie, de druktechniek die het meest gebruikt wordt
 • Overzicht van handige en nuttige beurzen en adressen

Cursus inhoud

Vouw uit

Cadeaupapier en dessins ontwerpen, gedrukt in flexo.

Het maken van een leuk, creatief ontwerp op je computer is ontzettend leuk om te doen. En hoeveel mooier is het als het straks ook werkelijk gedrukt wordt en in de winkels ligt met Kerst, Sinterklaas of het hele jaar door in een museum, een warenhuis, een VVV of… vul zelf maar in!

Om de stappen gedurende het hele proces van idee tot gedrukt materiaal, via flexografie, onder controle te houden is gedegen kennis van alles fases nodig. Iets wat tijdens je studie grafische- en illustratieve vormgeving in het beste geval slechts wordt aangestipt.
De cursus bestaat uit twee delen, namelijk een creatief deel waarin je leert hoe je een goed ontwerp maakt en een meer technisch deel wat er tijdens het drukken in flexo bij komt kijken.

Illustrator en Photohop

We gaan er in deze cursus van uit dat je reeds basiskennis van Illustrator en Photoshop of van vergelijkbare pakketten hebt. Uitleg over de specifieke software zal niet in detail aan bod komen daar zijn genoeg YouTube kanalen voor. Er zullen wel zaken aan bod komen om je ontwerp zo goed mogelijk op te bouwen. Ook komen software-instellingen aan bod die de eindklant goed moet hebben staan om jouw ontwerp goed te kunnen beoordelen.

Flexografie

Doel van de cursus is om meer inzicht te krijgen in de valkuilen en oplossingen, en om een volwaardige gesprekspartner te zijn van zowel de eindklant alsook de flexodrukkerij.
Wat we zelf merkten toen we na onze studie met werken begonnen is dat we de creativiteit hadden maar werkelijk niets wisten over de praktijk. Dat gaat nu veranderen!

De doorloop van je bestanden zal soepeler, sneller en tegen minder extra kosten verlopen en valkuilen zul je kunnen vermijden. Sterker nog, de cursuskosten zullen bij een eerste opdracht al ruimschoots kunnen worden terugverdiend.

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus cadeaupapier ontwerpen en flexografie?
De cursus is opgezet en toegankelijk voor iedereen, als je creatief bent of professioneel grafisch vormgever. Iedereen die interesse in dit leuke werk heeft kan de cursus volgen. Alles wordt duidelijk en eenvoudig uitgelegd. En mocht je vragen hebben dan kun je die gewoon stellen.

Wat is het doel van de cursus?
We hebben de cursus geschreven voor iedereen die meer wil weten hoe je een technisch goed ontwerp maak. Als je valkuilen, vertraging en extra kosten in het proces wilt vermijden en op zoek bent naar manieren om je techniek te verbeteren en meer achtergrondinformatie wenst, dan ben je hier aan het juiste adres. Na het volgen van de cursus ben je een serieuze gesprekspartner in het hele traject.

Heb ik ervaring nodig?
Nee hoor, we hebben alles in normale taal omschreven zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Kennis van Illustrator en Photoshop of vergelijkbare software is wel aan te raden.

Heb ik internet nodig?
Ja, om de cursus te kunnen volgen heb je een internetverbinding nodig. Alles is via een browser te volgen.

Heb ik specifieke software nodig?
Je bent helemaal vrij om je eigen software te gebruiken. Zorg wel dat je kennis van je software hebt. Zelf maken we gebruik van Illustrator en Photoshop bij de uitleg en video’s.

In deze cursus gaan we ons concentreren op cadeaupapier gedrukt in flexo (hoogdruk). Het dessin (patroon) is eindloos en komt elke keer weer terug en is daardoor repeterend. De meest voorkomende druktechnieken hiervoor zijn:

 • flexografie = hoogdruk
 • rotogravur = diepdruk

Beiden zijn rotatieve druktechnieken. Drukken met behulp van een cilinder.

De drukvorm mag, omdat het patroon zich herhaald, soms geen opening hebben. Vaak wordt er een volvlak als kleur gebruikt met elementen die telkens terugkomen. Hoe dan?

Afhankelijk van de drukkerij en de daar beschikbare tooling en technische mogelijkheden kunnen/zullen de verschillende drukmogelijkheden variëren.

Kortom, er zijn heel wat stappen en variabelen waar je rekening mee moet houden. Deze komen aan bod in deze cursus met de focus op cadeaupapier gedrukt in flexo.

We zijn er van overtuigd dat je de cursuskosten bij een eerste opdracht al makkelijk kunt terugverdienen. Met je opgedane kennis zul je extra kosten en zorgen kunnen vermijden en kun je je volledig op het ontwerpen van prachtige en drukbare dessins kunnen concentreren.

Over de instructeur

Leeris

1 Cursus

Allebei hebben we - Drikje en Niels - een opleiding tot grafisch vormgever gedaan.

Niels heeft 25 jaar een eigen studio gehad en daarnaast jaren in de flexo-industrie gewerkt. Drikje heeft nog steeds haar eigen studio en is een creatieve duizendpoot.
Wat ons beiden opviel toen we na onze studie grafische vormgeving gingen werken is dat we eigenlijks nog niet veel wisten van de praktijk: over welk vervolgstappen er komen nadat je een mooi ontwerp had gemaakt. Sterker nog, vaak moest het ontwerp worden aangepast omdat het zo niet kon worden uitgevoerd.

Voorkom tijdverlies en extra kosten in het proces

Dat is de reden dat we deze cursus, specifiek voor 'cadeaupapier en dessins ontwerpen, gedrukt in flexo' hebben geschreven.

Maak mooie uitvoerbare ontwerpen en verdien geld met je cadeaupapier

We hebben beide jarenlange ervaring, en met alle partijen contact gehad (opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerders als drukkerijen en afwerkers) en we snappen waar de verschillende partijen tegenaan lopen, en welke taal iedere partij spreekt. Want ook hier kan makkelijk verwarring en onduidelijkheid ontstaan. Je zult die intermediair worden die de verschillende talen spreekt en valkuilen kent maar nog belangrijker, ook de oplossingen weet.

Beoordelingen

4.5 Gemiddelde beoordeling

2 Beoordelingen

 • 5
  1
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Zeer interessant en leerzaam. Ik had wel het gevoel dat de volgorde niet handig was. In het begin werden allerlei termen gebruikt welke nog niet uitgelegd waren. Waardoor het slecht te volgen was. Maar desondanks wel een aanrader.

 2. Deze cursus is zeker aan te raden als je al enigszins bekend bent met grafisch ontwerp en je je wilt verdiepen in het ontwerpen van dessins en kadopapier. Deze cursus gaat verder waar de reguliere cursussen stoppen. Naast tips en tricks van designontwerp word je ook meegenomen naar de volgende stappen. Op een vrij technische manier wordt uitgelegd hoe het drukproces in zijn werk gaat en waar je bij je ontwerp rekening mee moet houden om kostbare fouten te voorkomen.Een dikke aanrader als je je wilt verdiepen in het ontwerpen van kadopapier.

Oorspronkelijke prijs was: €148.Huidige prijs is: €99.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 25 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.