Waarom zijn we toch zo geobsedeerd met ‘leren’? Waar we allemaal blij zijn als we eindelijk klaar zijn met school duurt het niet lang voor iemand het concept van een leven lang leren onder onze neus schuift. Terug naar de schoolbanken en boeken? Waarom zou je jezelf dat aandoen?
Geen zorgen: het gaat niet om het dragen van loeizware rugzakken en in veel te lange hoorcolleges zitten. Een leven lang leren kun je tegenwoordig helemaal op je eigen manier doen. En daar zijn een aantal hele goede redenen voor.
1. Kennis is waardevol – ook uitgedrukt in euro’s
Het lijkt lastig te kwantificeren wat de return on investment is van een nieuwe vaardigheid of skill. Maar onmogelijk is het niet, en het is vrij logisch.
Zo kun je met het leren van een nieuwe taal plotseling een hele hoop andere banen bemachtigen – in landen of markten waar veel meer wordt betaald. Of je behaalt certificaat na certificaat, wat je nog gewilder maakt op de arbeidsmarkt, en je kunt je prijskaartje dus steeds verhogen. En je hoeft het niet eens binnen je huidige baan te zoeken: wat als je on the side leert programmeren en met freelancen wat extra’s verdient?
2. De machines en robots worden steeds slimmer – dus we kunnen niet achterblijven
De discussie of robots en machines banen gaan overnemen gaat niet meer over ‘of’, het gaat over ‘hoe snel’.
In Amerika worden pizza’s al bezorgd door robots, en hier in Nederland kun je bij de Appie ook gewoon afrekenen bij de zelfscankassa. Maar het gaat veel verder dan dat.
AI kan hele blogartikelen schrijven (niet dit artikel hoor, ik ben gewoon een mens) en je boekhouding overnemen.
Volgens The Economist gaan in de komende 25 jaar ongeveer 47% van de banen verdwijnen. Dat gaat van simpele customer service jobs tot fast food medewerkers.
Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Door deze ontwikkeling komen ook meer high-quality banen de markt op. Zo wordt een customer service medewerker een customer success manager, die niet meer standaard mails verstuurd, maar mensen echt helpt – terwijl een chatbot de rest doet.
Het is dus belangrijk dat je je ofwel laat omscholen of eindelijk in die passie duikt waar je al jaren op broedt. Leer werken met data, VR of AI – maar blijf niet achter!
3. Er is steeds meer kennis – dat vraagt om echte experts
Een beetje van dit en een beetje van dat: dankzij het internet kun je van alles wel een beetje leren. Maar wat heb je daar nou echt aan?
Zoals marketing expert Russell Brunson het zegt:” rijkdom zit in de niches.”
Een van de voordelen van een leven lang leren is dat je kennis blijft opdoen in nichegebieden. En dat geeft je heel wat voordelen op de arbeidsmarkt ten opzichte van je concurrentie.
4. Leren is goed voor je gezondheid
Lezen, een instrument leren spelen, een taal leren: het is allemaal goed voor je brein en stressniveaus – als er tenminste geen ouderwetse proefwerkweek achteraan geplakt wordt. Onderzoeken tonen aan dat bijvoorbeeld het leren bespelen van een nieuw instrument cognitieve achteruitgang kan compenseren, en het leren van moeilijke nieuwe vaardigheden op oudere leeftijd wordt geassocieerd met een beter geheugen. Het is het proberen waard, toch?
Wat is voor jou de belangrijkste reden om nieuwe dingen te leren?