logo soofos opleidingen

Digitale naaipatronen tekenen

Leer jouw patroontekeningen digitaal op te zetten, verder te bewerken tot losse patroondelen en je patronen te delen met collega’s, klanten en productie ateliers. Van prachtig opgemaakte pdf-patronen in je eigen huisstijl tot een nest gegradeerde patronen voor het laten vervaardigen van je kledinglijn.

€895

Of betaal 4x €224

Registreer

Kosteloos met STAP-budget

Registreer met STAP
Illustrator kun je gebruiken bij het digitaliseren van je naaipatronen
Leer hoe je met Illustrator de mooiste naaipatronen kunt maken
In dit traject leer je naaipatronen tekenen met illustrator of valentina

Dit ga je leren 👨‍🎓

In deze cursus leer je Adobe Illustrator gebruiken voor CAD patroontekenen, efficiënt basispatronen opzetten en ze gebruiken voor nieuwe modellen. Je leert ook modelleertechnieken in Illustrator en het verwerken van patroondelen tot een professioneel product met gradatie, markeringen, informatie, naadtoeslag en stofoplegging. Daarnaast wordt de open source patroontekensoftware Valentina uitgelegd, waarmee je parametrisch patroontekenen kunt leren en patronen in elke maat kunt zetten. Beide programma’s vormen samen een krachtige combinatie voor digitaal patroontekenen.

Zo zit deze opleiding in elkaar

Video afspelen over Portretfoto Marja Groot staand

Krijg les van Marja Groot

Mijn naam is Marja Groot en ik geef al ruim 15 jaar les op mijn eigen modevakschool Madamedam. Mijn specialisme en grote liefde in het modevak is patroontekenen: het tekenen van een 2D bouwtekening voor een 3D kledingstuk volgens een bepaald silhouet of ontwerp voor een bepaald lichaam. De keuze van het materiaal speelt daarbij een grote rol. 

Door jarenlange ervaring met tal van patroontekensystemen heb ik een helicopterview ontwikkeld over de verschillende methoden en combineer ik technieken en inzichten. Het waarom speelt bij mij altijd een grote rol en ik rust niet voordat ik een pasprobleem opgelost heb. Een mooi kledingstuk begint bij een goed patroon.

Dit kun je na afloop van deze opleiding 💪

Zo werkt het registreren met STAP 🚀

Vanaf 2022 maakt de Nederlandse overheid het STAP budget beschikbaar. Hiermee heb jij een budget van €1000,- beschikbaar om nieuwe skills te leren. Lees hier meer over STAP & Soofos.

Stap 1 Registreren

Registreer je voor de opleiding door het formulier in te vullen. Vervolgens ontvang je een bevestiging.

Stap 2 Bevestig jouw aanmelding

Wij zetten de aanvraag binnen 2 werkdagen door. Bevestig jouw aanvraag bij het UWV.

Stap 3 Begin met leren

Jij kunt je nu focussen op het volgen van de opleiding. Het UWV handelt de betaling af en jij kunt snel beginnen.

Stap 4 Behaal jouw certificaat

Zodra je de opleiding afrondt ontvang je het certificaat - en belangrijker, jij hebt een berg nieuwe kennis opgedaan!

Dit zijn alle onderdelen

Onderdelen_Wegwijs in Illustrator

Wegwijs in Illustrator

We beginnen met een uitleg van Adobe Illustrator specifiek voor CAD patroontekenen. Ook laten we zien hoe je Illustrator daar handig voor inricht.

Onderdelen_Basispatronen opzetten en modelleren

Basispatronen opzetten en modelleren

Je leert hoe je je basispatronen nauwkeurig en efficiënt opzet en hier sjablonen van maakt, zodat je deze keer op keer kunt gebruiken. Vervolgens komt uitgebreid aan de orde hoe je je basispatronen verder bewerkt tot nieuwe modellen.

Onderdelen_Markeringen en documentatie

Markeringen en documentatie

Het is belangrijk om patronen van informatie en markeringen te voorzien: recht van draad, pastekens, knopen en knoopsgaten, tekst, naadtoeslag, Het komt allemaal aan de orde.

Onderdelen_Graderen in Illustrator

Graderen in Illustrator

Indien je confectiepatronen wilt gaan maken, zit er een hele handige functie in Illustrator om patronen te graderen. Tevens dient er natuurlijk gedacht te worden aan de uitlijning en de opmaak van alle lijnen.

Onderdelen_Stofoplegging

Stofoplegging

Bereken hoeveel stof er nodig is voor het maken van een of meer kledingstukken door de patroondelen digitaal op stof te leggen.

Onderdelen Pdf-patronen vormgeven

PDF-patronen vormgeven

Illustrator leent zich bij uitstek voor het geven van een prachtige opmaak aan je patronen. Je leert hoe je complete en professionele pdf-patronen maakt in je eigen huisstijl.

Printen, plotten en exporteren van naaipatronen

Printen, plotten en exporteren

Je kunt je patronen afdrukken op je eigen printer of plotter of dit laten doen bij een copyshop. Elk gewenst formaat is mogelijk en we laten zien hoe je deze printbestanden maakt. Ook is het mogelijk om patronen naar andere bestandsformaten te exporteren zoals png en jpeg voor afbeeldingen, maar ook SVG en DXF voor andere CAD programma’s.

Onderdelen_Illustrator en Valentina combineren

Illustrator en Valentina combineren

Valentina is open source patroontekensoftware en ook hiervan komen alle ins en outs aan de orde. Met Valentina kun je namelijk parametrisch patroontekenen, dus op basis van formules. Het voordeel hiervan is dat je een patroon in een handomdraai naar elke maat zet. Omdat je deze patronen kan importeren in Illustrator, is de combinatie van beide programma’s erg krachtig.

€895

Of betaal 4x €224

Registreer

Kosteloos met STAP-budget

Registreer met STAP

Dit maakt deze opleiding zo uniek

Live sessies en feedback

Bij een opleiding zijn er meer mogelijkheden om vragen te stellen en om begeleiding te krijgen. Naast de online live sessies is er ook een groep waar je jouw vragen kunt stellen.

Krijg les van echte experts

Opleidingen gaan nog een stapje verder dan cursussen. Je krijgt les van alleen de allerbeste instructeurs, De instructeurs worden gecontroleerd op kwaliteit, ervaring en behaalde kwalificeringen.

Recht op jouw doel af

Aan de hand van opdrachten en videolessen leer je alles wat je moet weten. Je werkt stapsgewijs toe naar een eindopdracht waarmee je al je kennis in de praktijk gaat brengen. 

Veelgestelde vragen

Het STAP-budget is een subsidie van de overheid die je kan inzetten om cursussen en trainingen te volgen. Het is maximaal €1000 per persoon per jaar. Meer informatie hier over vind je op: stap-budget.nl.

Deze opleiding duurt 6 maanden vanaf jouw startdatum. Binnen deze termijn dien je een voldoende voor de eindopdracht te halen om de opleiding succesvol af te ronden.

Mocht het door omstandigheden je toch niet lukken om de opleiding binnen 6 maanden af te ronden, dan kun je het best contact met ons opnemen via [email protected] We zullen dan samen kijken naar de beste oplossing.

💡 Tip: Ben je in tijdnood? Probeer je dan echt te richten op de eindopdracht. De eindopdracht is verplicht en moet voldoende worden afgesloten om de opleiding succesvol te kunnen afronden. 

📣 Let op! Lukt het je niet om de opleiding succesvol af te ronden, dan kan dit gevolgen hebben voor jouw STAP uitkering en is het mogelijk dat je het bedrag aan STAP moet terugbetalen.

Is jouw STAP-budget toegekend, maar wil je eerder of later starten? Neem dan eerst contact met ons op (via [email protected]) om te bespreken of dit mogelijk is.

Vervolgens dien je zelf bij het UWV een nieuwe startdatum door te geven, en een schermafbeelding hiervan naar ons te sturen.

Ben je al gestart met de opleiding, of is de startdatum al geweest? Dan is het niet meer mogelijk om dit te verzetten.

Deze opleiding duurt 6 maanden. Het ligt grotendeels aan jezelf hoe snel je er doorheen gaat, en wanneer je er aan werkt.

Houd er rekening mee dat je, naast het kijken van de video’s en het bijwonen van live-sessies, ook bezig bent het maken van de eindopdracht of -toets. Neem hier dus voldoende de tijd voor.

Als je ervoor kiest de opleiding met het STAP-budget te volgen dan betaalt de overheid namens jou maximaal €1000,-. Is de opleiding minder dan €1000,-? Dan hoef jij dus niets meer te betalen. Bij een bedrag hoger dan €1000,- wordt een eigen bijdrage van jou verwacht. Hier ontvang je in dat geval een aparte factuur voor die je kunt voldoen zodra het STAP budget aan je is toegekend.

Heb je bepaalde software nodig voor jouw opleiding? Dan dien je hier zelf voor te zorgen. Dit zit niet bij de opleiding inbegrepen.

De voorwaarde vanuit STAP is dat je tenminste 80% van de lessen volgt.

📣 Let op! Lukt het je niet om de opleiding succesvol af te ronden, dan kan dit gevolgen hebben voor jouw STAP uitkering en is het mogelijk dat je het bedrag aan STAP moet terugbetalen.

Er is een aantal belangrijke verschillen met losse online cursussen op Soofos:

  1. De videolessen van een opleiding zijn gemaakt door de allerbeste instructeurs op Soofos, met relevante werkervaring of certificeringen. De opleidingen zijn dus van de hoogste kwaliteit.
  2. Tijdens de opleiding worden meermaals live sessies gegeven waar je aan deel kunt nemen.
  3. Een opleiding werkt toe naar een einddoel met een afrondende opdracht, waar je ook een speciaal certificaat voor krijgt.
  4. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om feedback te krijgen van echte professionals in het vakgebied.

Wij zullen je aanvraag doorgeven bij het UWV. Jij kunt deze vervolgens op de dag dat het budget wordt verdeeld bevestigen met jouw DigiD.

Je kunt eventueel ook zelf direct naar het UWV gaan en daar de aanvraag voortzetten met de bevestigingsmail die je van ons hebt ontvangen.

Als jouw aanvraag is goedgekeurd door het UWV, krijg je op de startdatum die in jouw aanmeldbewijs staat toegang tot de opleiding. Je vindt deze als je bent ingelogd op Soofos, bij het tabblad ‘Opleidingen’.

Wil jij meedoen aan de opleiding "Digitale naaipatronen tekenen" en dit leren:

€895

Of betaal 4x €224

Registreer

Kosteloos met STAP-budget

Registreer met STAP

€895

Of 4x €224

Registreer

Kosteloos met STAP-budget

Registreer met STAP
Meer weten over het traject?
Vraag de brochure aan 📘
Brochure naaipatronen tekenen
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.
Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.
Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →