Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Van ”influencen” naar inkomsten – hoe maak je de stap?

influencer inkomsten

Je deelt al maanden je expertise op Instagram of LinkedIn. Je volgers groeien gestaag, de likes stromen binnen, en af en toe krijg je een enthousiast berichtje van iemand die je content waardeert. Maar je bankrekening? Daar gebeurt niets. En dat had je misschien wel verwacht. 

Veel mensen zien het gebeuren: je bent een “influencer” in je vakgebied geworden, maar de beloofde inkomsten blijven uit. En ondertussen zie je anderen in jouw niche schijnbaar moeiteloos geld verdienen met hun kennis.

Waar zit het verschil? Hoe maak je de stap van posten over je passie naar ook regelmatig iets terugkrijgen? Uiteraard hangt het allemaal af van je niche, maar in dit artikel leggen we je uit hoe je op een meer gestructureerde manier aan ”monetization” kunt doen. 

De mythe van organische monetisatie

Puur organisch geld verdienen met alleen posten op social media is voor de meesten een fata morgana. Voor elke influencer die rijk wordt van gesponsorde posts, zijn er duizenden die nauwelijks hun koffierekening kunnen betalen met wat ze verdienen. Maar: die zie je niet, dus is het algemene idee dat influencers flink geld binnenharken. 

Er is ook een gulden middenweg: kennisdelers die een constante stroom van inkomsten binnenhalen, zonder dat het om gigantische bedragen gaat. Zij kunnen hierdoor parttime gaan werken, of hebben een lekker appeltje voor de dorst naast hun gewone baan. In sommige gevallen kan dit tot fulltime uitgroeien, maar dat kan even duren. 

Wat deze succesvolle kennisdelers niet doen, is proberen het algoritme te ”hacken” zodat ze zoveel mogelijk views kunnen krijgen. Wat ze wel doen, is hun social media inzetten als voorportaal voor iets groters: online cursussen, workshops of coaching-trajecten. Ze gebruiken Instagram of LinkedIn niet als eindstation, maar als de start van een reis die leidt naar hun werkelijke inkomstenbron.

Lees ook: geld verdienen als digital nomad

De pijnpunten van het ‘influencer’-bestaan

Wie in online forums duikt om te zien waar influencers in spe het vaak over hebben, ziet de realiteit meteen terug:

  • Je content verdwijnt in de algoritmische afgrond. Je besteedt uren aan die perfecte post, om vervolgens maar 10% van je volgers te bereiken.
  • De druk om constant te posten zorgt voor creatieve uitputting.
  • Je hebt honderden DM’s beantwoord met dezelfde vragen, maar bent geen stap dichter bij een stabiel inkomen.
  • Het voelt ongemakkelijk om steeds weer te “verkopen” in je posts, dus je doet het maar niet.
  • Wanneer je wel iets aanbiedt, moet je steeds vanaf nul beginnen met het opzetten van een workshop of webinar.

De oplossing is niet nóg harder werken aan je social media strategie. De oplossing is een fundamentele shift in je benadering. Je social media niet als de eindstreep zien, maar als de weg richting echte inkomsten. 

Waarom een online cursus het antwoord is

Veel advies online gaat over het toevoegen van waarde. Dat wordt echter zelden concreet gemaakt. Natuurlijk zijn er talloze manieren om waarde toe te voegen, afhankelijk van je vakgebied, maar iets wat de meeste mensen direct begrijpen en kunnen zien als waardevol, is een online cursus. Een online cursus biedt wat losse social media posts nooit kunnen bieden:

  1. Structuur voor jouw kennis. In plaats van fragmentarische tips, kun je een complete leerervaring bieden.
  2. Schaalbare inkomsten. Je kunt dezelfde cursus aan oneindig veel mensen verkopen, zonder extra tijd te investeren.
  3. Hogere waardering. Mensen zijn eerder bereid te betalen voor gebundelde, gestructureerde kennis dan voor losse tips.
  4. Een concreet aanbod. In plaats van vage verwijzingen naar “DM voor meer info” heb je een tastbaar product.

Waarde toevoegen hoeft niet iets mysterieus te zijn. Verpak je waarde in een concept dat iedere consument herkent, en het wordt een stuk makkelijker communiceren.

Start niet met social media – start met je cursus

Hier nog zo’n een tegendraads idee: begin niet met maanden posten op social media in de hoop dat je genoeg volgers krijgt om “iets” te kunnen verkopen.

Begin met het creëren van je cursus. Waarom?

  • Je dwingt jezelf om je expertise te structureren en te verdiepen.
  • Je hebt meteen een concreet aanbod waar je naartoe kunt werken in je content.
  • Je vermijdt de valkuil van eindeloos “waarde bieden” zonder verdienmodel.

Als je je cursus klaar hebt staan, krijgt al je social media content opeens een duidelijk doel. Plus, de kans is groot dat je tijdens het bouwen aan je cursus genoeg ideeën en behind-the-scenes content krijgt voor je social media. Je bouwt niet langer een volgersbasis zonder plan – je bouwt een publiek voor je concrete aanbod.

Lees ook: zo maak je een funnel om je cursus te verkopen

Doe het niet met “doe-het-zelf” oplossingen

Misschien heb je al eens geprobeerd een webinar of workshop te organiseren. Dan herken je dit vast:

  • Je besteedt dagen aan het uitzoeken van de juiste technologie
  • Je worstelt met aanmeldformulieren, betaalsystemen en e-mail bevestigingen
  • Tegen de tijd dat alles technisch werkt, ben je te uitgeput om nog echt te promoten
  • Als het dan eindelijk lukt, moet je bij de volgende workshop of cursus weer vanaf nul beginnen

Dit is waar een LMS zoals Soofos het verschil maakt. In plaats van steeds opnieuw het wiel uit te vinden, heb je een dedicated omgeving waar:

  • Je cursusmateriaal professioneel gepresenteerd wordt
  • De techniek voor jou geregeld is
  • Betalingen automatisch verwerkt worden
  • Je makkelijk nieuwe cursussen kunt toevoegen zonder technische hoofdbrekens

Een LMS lost op waar veel kennisdelers tegenaan lopen, ofwel voordat ze überhaupt beginnen, of omdat ze een burn-out krijgen van alle technische rompslomp. Maak het jezelf, en je cursisten, gewoon lekker makkelijk. Zo kun je voor langere tijd doorgaan.

Lees ook: Soofos of Maatos, welk LMS past bij jou?

Hoe maak je de overstap? Een praktisch stappenplan

  1. Inventariseer welke vragen je volgers steeds stellen. Dit zijn de onderwerpen waar mensen al interesse in tonen. (Tip: zelf nog niet zoveel engagement onder je posts, of krijg je nog geen vragen? Check dan wat mensen vragen aan je concurrenten!)
  2. Creëer een cursus die deze vragen beantwoordt. Begin klein maar concreet – een mini-cursus van 30-60 minuten kan al voldoende zijn om te starten.
  3. Kies een platform dat bij je past. Zoek een gebruiksvriendelijk platform zoals Soofos, waar je je kunt focussen op de inhoud in plaats van de techniek.
  4. Hergebruik je beste social media content. Je hoeft niet alles nieuw te bedenken – je hebt waarschijnlijk al veel waardevols gedeeld.
  5. Vertel je volgers over je cursus. Niet één keer, maar regelmatig. Mensen hebben gemiddeld 7 touchpoints nodig voor ze tot aankoop overgaan.

Start vandaag nog met Soofos

Wie even door ons cursusaanbod scrollt, ziet gelijk dat Soofos werkt voor echt elke sector. Bij Soofos bieden we niet alleen een platform, maar een partner die het technische deel van je cursusavontuur uit handen neemt. Zo kun jij doen waar je goed in bent, en laten wij de rest voor je regelen.

Klaar om de stap te zetten van influencer naar educator? Van kennisdeler naar ondernemer met omzet? Ontdek hoe Soofos je kan helpen om een professionele online cursus op te zetten zonder technische kopzorgen. 

Comments

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.